O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2008

Πολυτεχνείο 1973....Τα Μέγαρα εξεγείρονται!.....







Πολυτεχνείο, Νοέμβρης 1973! Η κορυφαία εκδήλωση μαζικής αντίστασης ενάντια στη χούντα! Τα γεγονότα λίγο- πολύ γνωστά...Αυτό όμως που δεν είναι ευρέως ίσως γνωστό είναι η συμπαράσταση και συμμετοχή στην εξέγερση των Μεγαριτών αγροτών στα γεγονότα του Πολυτεχνείου...




Το μεσημέρι 16 Νοεμβρίου 1973, επιτροπή των αγροτών από τα Μέγαρα, που είχαν ξεσηκωθεί ενάντια στις απαλλοτριώσεις της γης τους, επισκέπτονται τη Συντονιστική Επιτροπή και ο σταθμός μεταδίδει: «Ο λαός των Μεγάρων στέκεται και υπόσχεται να αγωνιστεί στο πλευρό του φοιτητικού και εργαζόμενου λαού... Ο αγώνας είναι κοινός... Δεν είναι μόνο για την πόλη των Μεγάρων ή το Πολυτεχνείο... Είναι για την Ελλάδα. Για το λαό της που θέλει να καθορίσει τη ζωή του. Να πορευτεί στο δρόμο της προκοπής. Βασική προϋπόθεση, η ανατροπή της δικτατορίας και η αποκατάσταση της δημοκρατίας».



Είχε προηγηθεί μακρά περίοδος αγώνων του Μεγαρικού λαού ενάντια σε σχέδια της χούντας να παραδώσει στον όμιλο Στρατή Ανδρεάδη, εκτάσεις στην Πάχη για την κατασκευή διυλιστηρίων στην Πάχη. Την περίοδο εκείνη καταστράφηκαν εκτάσεις με λιόδεντρα και επιχειρήθηκαν απαλλοτριώσεις εκτάσεων που προκάλεσαν τον ξεσηκωμό των Μεγαριτών! Κι αυτά μέσα στη χούντα!


Στρατής Ανδρεάδης, σημαντικότατος οικονομικός παράγοντας της εποχής




Συγκεκριμένα,τον Οκτώβριο του 1973 (12/10), γίνεται δίωρη γενική απεργία, ενώ στις 14/10 πραγματοποιείται συλλαλητήριο 12000 (!) κατοίκων της πόλης για την ίδια υπόθεση! Συστηματικές αντιδράσεις εξαναγκάζουν τις μπουλντόζες του Ανδρεάδη να πάρουνε δρόμο από τη Πάχη και τα καταστροφικά σχέδια της κατασκευής διυλιστηρίων στη Πάχη να πάρουν τέλος!


Περισσότερες λεπτομέρειες για την υπόθεση στο:

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=12430&m=D12&aa=1

Στην παρακάτω εικόνα κάντε κλίκ για να δείτε βίντεο - αφιέρωμα στην εξέγερση του Πολυτεχνείου που περιέχει και δύο πολύ σημαντικά ντοκουμέντα:

Ο Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο Θεοδώσης Τάσσιος, ο οποίος είχε βγάλει το Γυμνάσιο στα Μέγαρα, διηγείται τα γεγονότα, ενώ ταυτόχρονα προβάλλεται εικόνα από διαδήλωση στα Μέγαρα και στιγμιότυπο από διαδήλωση Μεγαριτών στο Πολυτεχνείο, τις μέρες εκείνες του Νοέμβρη του 73!






"Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία, είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη."

Μίλαν Κούντερα