O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

...η ζωή στο βουρκάρι....




Phalacrocorax carbo (its the same individual in all the pics) with full breeding plumage.

φωτογραφίες , λήψη 4/3/2009 - Βουρκάρι, στο http://deepinbirds.wordpress.com

Ο Κορμοράνος (Phalacrocorax carbo) είναι ένα διαδεδομένο θαλασσοπούλι. Συναντάται σε πολλά μέρη στην Ευρώπη, Ασία και Αφρική και στην Ανατολική Ακτή της Βόρειας Αμερικής.Είναι μεγάλο μαύρο πουλί, που το μήκος του κυμαίνεται στα 77-94 εκατοστά και με άνοιγμα φτερών που μπορεί να φτάσει τα 121-149 εκατοστά. Έχει μακριά ουρά και λευκό πηγούνι, ενώ τα ενήλικα άτομα την περίοδο της αναπαραγωγής αποκτούν λευκές κηλίδες στους μηρούς και λευκό φτέρωμα στο κεφάλι. Χαρακτηριστικό του κορμοράνου είναι ο κίτρινος λαιμός του που διακρίνεται εύκολα. Τα νεαρά άτομα είναι γενικότερα πιο ανοιχτόχρωμα.Ζει συνήθως κοντά στη θάλασσα, σε λιμνοθάλασσες, λίμνες και ποτάμια. Το χειμώνα αποδημεί προς το Νότο κατά μήκος των ακτών.Στην Ελλάδα μπορούμε να τον συναντήσουμε το Χειμώνα καθώς έρχεται από την Βόρεια και Ανατολική Ευρώπη στην Ελλάδα, κυρίως στο Θερμαϊκό και Σαρωνικό κόλπο αλλά και σε ορισμένες λίμνες, όπως τη Μικρή Πρέσπα και την Κερκίνη. Συναντάται επίσης και στο Δέλτα του Αξιού. Συχνά τον βλέπουμε να κάθεται σε στήλους και βράχια κοντά στη θάλασσα ή σε λίμνες και ποτάμια με ανοιχτές τις φτερούγες για να τις στεγνώσει. Φωλιάζει σε δέντρα και βράχια κοντά σε υγρότοπους, φτιάχνοντας τη φωλιά του από φύκια, αλλά μερικές φορές και στην ενδοχώρα. Γεννάει την άνοιξη 3-4 αβγά τα οποία κλωσσάνε και οι δύο γονείς επί 28 -31 μέρες.

απο το http://zwakia.blogspot.com/2009/01/phalacrocorax-carbo.html

...καταδικάστηκαν σε 14 μήνες φυλακή για περιβαλλοντική καταστροφή...

...μια ενδιαφέρουσα και ελπιδοφόρα είδηση....διαβάσαμε και σας την μεταφέρουμε...

Σε ποινή φυλάκισης 14 μηνών καταδίκασε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά στις 9 Φεβρουαρίου, τους υπεύθυνους της εταιρείας «Μαρίνα Ζέας Α.Ε.» Σταύρο Κυριακούλη και Αγγελο Κόπιτσα για την καταστροφή του πρασίνου της πλατείας του Ναυτικού Μουσείου και την τοποθέτηση εμποδίων (μπάρες εισόδου) που απαγόρευαν την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στη Ζέα.

Τα παράνομα έργα ξεκίνησαν παραμονές των Ολυμπιακών Αγώνων και διακόπηκαν μετά από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των κατοίκων. Η εταιρεία είχε την πλήρη ανοχή των αρμόδιων υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά και του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, οι οποίες δεν αντέδρασαν.

...περισσότερα στο

http://www.panattiko.gr