O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

Πάλι τα Μέγαρα αναφέρονται στη βουλή! Ο κ.Λεβέντης καταθέτει ερώτηση για τις δεξαμενές του Περάματος...ο Δήμος επιτέλους τι κάνει;


Πάλι ζητείται η προστασία των Μεγάρων στη βουλή και ο δήμος πέρα βρέχει!....

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θανάσης Λεβέντης κατέθεσε στη βουλή ερώτηση για το θέμα της μετεγκατάστασης των πετρελαιοδεξαμενών του Περάματος. Ο βουλευτής ζητάει την δέσμευση του Υπουργού ότι οι δεξαμενές δεν θα εγκατασταθούν οπουδήποτε στο 'Θριάσιο' (δηλαδή Ασπρόπυργος Ελευσίνα και Μέγαρα όπου διατηρούν εγκαταστάσεις τα ΕΛΠΕ)!

Ανάλογη ερώτηση με το ίδιο περιεχόμενο να θυμίσουμε ότι έχει καταθέσει και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ.Β.Οικονόμου.
Δείτε την ερώτηση εδώ:
http://vourkari.blogspot.com/2009/07/blog-post_3458.html

Επιτέλους! Να συγκληθεί άμεσα το Δημοτικό Συμβούλιο Μεγάρων!
  • Να ζητηθεί άμεση δέσμευση του Υπουργού ότι δεν θα εγκατασταθούν δεξαμενές στην περιοχή μας ή στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής
  • Να ζητηθεί χρονοδιάγραμμα απομάκρυνσης - μετεγκατάστασης των δεξαμενών και των εγκαταστάσεων των ΕΛΠΕ απο το Πέραμα Μεγάρων!
η ερώτηση του βουλευτή:

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς κ.κ. Υπουργούς Ανάπτυξης, ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Απομάκρυνση των δεξαμενών καυσίμων της εταιρείας ΒΡ από το Πέραμα


Έκδηλη ανησυχία και πολλά ερωτηματικά προκάλεσε στην τοπική κοινωνία του Θριασίου η κατ’ αρχήν συμφωνία του Υπουργείου Ανάπτυξης με την εταιρεία ΕΛΠΕ ΑΕ για το οριστικό κλείσιμο των δεξαμενών αποθήκευσης καυσίμων της ΒΡ Hellas, που βρίσκονται στην περιοχή Περάματος Αττικής και καταλαμβάνουν χώρο 130 στρεμμάτων. Η απόφαση ανακοινώθηκε σε συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ των εταιρειών ΕΛΠΕ ΑΕ και BP Hellas για τη μεταβίβαση της πλειονότητας των εμπορικών δραστηριοτήτων της ΒΡ προς την ΕΛΠΕ, η οποία τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων αρχών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου, κατά τη διάρκεια συνεργασίας του Υπουργού Ανάπτυξης με τη διοίκηση της ΕΛΠΕ, “συζητήθηκε η συνδρομή της ΕΛΠΕ στο πλαίσιο των δυνατοτήτων της και των αρχών του ελεύθερου ανταγωνισμού στην προσπάθεια της Πολιτείας να βρεθεί οριστική και βιώσιμη λύση στο κοινωνικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τη λειτουργία εγκαταστάσεων αποθήκευσης και διακίνησης πετρελαιοειδών προϊόντων των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών στην περιοχή του Περάματος.”

Επειδή όμως στο Θριάσιο Πεδίο βρίσκονται ήδη αποθηκευμένοι 10 εκατομμύρια τόνοι υγρών και αέριων καυσίμων, ενώ στεγάζονται εκτός των άλλων επικινδύνων δραστηριοτήτων 17 δραστηριότητες που υπάγονται στην οδηγία Σεβέζο, αλλά και επειδή ο Κόλπος της Ελευσίνας έχει χαρακτηριστεί ευαίσθητη περιοχή, με την ΚΥΑ 19661/1982/1999, και, παρόλα αυτά, όχι μόνο δεν παίρνονται μέτρα προστασίας και αναβάθμισης του Κόλπου αλλά αυτός μετατρέπεται ακόμα περισσότερο σε πλωτή αποθήκη πετρελαίου.

Επειδή ακόμα η αποθήκευση υγρών καυσίμων στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα και στον Ασπρόπυργο έχουν προκαλέσει σημαντικές βλάβες στο έδαφος, το υπέδαφος και στα υπόγεια νερά του Θριασίου, οι οποίες αντί να αποκατασταθούν γίνονται όλο και μονιμότερες.

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί εάν είναι στις προθέσεις τους να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα ώστε η πιθανή μετεγκατάσταση των δεξαμενών του Περάματος να μην γίνει ούτε στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ σε Ελευσίνα, Ασπρόπυργο και Πάχη, ούτε εντός των ορίων του Θριασίου και της Δυτικής Αττικής.

30/07/2009

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ


http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=15610

http://docs.google.com/View?id=dfqvj2pk_238fq4dgrcg


Ανακοίνωση για το θέμα των δεξαμενών έχει κάνει και η "ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ". Δείτε εδώ:
http://vourkari.blogspot.com/2009/07/blog-post_2278.html

πληροφορίες για το θέμα στο:
http://vourkari.blogspot.com/2009/07/blog-post_7411.html