O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ


ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ:
«ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 27/9/09»

Όπως κάθε Χειμώνα, έτσι και φέτος, το Βουρκάρι μας θα φιλοξενήσει μεγάλους πληθυσμούς από φτερωτούς επισκέπτες, καθώς ως γνωστόν, ο υγρότοπος των Μεγάρων, εκτός από μόνιμη κατοικία για τους ερωδιούς του προστατευόμενου είδους «λευκοτσικνιάς», αποτελεί και σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό για περισσότερα από 120 είδη πτηνών, αρκετά εκ των οποίων είναι επίσης σπάνια και απειλούμενα.

Δυστυχώς, ο υγρότοπος του Βουρκαρίου, ο μεγαλύτερος σε μέγεθος εναπομείναντας υγρότοπος στη Δυτική Αττική, δεν έχει ακόμα προστατευθεί με ειδικό νομικό καθεστώς προστασίας, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις οικολογικών οργανώσεων, συλλόγων αλλά και επίσημων κρατικών φορέων.
Αντιθέτως, με μια απλή ματιά ο περιηγητής διαπιστώνει ότι, το εν λόγω υγροτοπικό οικοσύστημα υφίσταται συνεχώς πιέσεις, ακόμα και μέσα στα αβαθή νερά του όρμου αλλά και στις ακτές του, όπου κατά καιρούς ασυνείδητοι εναποθέτουν πλαστικά αντικείμενα και σκουπίδια…

Μιας λοιπόν και φέτος περιμένουμε ξανά τους φτερωτούς μας φίλους να μας γεμίσουν χαρά και ελπίδα, θεωρούμε ως ελάχιστη υποχρέωση να τους προσφέρουμε ένα καθαρό καταφύγιο για ξεκούραση και τροφοληψία.
Γι αυτό σας καλούμε να ενώσετε τις δυνάμεις σας με τις δικές μας για τον καθαρισμό του Βουρκαρίου (όπως έγινε και πέρυσι), και με την ευκαιρία αυτή να σας ενημερώσουμε για τις μέχρι τώρα αλλά και τις επόμενες προγραμματισμένες δράσεις και ενέργειες του Φορέα μας, και κυρίως να ανταλλάξουμε ιδέες και να συζητήσουμε νέες προτάσεις για τη διάσωση και την προστασία του.

Το κάλεσμα απευθύνεται σε όλους: συλλόγους, πολιτικές παρατάξεις, φορείς, οργανώσεις, προσωπικότητες της Μεγαρικής κοινωνίας, και σε κάθε έναν ξεχωριστά ενεργό πολίτη με οικολογικές ανησυχίες.

Αρωγός στην προσπάθειά μας θα είναι ο ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΩΝ.

Ραντεβού λοιπόν την ΚΥΡΙΑΚΗ 27/09/2009 στις 8.30πμ στο ιστορικό Τείχος της Αγίας Τριάδας στο Βουρκάρι.


- Απαραίτητα εφόδια για τη συμμετοχή σας είναι παλιά ρούχα, γαλότσες και γάντια!

url διεύθυνση:

...η Ελλάδα ένας απέραντος σκουπιδότοπος....

Το ρεπορτάζ που μπορείτε να δείτε παρακάτω είναι από την διαδικτυακή τηλεόραση τηλεόραση χωρίς σύνορα (http://www.tvxs.gr/) του δημοσιογράφου Στέλιου Κούλογλου. Το ανάρτησε προ ημερών ο φιλικός μας ιστότοπος xaidari.blogspot.com.
Αναφέρεται στο πρόβλημα της διάθεσης των σκουπιδιών. Εντυπωσιακό και αποκαλυπτικό, τόσο για τις εφαρμοζόμενες πολιτικές από τις Κυβερνήσεις και τις δημοτικές και νομαρχιακές διοικήσεις , όσο και για την απαράδεκτη συμπεριφορά και νοοτροπία για το θέμα του σύγχρονου νεοέλληνα.

Στην έρευνα αυτή φαίνονται και οι εναλλακτικοί δρόμοι. Κάποιες προσπάθειες που σημειώνονται σποραδικά στην Ελλάδα. Δείχνει την εμπειρία από το εξωτερικό. Λύσεις υπάρχουν. Διάθεση και αποφασιστικότητα χρειάζεται.

Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για όλους εμάς που πονάμε με το περιβάλλον, που εξοργιζόμαστε με την οικολογική αδιαφορία...οφείλουμε να είμαστε πείσμωνες , επίμονοι και ρεαλιστικά αισιόδοξοι.
Θα καταφέρουμε να νικήσουμε την αδιαφορία, το κοντόφθαλμο μικροσυμφέρον, τον ωχαδερφισμό!....