O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΖΗΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ 1η ΔΙΕΘΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Η Εθελοντική Ομάδα του Α.Ο. ΚΟΥΡΟΣ συμμετείχε στην 1η Διεθνή Έκθεση Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε στον εκθεσιακό χώρο M.E.C. Παιανίας στις 21-22-23&24 Μαϊου 2009, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
Στο περίπτερο του συλλόγου του ΚΟΥΡΟΥ (ο οποίος αποτελεί βασικό ενεργό μέλος του Φορέα για την προστασία του Βουρκαρίου) αναρτήθηκαν δύο πανό με συνθήματα για την προστασία του υγροβιοτόπου των Μεγάρων και μοιράστηκε πληθώρα έντυπου υλικού τόσο για την ιστορία των Μεγάρων και τις επιμέρους δράσεις του συλλόγου του ΚΟΥΡΟΥ (π.χ. δασοπροστασία και περιφρούρηση δασών, δασοπυρόσβεση, δενδροφύτευση, προστασία και ανάδειξη περιοχών φυσικού κάλους, καθαρισμός παραλιών, αντιμετώπιση έκτακτων καιρικών φαινομένων, παροχή πρώτων βοηθειών, διάσωση και απεγκλωβισμός ατόμων σε κίνδυνο, ανακύκλωση, στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων, διάδωση του εθελοντισμού, αιμοδοσία κλπ), όσο και για τις δράσεις του Φορέα για την προστασία του Βουρκαρίου (π.χ. συνεχή αρθογραφία στον αθηναϊκό και τοπικό έντυπο τύπο (εφημερίδες και περιοδικά), επαφές με βουλευτές, τοπικές οργανώσεις κομμάτων, δημοτικές παρατάξεις, τοπικούς παράγοντες, περιβαλλοντικούς φορείς και οργανώσεις, επιστήμονες και επιστημονικά κέντρα, δημοσιογράφους και τηλεοπτικούς σταθμούς, διενέργεια συγκεντρώσεων ενημέρωσης πολιτών, υλοποίηση ημερίδας για την ανάδειξη του υγροβιοτόπου, έκδοση και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, καθαρισμός των ακτών του υγροτόπου, συμμετοχή σε αθλητικές, πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις για τη δημοσιοποίηση του ζητήματος, ανάληψη νομικών ενεργειών και υποβολή προσφυγών κατά αδειοδοτήσεων σε βιομηχανίες και βιοτεχνίες στην περιοχή, καταγγελίες για την μη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στο Βουρκάρι κλπ).
Μέσα από τέτοιου είδους δράσεις και συμμετοχές, επιτυγχάνουμε την ευρύτερη διάδοση και δημοσιότητα του θέματος της προστασίας του υγροβιοτόπου των Μεγάρων αναδεικνύοντάς το παράλληλα σε οικολογικό ζήτημα υπερτοπικής σημασίας.
Θα συνεχίσουμε κατ' αυτόν τον τρόπο και θα εντείνουμε τις δράσεις μας μέχρι την τελική επίτευξη της οριστικής κατάργησης της βιομηχανικής ζώνης στην περιοχή του υγροβιοτόπου και τη νομοθετική κατοχύρωση ειδικών όρων προστασίας του.
Οι πολίτες, η φύση, τα πουλιά, όλοι μαζί θα νικήσουμε!