O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Σα να μην πέρασε μια μέρα...Greenpeace - Ελλάς


2007-2009: φαίνεται ότι δεν μάθαμε τίποτα. Τα ίδια λάθη, οι ίδιες ελλείψεις, οι ίδιες δηλώσεις, η ίδια κοινωνική θλίψη και οργή. Τα δάση μας καίγονται και οι αρμόδιοι μας ενημερώνουν ότι όλα βαίνουν καλώς, ο μηχανισμός λειτούργησε άψογα και για όλα φταίει ο «στρατηγός άνεμος» και τα ίδια τα πεύκα.

Δεν φταίει η έλλειψη συντονισμού , η απουσία προληπτικής δράσης, η απουσία εκπαίδευσης – αξιοποίησης του κοινωνικού κεφαλαίου της χώρας. Δε φταίει η απουσία δασικών χαρτών, δε φταίει η έλλειψη καθορισμού χρήσεων γης, δε φταίει η νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας, δε φταίει η νομιμοποίηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Δεν φταίει η απουσία πολιτικής για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών που δημιουργούν τις ιδανικές συνθήκες για πολλές τέτοιες ανεξέλεγκτες πυρκαγιές στα επόμενα χρόνια.


Χρειάζεται να πούμε «ποτέ ξανά» και αυτή τη φορά να το εννοούμε. Χωρίς ανοχή σε πολιτικές, πολιτικούς και πολίτες που αφήνουν πίσω τους στάχτη και καμένη γη.

Υ.Γ. Η γκρίνια από μόνη της δεν είναι αρκετή...
Υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις:
• Αναθεώρηση του παρόντος µοντέλου καταπολέµησης πυρκαγιών το οποίο επί του παρόντος επικεντρώνεται στα µέσα και τις υποδοµές κατάσβεσης, τα οποία αποδεικνύονται ανεπαρκή σε περιπτώσεις Πυρκαγιών Υψηλής Έντασης. Αυτό το µοντέλο πρέπει να εξελιχθεί προς την κατεύθυνση της ολοκληρωµένης διαχείρισης των καύσιµων υλών ενδυναµώνοντας τη δασοκοµική δραστηριότητα.

• Σχεδιασµός δασικών πολιτικών που να περιλαµβάνουν την εγκάρσια διαχείριση των καύσιµων υλών. Δηλαδή, το ζήτηµα του κινδύνου πυρκαγιάς πρέπει να είναι παρόν σε όλους τους τοµείς αγροτικής και δασικής δραστηριότητας: δασική εκµετάλλευση (εµπορική ή όχι), αγροτική και κτηνοτροφική δραστηριότητα, εκµετάλλευση της δασικής βιοµάζας για την παραγωγή ενέργειας, κλπ.

• Το εργαλείο δράσης για την καύσιµη ύλη πρέπει να είναι η προληπτική δασοκοµία, η οποία θα δρα στην πυκνότητα και τη συνέχεια των καύσιµων υλών στα δάση, και τον αποκλεισµό των δασικών περιοχών υψηλού κινδύνου.

• Πέρασµα από τα µοντέλα ολικής κατάσβεσης στη διαχείριση της φωτιάς σε ένα σχεδιασµό της περιοχής που θα περιλαµβάνει τη φωτιά ως εργαλείο διαχείρισης. Οι ελεγχόµενες ή προβλεπόµενες φωτιές και η διαχείριση πυρκαγιών χαµηλής έντασης µπορούν να αποτελέσουν άλλη µία εναλλακτική λύση για τη µείωση της δασικής βιοµάζας.

• Έµφαση στον έλεγχο και την πρόληψη των αιτιών ανάφλεξης, µε την υποστήριξη των Υπηρεσιών Περιβάλλοντος και των εξειδικευµένων µονάδων διερεύνησης αιτιών, ή τη δηµιουργία τέτοιου µηχανισµού στις χώρες όπου δεν υπάρχει. Μεγαλύτερη επαγρύπνηση όσον αφορά σε γνωστά αίτια όπως ηλεκτροφόρα καλώδια, χώροι απόρριψης απορριµµάτων, καύσεις στα πλαίσια αγροτικών εργασιών, υποδοµές, κλπ.

• Βελτίωση της προστασίας από τις πυρκαγιές σε οικισµούς και κατοικίες που βρίσκονται κοντά ή εντός δασικών περιοχών, µέσω της ένταξης νέων κριτηρίων στον οικιστικό σχεδιασµό. Είναι απαραίτητη η ενηµέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσµού σχετικά µε τους κινδύνους που εµπεριέχονται στην κατοίκηση σε δασικές περιοχές.

• Σωστός σχεδιασµός της προστασίας και του σχεδίου των κοινοτήτων, ειδικά σε ό,τι αφορά τους κήπους, και υποχρέωση ανάπτυξης σχεδίων εκκένωσης.

• Ενηµέρωση και εκπαίδευση του πληθυσµού σχετικά µε τη συµπεριφορά της φωτιάς και των επιπτώσεών της.

• Εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των οµάδων πληθυσµού που χρησιµοποιούν τη φωτιά, π.χ. τους αγρότες, µε έµφαση στους κινδύνους που εµπεριέχει και την αυξηµένη επικινδυνότητα λόγω των νέων συνθηκών που επικρατούν ως αποτέλεσµα των κλιµατικών αλλαγών

• Επένδυση και ανάπτυξη των µέσων για την κατάσβεση πυρκαγιών. Παράταση της εκστρατείας κατάσβεσης πυρκαγιών σε όλο το έτος.

http://www.greenpeace.org/greece/news/fires-2009

ανακοίνωση της WWF Ελλάς


Στο ίδιο έργο θεατές…
Κυριακή, 23 Αυγούστου 2009

Την ώρα που γράφεται το κείμενο αυτό, ο ουρανός της Αττικής έχει αποκτήσει την γνώριμη πια σε όλους μας κάπνα και η τεράστια πυρκαγιά σε Γραμματικό, Βαρνάβα, Μαραθώνα μαίνεται ανεξέλεγκτη. Δυο χρόνια μετά το ‘μαύρο’ καλοκαίρι του 2007, το τραγικό πάθημα εκείνης της εποχής, δεν δείχνει να μας έχει γίνει μάθημα.

Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει και αλλιώς, όταν επίσημος απολογισμός του κράτους για τις πυρκαγιές του 2007, δεν έγινε ποτέ... Μόλις λοιπόν ο ‘στρατηγός άνεμος’ έδειξε το σκοτεινό του πρόσωπο, το σύστημα φανερώνει για άλλη μια φορά τις αδυναμίες του και καταρρέει μπροστά στα μάτια των αγανακτισμένων πολιτών.

Τη στιγμή αυτή, το μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και οι προσπάθειες των εμπλεκομένων στο έργο της δασοπυρόσβεσης είναι υπεράνθρωπες. Παρόλα αυτά, δύο χρόνια μετά την τραγωδία και τις εξαγγελίες που ακολούθησαν, οι διαπιστώσεις δεν μπορούν παρά να προκαλούν απογοήτευση και οργή. Ενδεικτικά:


• Στο σύστημα δασικής προστασίας και διαχείρισης δεν έχει επιχειρηθεί καμία ουσιαστική βελτίωση.
• Η Δασική Υπηρεσία εξακολουθεί να βρίσκεται σε μαρασμό, ενώ η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας παραμένει προβληματική, με ελλείψεις σε προσωπικό, εξοπλισμό και τεχνογνωσία.
• Για την κρίσιμη φάση της πρόληψης των πυρκαγιών μέσα από την οικολογική δασική διαχείριση, καμία σημαντική μέριμνα δεν λαμβάνεται.
• Το σύστημα πολιτικής προστασίας παραμένει αναποτελεσματικό. Το μητρώο εθελοντικών οργανώσεων δεν έχει ολοκληρωθεί, δεν έχει ληφθεί καμία μέριμνα για την εκπαίδευση και την αξιολόγηση ομάδων και εθελοντών και οι ελάχιστες κρατικές ενισχύσεις μοιράζονται χωρίς κανένα ουσιαστικό κριτήριο.
• Κανένας δασικός χάρτης δεν έχει κυρωθεί, ενώ από το 2003 έχει ανασταλεί η διαδικασία βεβαίωσης και καταβολής προστίμων για καταπατήσεις δασών!

Πολλοί φορείς και οργανώσεις, όπως το WWF Ελλάς, έχουν επεξεργαστεί αναλυτικές προτάσεις για την επίλυση των παραπάνω κρίσιμων θεμάτων. Βλέποντας μια ακόμη καταστροφή να εξελίσσεται, γινόμαστε στο ίδιο έργο θεατές: η πολιτεία κωφεύει, ο πολίτης δείχνει να συγχωρεί γρήγορα και η φυσική μας κληρονομιά συνεχίζει να υποβαθμίζεται…

Δημήτρης Καραβέλλας
Διευθυντής WWF Ελλάς

δελτίο τύπου του κ.Οικονόμου

ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ

ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΠΑΣΟΚ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Χαριλάου Τρικούπη 41, 106 81 Αθήνα

Τηλ. 210-8542901 & 210-8542254

FAX : 210-8542813

Αθήνα, 25 Αυγούστου 2009

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στην εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» της ΝΕΤ ο Βουλευτής Αττικής και Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, Βασίλης Οικονόμου, κατήγγειλε την κυβέρνηση για την ανεπάρκεια και την αδυναμία της να αντιμετωπίσει την κρίση που χτύπησε την Αττική. Η περιβαλλοντική καταστροφή είναι ανυπολόγιστη. Η απώλεια σπιτιών, καλλιεργειών και περιουσιακών στοιχείων είναι τεράστια. Τόνισε ότι με τις κοινοβουλευτικές του παρεμβάσεις έγκαιρα είχε επισημάνει την ελλιπή χρηματοδότηση των ΟΤΑ της Αττικής για την πυροπροστασία (μόλις 40 χιλ € για ολόκληρο τον χρόνο πήρε ο κάθε δήμος της Αττικής!), την απαξίωση του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων (δεν χρησιμοποιήθηκαν καθόλου τα Chinook στην αεροπυρόσβεση) ενώ τόνισε ότι το πάθημα από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007 στην Πάρνηθα και την Πελοπόννησο δυστυχώς δεν έγινε μάθημα το 2009. Η έλλειψη συντονισμού και η ανεπάρκεια στην αντιμετώπιση της κρίσης ήταν ολοφάνερη για άλλη μια φορά. Ήρθε ο καιρός οι πολίτες να διώξουν την χειρότερη κυβέρνηση των τελευταίων ετών. Έρχεται η ώρα που οι εκλογές θα δώσουν την λύτρωση του λαού από τον εγκλωβισμό του σε μια παρακμιακή κατάσταση που δεν έχει προηγούμενο....

καθημερινή ζωή και πυρκαγιές...


1. Δεν έχουμε επαρκείς υποδομές και επαρκή αριθμό πυροσβεστών γιατί το δημόσιο ταμείο είναι άδειο, καθώς προτιμάμε να φοροδιαφεύγουμε ασκώντας τεράστια παραοικονομία και γιατί απαιτούμε να σταματήσει η πρακτική της διαφθοράς για τους άλλους με ειδική εξαίρεση τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει για τον εαυτό μας.

2.
Δεν εφαρμόζεται ο νόμος γιατί ο καθένας μας θέλει να εφαρμόζεται για τους άλλους εκτός από τον εαυτό μας, για τον οποίο απαιτούμε να γίνεται εξαίρεση.

3. Δεν υπάρχει δασικό κτηματολόγιο γιατί όποιος το κάνει θα τον καταψηφίσουμε στις επόμενες εκλογές.

4. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, οι περισσότερες πυρκαγιές, ξεκινούν από παράνομες χωματερές. Αυτές δεν κλείνουν ή κλείνουν για λίγο γιατί το Δήμαρχο ή τον Νομάρχη που θα μας επιβάλει πρόστιμα θα τον καταψηφίσουμε στις επόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

5. Το οικοσύστημα καταστρέφεται μαζί με τα όντα του, αλλά αυτό μας απασχολεί μόνο στο βαθμό που εισπράττουμε λιγότερη φύση για το οξυγόνο ή τις διακοπές μας. Δεν νιώθουμε αγάπη και σεβασμός για την φύση, γ΄ αυτό που είναι αλλά γ΄ αυτό που μας προσφέρει. Αλλά αυτό συνέβαινε μέχρι χθες για τους σκουρόχρωμους, ή τις γυναίκες δεν θα ισχύει για τα ζώα και τα δένδρα; Πώς να μην είναι η ζωή μας σκληρή και οι σχέσεις χρωματισμένες από το αμοιβαίο στην καλύτερη περίπτωση συμφέρον, χωρίς το νόημα της αγάπης, και του σεβασμού – θαυμασμού της ομορφιάς γ΄αυτό που είναι;

Ο νόμος της αιτίας και του αποτελέσματος στην πράξη. Ότι σπέρνουμε θερίζουμε. Δεν πρόκειται να γίνει καμία αλλαγή μέχρι να συνειδητοποιήσουμε την ατομική ευθύνη μας για την επίδραση που έχει στο σύνολο, η φιλοσοφία πάνω στην οποία βασίζεται η καθημερινή μας ζωή.

Οι αξίες της ατομικής ευθύνης, της ανιδιοτέλειας και της αγάπης, απελευθερωμένες από την εσκεμμένα ρηχή προσέγγιση, την διαστρέβλωση, και τον σφετερισμό τους από τους παντός είδους ολοκληρωτικούς εξουσιαστές του παρελθόντος, έχουν την ευκαιρία να τύχουν αληθινής αυτή τη φορά αναγνώρισης.

24 Αυγούστου 2009

Αλέξανδρος Μπέλεσης
Μέλος της ΜΚΟ ΣΟΛΩΝ
info@solon.org.gr

δελτίο τύπου απο το stop cartel

"...Την ώρα που κάτοικοι της Αττικής θρηνούν στην ολόμαυρη ράχη των απέραντων εκτάσεων που καταστρέφονται από τις πυρκαγιές, βλέποντας ακόμη και τις κατοικίες τους να έχουν παραδοθεί στις φλόγες, σε πολλά επιχειρηματικά γραφεία άρχιζαν σχεδιασμοί για τις επόμενες μεγάλες μπίζνες στην καμένη γη...."

διαβάστε στο :
http://www.stopcartel.org/gr/view.php?id=442

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΤΕΕ-Πυρκαγιές Αττικής


Ανακοίνωση τύπου εξέδωσε και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας για τις πυρκαγιές της Αττικής, όπου ανάμεσα σε άλλα αναφέρει:

"...Στην αδυναμία και χρόνιες αγκυλώσεις του κρατικού μηχανισμού, αλλά και στα μεγάλα κενά και παραλείψεις του θεσμικού πλαισίου αποδίδονται οι νέες καταστροφικές πυρκαγιές
Για τρίτο συνεχόμενο χρόνο η χώρα βιώνει τεράστιας έκτασης καταστροφικές πυρκαγιές - με αποκορύφωμα, βεβαίως, τις πυρκαγιές του 2007, οι οποίες κατατάχθηκαν ανάμεσα στις τρεις-τέσσερις χειρότερες ανθρωπιστικές τραγωδίες από δασικές πυρκαγιές ανά τον κόσμο τα τελευταία 100 χρόνια - και τις δεύτερες εξίσου καταστροφικές στην Αττική, που αναδεικνύουν, παρά τους περί αντιθέτου ισχυρισμούς, κατάρρευση του συστήματος αντιπυρικής και περιβαλλοντικής προστασίας της χώρας.
Το ΤΕΕ και το Παρατηρητήριο Ανασυγκρότησης Πυρόπληκτων Περιοχών, έχοντας μελετήσει συστηματικά το όλο ζήτημα, έχει καταλήξει πως το πρόβλημα επικεντρώνεται στην αδυναμία και τις χρόνιες αγκυλώσεις του κρατικού μηχανισμού και της διοίκησης - Κεντρικής και Αυτοδιοίκησης - να διαχειριστούν την κρίση και στα μεγάλα κενά και παραλείψεις (συχνά ηθελημένα) του θεσμικού πλαισίου....
... Άμεσα μέτρα

Να κηρυχθούν τα καμένα δάση αμέσως αναδασωτέα, χωρίς παρεκκλίσεις ή εξαιρέσεις.

Να κυρωθούν οι δασικοί χάρτες που έχουν ήδη συνταχθεί στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου μέσα στο 2008.

Να αναπτυχθούν και να εγκατασταθούν ηλεκτρονικά συστήματα άμεσου

εντοπισμού δασικών πυρκαγιών, αξιοποιώντας έρευνες και μεθόδους που ήδη έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα (πανεπιστημιακά ιδρύματα, Αστεροσκοπείο κλπ.)..

Παράλληλα να συσταθεί Μόνιμη Επιτροπή για τη συλλογή, σύνθεση, ερμηνεία και δημοσιοποίηση όλων των στοιχείων για τις μεγάλες πυρκαγιές, την τεκμηρίωση και εφαρμοσμένη έρευνα. κ.ά.

Να προχωρήσουν (επί τέλους) οι Αναδασώσεις - Εθνικό σχέδιο Αναδάσωσης..."

διαβάστε το πλήρες κείμενο με τις προτάσεις του ΤΕΕ στο:
http://www.ana.gr/anaweb/user/showprel?service=3&maindoc=7891036