O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 24 Ιουνίου 2008

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ: ΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ!

Δημοπσιεύουμε σήμερα άλλη μια σημαντική μελέτη για το Βουρκάρι που αποδικνείει με επιστημονικό τρόπο την μεγάλη σημασία του υγροβιότοπου του Βουρκαρίου και την ανάγκη για την προστασία του.

http://www.scribd.com/doc/3595252/meleti-EKTHE-pdf

Ο "ΣΥΝΗΓΟΡΟΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ" ΓΙΑ ΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ :Ο ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ. ΟΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Με αυτό το έγγραφο - ντοκουμέντο που παρουσιάζουμε σήμερα, η Ανεξάρτητη Αρχή του "Συνηγόρου του Πολίτη" αποφαίνεται ότι πράγματι ο υγρότοπος του Βουρκαρίου Μεγάρων χρήζει προστασίας και μάλιστα άμεσης.
Τονίζει ότι, όπως προκύπτει από πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η προστασία των ευπαθών οικοσυστημάτων όπως είναι οι υγρότοποι, πηγάζει κατευθείαν από το άρθρο 24 του Συντάγματος, οι σχετικές επιταγές του οποίου έχουν αυτοτέλεια και άμεση εφαρμογή.
Επισημαίνει ότι έχει παύσει ο χαρακτηρισμός της περιοχής ως ζώνης προς εγκατάσταση βιομηχανικών μονάδων μέσης όχλησης καθώς το Π.Δ. 84/1984 έχει ήδη καταργηθεί με το άρθρο 16 του Ν. 2965/2001 (ΦΕΚ 270/Α/23-11-01) για την βιώσιμη ανάπτυξη της Αττικής, και ζητά να εφαρμοστούν οι διατάξεις για την μετεγκατάσταση των νομίμως υφισταμένων και την απομάκρυνση των παρανόμων μονάδων από την περιοχή.
Τέλος κρίνει ότι πρέπει άμεσα να επέμβουν οι αρμόδιοι φορείς για να πάρουν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα για την τήρηση της νομιμότητας και να προβούν σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες για την προστασία και την αποκατάσταση του υγροτόπου.

http://www.scribd.com/doc/3570594/1239211-2-2-Vourkari