O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

...o Γρ.Σταμούλης και η παράταξη "ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ" τάσσεται υπέρ του περιβάλλοντος και των απλών κατοίκων των Μεγάρων...




Ο Γρηγόρης Σταμούλης και ο συνδυασμός ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ με δελτίο τύπου τάσσεται ανοιχτά υπέρ των συμφερόντων των απλών πολιτών και κατοίκων των Μεγάρων, υπέρ του περιβάλλοντος και κατά των ατομικών επιχειρησιακών συμφερόντων....

Αυτή είναι η πρώτη ανοιχτή και σαφής τοποθέτηση υπέρ της σωτηρίας του Βουρκαρίου από μέρους δημοτικής παράταξης των Μεγάρων. Είναι η πρώτη δημόσια θέση που διακρίνει ανάμεσα στο ατομικό όφελος και το συμφέρον όλου του Μεγαρικού λαού και τάσσεται με σαφήνεια υπέρ του δεύτερου...

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ ΔΥΝΑΜΩΝΕΙ ΚΑΙ ΕΝΤΕΙΝΕΤΑΙ...ΣΥΣΠΕΙΡΩΝΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΚΤΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΝΙΚΕΣ!




ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

(Δελτίο Τύπου)

ΥΔΡΟΒΙΟΤΟΠΟΣ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ

Στον τοπικό τύπο δημοσιεύτηκε ευχαριστήριο της εταιρείας «ΙΩΑΝΝΗΣ Γ. ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ ΕΠΕ» με το οποίο «ευχαριστεί θερμά τον Δήμαρχο Μεγάρων, καθώς επίσης και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, για την ομόφωνη έγκριση της χορήγησης άδειας για την κατασκευή νέας μονάδας προκατασκευασμένων στοιχείων της εταιρείας», κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τρίτη 24-2-2009.

Επειδή η λέξη «σύσσωμο» συμπεριλαμβάνει και εμένα ως Δημοτικό Σύμβουλο, πρέπει να διευκρινήσω τα παρακάτω:

ΠΡΩΤΟΝ: Απουσίαζα από την συνεδρίαση του Δημοτικού Σ υμβουλίου στις 24-2-2009 για πολύ σοβαρούς οικογενειακούς λόγους.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Εάν ήμουν παρών δεν υπήρχε περίπτωση, να ψηφίσω θετικά αυτό το θέμα, διότι τέτοιες αποφάσεις όχι μόνο δεν προστατεύουν τον υδροβιότοπο του Βουρκαρίου, όπως είναι χρέος όλων μας, αλλά απεναντίας τον υποβαθμίζουν και τον καταστρέφουν. Είναι γνωστό εξάλλου, πως υπάρχει και γνωμοδότηση του ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΊΤΗ, που αναφέρει: «όσον αφορά συγκεκριμένα την οικολογικά ευαίσθητη περιοχή του Βουρκαρίου οι υπηρεσίες, που είναι υπεύθυνες για την χορήγηση οικοδομικών αδειών (Πολεοδομία Μεγάρων) ή αδειών ίδρυσης και λειτουργίας βιομηχανικών ή βιοτεχνικών μονάδων (σχετικές διευθύνσεις της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής), προτείνουμε να αρνούνται αιτιολογημένα τη χορήγησή τους, σύμφωνα με όσα αναλύθηκαν παραπάνω».

Είναι επίσης γνωστό, πως ο συνδυασμός ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ έχει ευαισθησία μεγάλη σε θέματα του περιβάλλοντος και συμμετέχει ενεργά σε όλους τους αγώνες των φορέων, που έχουν σκοπό και στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, διότι το περιβάλλον δεν έχει όρια και σύνορα και μας αφορά όλους.

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ

Δημοτικός Σύμβουλος

Επικεφαλής «ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ»

...ετήσιος απολογισμός ανακύκλωσης από τον "Κούρο"



ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ 2008

ΧΑΡΤΙ

Από τον Απρίλιο του 2004, η Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων του Α.Ο. Κούρος, στα πλαίσια της περιβαλλοντικής ευαισθησίας που την διέπει, διενεργεί ανακύκλωση χαρτιού, το οποίο συλλέγετε από τα μέλη- εθελοντές και εκατοντάδες συμπολίτες μας καθημερινώς και σε μεγάλες ποσότητες, σε ειδικό κάδο στα γραφεία του συλλόγου, στον φόρο.

Τα έσοδα της δράσης αυτής, διατείθονται αποκλειστικά και μόνο για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Για την παραγωγή ενός τόνου χαρτιού, χρειάζονται περίπου 17 μεγάλα δέντρα ή 2.200 κιλά κορμών, 360 κυβικά μέτρα νερού και 6.000 κιλοβατώρες ενέργεια.

Για το έτος 2008, η Εθελοντική Ομάδα, έχει αποστείλει για ανακύκλωση 36 κάδους των 40 κυβικών μέτρων ο ένας, που ζυγίζουν 98.220 κιλά. Σχεδόν 100 τόνους χαρτί.

Για την παραγωγή αυτής της ποσότητας χαρτιού, θα χρειάζονταν περίπου:

1700 μεγάλα δέντρα ή 216.100 κιλά κορμών, 35.360 κυβικά μέτρα νερού και

589.200 κιλοβατώρες ενέργεια.

Επιπλέον, μεταφέρονται λιγότερα απορρίμματα προς τις χωματερές, ενώ δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Το όφελος λοιπόν για το περιβάλλον από την δράση αυτή είναι πολύ σημαντικό, αν συνυπολογίσουμε ότι έχουμε ευαισθητοποιήσει πάρα πολλούς συμπολίτες μας στον τομέα της ανακύκλωσης, θέτοντας τον θεμέλιο λίθο στην ανακύκλωση που διενεργεί ο Δήμος μας.

ΓΥΑΛΙ

Το Απρίλιο του 2008 διοργανώσαμε εβδομάδα ανακύκλωσης γυαλιού με έδρα πάλι, τα γραφεία του συλλόγου. Για την πιλοτική μας αυτή δραστηριότητα, είχαμε ικανοποιητικά αποτελέσματα, αφού συλλέχθηκαν 5.500 κιλά γυαλιού διαφόρων ειδών.

Για την παραγωγή ενός (1) τόνου γυαλιού απαιτούνται περίπου:
651 kg άμμος, 210 kg ανθρακική σόδα, 144 kg δολομίτης, 95 kg άστριος, 99 kg μάρμαρο και 7 kg από διάφορα άλλα μικροϋλικά. Σύνολο 1200 kg από πρώτες ύλες.

Για κάθε λοιπόν τόνο ανακυκλούμενου υαλοθραύσματος (γυαλιού), εξοικονομούμε 1200 kg πρώτων υλών.

Σκοπός μας ήταν και είναι, η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας όλων των ηλικιών αλλά και η προστασία του περιβάλλοντος από την απόρριψη των ανακυκλούμενων υλικών στις χωματερές.

Ειδικά για το γυαλί, που χρειάζεται χιλιάδες χρόνια για να αποσυντεθεί.

Η δράση μας θα επεκταθεί και σε άλλα είδη όπως ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, που τόσο έχουν κατακλύσει την εποχή μας σε συνεργασία με τον Δήμο Μεγάρων.

Στον τομέα ανακύκλωσης της Εθελοντικής Ομάδας, δραστηριοποιούνται 35μέλη.

Δεν υπάρχουν σκουπίδια, αλλά ανακυκλώσιμα υλικά που δεν έχουν τοποθετηθεί σωστά.

Τα γραφεία του συλλόγου Υπεύθυνος τομέα ανακύκλωσης

είναι ανοιχτά,

κάθε Τετάρτη απόγευμα Χαλόφτης Δημήτριος

... Οι “Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια” συζητούν για το Θριάσιο...

Δημοσιεύθηκε από lithanthrakas στο Μαρτίου 29, 2009

Έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία του κινήματος κατά του λιθάνθρακα και την ακύρωση του σχεδίου κατασκευής μονάδων λιθάνθρακα στην Ελλάδα, ουσιαστικά, το θέμα του ενεργειακού σχεδιασμού ξανανοίγει από την αρχή. Με δεδομένο αυτό, θεωρούμε ότι είναι η στιγμή, έστω και καθυστερημένα, να ανοίξει ένας ουσιαστικός δημόσιος διάλογος έτσι ώστε:

  • να αποτυπωθούν οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια με γνώμονα τη διασφάλιση της ομαλής κι αξιοπρεπής διεκπεραίωσης όλων των δραστηριοτήτων της κοινωνικής ζωής κι όχι την πραγμάτωση αδηφάγων “αναπτυξιακών” προτύπων
  • να διερευνηθούν δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας και τρόποι εφαρμογής τους, το οποίο θα διαφοροποιήσει ριζικά τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.
  • να προβληθεί περαιτέρω η υπάρχουσα σκληρή πραγματικότητα των λιγνιτικών περιοχών και να εφαρμοστεί σχέδιο σταδιακής απεξάρτησης από το λιγνίτη
  • να υπάρξει κατηγορηματική απόρριψη της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας, σαν εναλλακτικής - πράσινης λύσης
  • να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη χρήση του φυσικού αερίου και να περιοριστεί η ασύμφορη μετατροπή του σε ηλεκτρική ενέργεια
  • να αποφευχθεί η δημιουργία ενός νέου τεράστιου ενεργειακού κέντρου, σαν αυτό που έχει αρχίσει να υλοποιείται στην περιοχή της ανατολικής Στερεάς και της Βοιωτίας
  • να αξιοποιηθούν οι ΑΠΕ με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε οι αποφάσεις να παίρνονται με την προϋπόθεση ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, να συμμετέχουν σε αυτές οι τοπικές κοινωνίες, να μην παραβιάζονται οι αρχές της αειφορίας και της βιώσιμης ανάπτυξης και να είναι προσαρμόσιμες, στο μέγιστο βαθμό, στο φυσικό τοπίο.

Σε μια πρώτη προσπάθεια προσέγγισης των παραπάνω, οι Πολίτες της Αττικής για την Ενέργεια καλούν σε ανοιχτή συνέλευση τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 20:00, στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, Εξάρχεια), με θέματα:

  • Θριάσιο Πεδίο (επέκταση ΠΕΤΡΟΛΑ, εγκατάσταση μονάδων φυσικού αερίου)
  • Διερεύνηση για διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης για το Θριάσιο σε συνεργασία με την επιτροπή αγώνα Θριασίου
  • Μεθόδευση του αγώνα ενάντια στην προώθηση του αυτοκινήτου από τους κεντρικούς σχεδιασμούς (νέοι αυτοκινητόδρομοι, πάρκινγκ κλπ.)

Πολίτες της Αττικής για την Ενέργεια