O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2008

με επιτυχία η εξόρμηση για τον καθαρισμό του Βουρκαρίου την Κυριακή 7/8/08




ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ «ΒΟΥΡΚΑΡΙ» ΜΕΓΑΡΩΝ
Site: www.vourkari.blogspot.com , e-mail: vourkari@gmail.com


«ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ …»

Κουρασμένοι, αλλά και συνάμα ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της πρωτοβουλίας μας για τον καθαρισμό του Βουρκαρίου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή το πρωί στο χώρο του υγρότοπου, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους τους συμμετέχοντες.
Με την αποκομιδή αρκετά σημαντικού όγκου σκουπιδιών (που κάλυψε τρεις μεγάλους μεταλλικούς κάδους συλλογής απορριμμάτων και ένα φορτηγό αυτοκίνητο), καθαρίστηκε ένα μεγάλο τμήμα του υγρότοπου, από το Τείχος της Αγίας Τριάδας μέχρι τις Αρμύρες.

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή από τις ανθρωπογενείς επεμβάσεις- πιέσεις που καθημερινά υφίσταται το ευπαθές οικοσύστημα του Βουρκαρίου, και να συνειδητοποιήσουν την επιτακτική ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων για την προστασία του.
Δεν είναι μόνο τα σκουπίδια που μολύνουν το «σπίτι των πουλιών», τα μπαζώματα που μειώνουν την έκτασή του και οι πρόσφατες φωτιές στο Πέραμα που κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα του δασωμένου λοφίσκου που αποτελεί το καταφύγιο με τις φωλιές τους, αλλά πολύ περισσότερο τα απόβλητα των βιοτεχνικών μονάδων που δηλητηριάζουν όλη την περιοχή.

Στο χώρο παραβρέθηκαν αρκετοί εθελοντές - μέλη των συλλόγων (Καθαρό Περιβάλλον Αγίας Τριάδος, Αναγέννηση Περάματος, Οικιστών Ήρεμου Κύματος, Αρμύρες-Βουρκαρίου, Α.Ο. Κούρος, Δημοτών -Ετεροδημοτών Μεγαρίδος κ.α), που αποτελούν τον συντονιστικό φορέα των συλλόγων για την προστασία του Βουρκαρίου και την αποτροπή της εγκατάστασης της ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας των ΕΛ.ΠΕ. αλλά και άλλων νέων μονάδων στην περιοχή, ο δασολόγος κ. Μαχαίρας Γ., ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Σταμούλης Γρ., ο Αντιδήμαρχος Μεγάρων κ. Μαζιώτης Αθαν. και δημοσιογράφοι του τοπικού τύπου.
Αξίζει να σημειωθεί η προσφορά τριών μεταλλικών κάδων για την αποκομιδή των σκουπιδιών από τον κ. Μενιδιάτη Βασ. και ενός φορτηγού (αρπάγη) από τον Δήμο Μεγάρων με οδηγό τον κ. Κρουστάλλη Χρ., τους οποίους και ευχαριστούμε ιδιαίτερα.

Εμείς ως σύλλογοι κάναμε την αρχή, περιμένουμε όμως και άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες κυρίως από την Τοπική Αυτοδιοίκηση (Νομαρχία Δυτ. Αττικής και Δήμο Μεγάρων) που έχουν επανηλλειμένα ‘’διακηρύξει’’ την ανάγκη προστασίας και ανάδειξης του υγροτότοπου του Βουρκαρίου Μεγάρων, του μοναδικού εναπομείναντα υγρότοπου στη Δυτική Αττική.

Ανανεώνουμε λοιπόν το ραντεβού μας μέχρι την επόμενη δράση μας για το Βουρκάρι, για να ολοκληρώσουμε μαζί ότι ξεκινήσαμε: την οριστική ματαίωση των σχεδίων κατασκευής του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής, τη νομική προστασία του υγροτόπου του Βουρκαρίου και τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής από βιομηχανική.

09 Σεπτεμβρίου 2008