O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Σάββατο 22 Αυγούστου 2009

Τα δάση της Μεσογείου εκπέμπουν sos...


Οι κλιματικές αλλαγές εντείνουν το μέγεθος και τη διάρκεια των πυρκαγιών στη Μεσόγειο, σύμφωνα με έκθεση του Ισπανικού Γραφείου της Greenpeace.

Η έκθεση, με τίτλο «Το μέλλον στις φλογές», επισημαίνει ότι τα δάση της Μεσογείου είναι σήμερα πιο εύφλεκτα σε σχέση με το παρελθόν λόγω των κλιματικών αλλαγών που επέφεραν καύσωνες και παρατεταμένες περιόδους ξηρασίας.

Στο κείμενο εξετάζονται αναλυτικά τις περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών στη Μεσόγειο τα τελευταία 6 χρόνια, από τη Γαλικία, τη νότια Γαλλία, την Ιταλία, ενώ ειδική αναφορά γίνεται στις μεγάλες πυρκαγιές της Ελλάδας το 2007.

Με βάση την έκθεση, οι πυρκαγιές του 2007 στην Πελοπόννησο εκδηλώθηκαν την ώρα που στην περιοχή επικρατούσαν ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, δηλαδή υψηλές θερμοκρασίες και ισχυροί άνεμοι, ενώ είχε προηγηθεί ένας χειμώνας με περιορισμένη βροχόπτωση.

Τα φαινόμενα αυτά, δεν προκαλούν από μόνα τους τις πυρκαγιές, καθιστούν ωστόσο εξαιρετικά δύσκολη την καταπολέμησή τους με τα υπάρχοντα μέσα και σχεδιασμούς.

Ως εκ τούτου καθίσταται απαραίτητος ο εκ νέου σχεδιασμός για την πρόληψη και καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Ελλάδα αλλά και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Η Μεσόγειος έχει χαρακτηριστεί από την Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), ως ιδιαίτερα ευάλωτη περιοχή στις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών.

Δεδομένου ότι ο αριθμός των πυρκαγιών - που ευθύνονται για το 10% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου - αναμένεται να αυξηθεί, η Μεσόγειος θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολύ σημαντικές προκλήσεις τα επόμενα χρόνια.

http://www.econews.gr/2009/08/20/news-mediterranean-forests-so/