O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 5 Μαΐου 2009

συγκέντρωση για το Θριάσιο...

από http://epitropiagona.blogspot.com

Τις τελευταίες δεκαετίες η Αττική κρύβει μια βαθιά πληγή στα σωθικά της. Το Θριάσιο πεδίο, που αργοπεθαίνει περιβαλλοντικά και, ταυτόχρονα, δηλητηριάζει με τους ρύπους του ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Το Θριάσιο που, στη συνείδηση όλων των Ελλήνων, αποτελεί κραυγαλέο παράδειγμα περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Ο κάθε λογικός άνθρωπος θα περίμενε να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να αναστραφεί αυτή η κατάσταση. Αντί γι αυτό, γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας τεράστιας επέμβασης, που θα αποτελειώσει ότι έχει απομείνει ζωντανό:

• με την εδαφική επέκταση και γιγάντωση του διυλιστηρίου των ΕΛ.ΠΕ. (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ), στην Ελευσίνα
• με την κατασκευή κολοσσιαίας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής (880 MW), στην Ελευσίνα, με τη σύμπραξη ΔΕΗ – ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ
• με την κατασκευή χωματερής τοξικών αποβλήτων στο καταπράσινο Μελετάνι της Μάνδρας
• με το σχεδιασμό νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής (390 MW), σε απόσταση αναπνοής από τον οικισμό της Ν. Περάμου, με τη σύμπραξη ΕΛ.ΠΕ. – EDISON
• με τη μετεγκατάσταση των δεξαμενών του Περάματος στο στρατόπεδο Ξηρογιάννη στον Ασπρόπυργο

Οι νέες δραστηριότητες θα πολλαπλασιάσουν το πρόβλημα των μεταφερόμενων ρύπων, που θα αγκαλιάσουν ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Ταυτόχρονα, θα εντείνουν τις πιέσεις για τη σταδιακή περιβαλλοντική υποβάθμιση και των γειτονικών περιοχών. Εκείνο, όμως, που τις κάνει πρόβλημα ολόκληρης της Αττικής είναι το εξής: ότι είναι γέννημα – θρέμμα μιας πολιτικής αντίληψης, που έχει θεοποιήσει την κατανάλωση ενέργειας. Μιας πολιτικής που κλείνει τα μάτια στην καθημερινή καταστροφή του πλανήτη και η οποία έχει τη ρίζα της στις ποικίλες ενεργειακές δραστηριότητες.
Ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν αυτήν την κατάσταση με επιχειρήματα για “ανάπτυξη”, για την απασχόληση κλπ. Άδικα, επίσης, κουράζονται όσοι προσπαθούν να την εμφανίσουν σαν ένα τοπικό πρόβλημα του Θριασίου.

Οι πολίτες της Αττικής δεν ξεγελιούνται πια! Με τους συμπολίτες μας στο Θριάσιο δεν μας δένουν, μόνο, “δεσμοί ρύπων”. Μας δένουν οι δεσμοί της αλληλεγγύης και της κοινής ελπίδας για μια ζωή σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Μας δένει η ανάγκη να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε την ισοπεδωτική επέλαση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων. Και θα το αποδείξουμε στην πράξη!

Πάρτε μέρος στη συνάντηση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης την Παρασκευή 8/5/2009, στις 8 μ.μ. στον κοινωνικό χώρο Nosotros (Θεμιστοκλέους 66, Αθήνα)

Επιτροπή αγώνα κατά των επεκτάσεων των ΕΛΠΕ (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) και των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ - Διαρκής κίνηση Χαϊδαρίου * Korydallos.blogspot.com - ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου - Παναττικό δίκτυο κινημάτων πόλης
Περιβαλλοντικός φυσιολατρικός σύλλογος Περιστερίου - Πολίτες της Αττικής για την ενέργεια

...ανακοίνωση της Δυναμικής Πορείας για το κόψιμο των δεντρων...

from teletron
ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ

(Δελτίο Τύπου)

ΟΙ «ΔΗΜΙΟΙ» ΤΩΝ ΔΕΝΔΡΩΝ

Όταν στις ευρωπαϊκές πόλεις το ποσοστό του πρασίνου καλύπτει περίπου το 20% της έκτασης, στην πόλη των Μεγάρων το ποσοστό αυτό δεν φτάνει ούτε στο 0,5%.

Παρ’ όλα αυτά δεν φαίνεται καμία προσπάθεια του Δήμου να αυξήσει το πράσινο. Ούτε βέβαια και να συντηρήσει το υπάρχον, αφού τα δένδρα, που βρίσκονται στα Κουρκούρια κινδυνεύουν να ξεραθούν από τις κάμπιες. Απεναντίας ο κ. Στρατιώτης δεν χάνει ευκαιρία να κόβει δένδρα. Από πλατείες, από δρόμους κ.λ.π.

Στην κεντρική πλατεία κόβουν τα δένδρα με αστείες δικαιολογίες. Κάποια έπεσαν κατά λάθος, λένε, κατά την εκτέλεση των εργασιών. Έστω υπόψη, ότι για να πέσουν αυτά τα τεράστια δένδρα, θα έπρεπε να πέσει πάνω τους άρμα μάχης με ταχύτητα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Κάποια άλλα θέλουν να τα κόψουν, επειδή βγήκαν οι ρίζες τους στην επιφάνεια. Έτσι λένε. Άμα φτιάξουν παρτέρια και τα γεμίσουν χώμα δεν θα καλυφθούν οι ρίζες; Μάλλον δεν τους αρέσουν αυτά και θέλουν να φυτέψουν άλλα. Πόσο άραγε θα κοστίσουν στο μεγαρικό λαό αυτά τα άλλα;

Στην οδό Βυζαντίου θέλουν να κόψουν όλα τα πευκοειδή δένδρα, επειδή είναι 50-70 ετών και επειδή κάποια από αυτά δημιουργούν προβλήματα σε κατοικίες.

Βεβαίως και κανείς δεν έχει αντίρρηση, να κοπούν όσα δένδρα δημιουργούν προβλήματα σε συμπολίτες. Να κοπούν όμως μόνο αυτά. Γιατί άραγε όλα;

Και είναι δικαιολογία, ότι είναι 50-70 ετών; Σημαίνει δηλαδή πως είναι γερασμένα; Είναι δυνατόν να θεωρείται μεγάλη αυτή η ηλικία για πεύκο;

Είπαν δε, πως δεν πειράζει, που θα κοπούν τόσα δένδρα, διότι θα φυτευτούν άλλα. Τότε γιατί κατηγορούνται οι εμπρηστές. Μήπως στη θέση των καμένων δένδρων δεν φυτεύονται ή αναφύονται άλλα; Είναι λογική αυτή να κόβονται έτοιμα, μεγαλωμένα δένδρα, για να φυτευτούν στη θέση τους άλλα;

Και εδώ υπάρχει το ερώτημα. Πόσο άραγε θα κοστίσουν στο μεγαρικό λαό αυτά τα άλλα;

διαβάστε όλη την ανακοίνωση στο:
http://docs.google.com/Doc?id=dfqvj2pk_169c4wj3bxr

...οδοιπορικό στη Σαλαμίνα...

from Bacillus Magazine

οδοιπορικό στη Σαλαμίνα

Το περιοδικό “Βάκιλος” και οι φίλοι του σας προσκαλούν

σ’ ένα μικρό οδοιπορικό στα Περιστέρια και στο ιστορικό Σπήλαιο του Ευριπίδη,

την Κυριακή, 10 Μαΐου 2009.


Σημείο συνάντησης : καφενείο πλατείας Αιαντείου και ώρα 10:00 π.μ.


Ώρα αναχώρησης - 10:30 π.μ.
(φακός, νερό, πρόχειρη ενδυμασία )


περισσότερα στο
http://periodikobakilos.blogspot.com/