O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Ξεκίνησαν εργασίες απομάκρυνσης μπάζων από το ιστορικό τείχος της Αγίας Τριάδας..

Ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν σύντομα εργασίες αποκομιδής μεγάλης ποσότητας μπάζων από το ιστορικό τείχος της Αγίας Τριάδας, που βρίσκεται στην μια πλευρά του όρμου του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου. Οι εργασίες γίνονται με σημαντική συνεισφορά (μηχανήματα και χρηματοδότηση) από τον Δήμο Μεγαρέων , σε συνεργασία με την Α΄Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Το έργο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό γιατί είναι το πρώτο στάδιο για την εγκατάσταση ηλεκτροφωτισμού του μνημείου...

Τα μπάζα αυτά είχαν αποτεθεί χρόνια τώρα κυρίως στην εσωτερική μεριά του τείχους, παρεμποδίζοντας την φυσιολογική απορροή των νερών της βροχής, γεγονός που επέτεινε την διάβρωση των θεμελίων του ιστορικού μνημείου. Ας σημειωθεί ότι οι κατασκευαστές αυτού του τείχους στα Βυζαντινά χρόνια είχαν δημιουργήσει στη βάση του και σε συγκεκριμένα σημεία λούκια για να φεύγει το νερό και να μην λιμνάζει στα θεμέλια...

Για την προστασία και την ανάδειξη του ιστορικού αυτού τείχους των Μεγάρων έχει υπάρξει τελευταία μεγάλη κινητοποίηση από συλλόγους ( φυσικά ανάμεσά τους και ο "Φορέας για την Προστασία του Βουρκαρίου"), πρόσωπα και τοπικούς παράγοντες. Ειδικό και αξιέπαινο ενδιαφέρον επέδειξε ο Αντιδήμαρχος κ. Μαζιώτης.

Το έργο αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί με τον ειδικό ηλεκτροφωτισμό του και την απομάκρυνση των αντιαισθητικών πινακίδων που βρίσκονται στην πρόσθια όψη του.

Εμείς θα προγραμματίσουμε σε επόμενη ανάρτηση μας να δημοσιεύσουμε σημαντικές ιστορικές πληροφορίες για το ιστορικό αυτό Μεγαρικό Τείχος.








Μια μίνι χωματερή στο δρόμο για τον Άγιο Ιερόθεο..

Ο ενημερωτικός ιστότοπος των Μεγάρων megara-press.blogspot.com, έχει επιδείξει εξαιρετικό ενδιαφέρον για ζητήματα περιβάλλοντος στην περιοχή των Μεγάρων. Αυτό είναι από πρόσφατη ανάρτησή τους...


Μπράβο για τις προσπάθειες για ένα καλύτερο, καθαρότερο, ομορφότερο περιβάλλον στα Μέγαρα.... Διαβάστε στο

http://megara-press.blogspot.com/2008/11/blog-post_1803.html








Προσφυγή του "Παναττικού Δικτύου" ενάντια στις επεκτάσεις του Μον Παρνές στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας...

....Στο «μικροσκόπιο» του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) βρίσκεται πλέον το θέμα της σχεδιαζόμενης επέκτασης των εγκαταστάσεων του καζίνο στην Πάρνηθα. Αποκαλύφθηκε ότι τα έργα θα κατασκευαστούν σε δάσος, στον πυρήνα της προστατευόμενης ζώνης, και ότι οι αρχικές εγκαταστάσεις είχαν κατασκευαστεί στη δεκαετία του '60 χωρίς οικοδομική άδεια! ....

Περισσότερα στην διπλανή στήλη με τις "ΟΙΚΟ-ειδήσεις"

http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=42429268