O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Το ιστορικό τείχος της Αγίας Τριάδας στα Μέγαρα κινδυνεύει από την εγκατάλειψη. Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού


Το ιστορικό τείχος της Αγίας Τριάδας στα Μέγαρα κινδυνεύει από την εγκατάλειψη

Ερώτηση Θ.Λεβέντη προς τον Υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού

Το ιστορικό τείχος της Αγίας Τριάδας στο συνοικισμό Νέο Μελί των Μεγάρων, το οποίο έχει κτισθεί κατά τους πρώτους χρόνους της επανάστασης του 1821 ως οχυρωματικό έργο από τους κατοίκους των Μεγάρων, αποτελεί μοναδικό δείγμα οχύρωσης από αυτή την εποχή στην Αττική. Είναι ιστορικό διατηρητέο μνημείο (Υ.Α. 15794/19-12-1961. Φ.Ε.Κ. 25?Β΄/2-2-1962) και προστατεύεται από τις διατάξεις του Ν. 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και της εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Στο πλαίσιο της κατά το δυνατόν διασφάλισης του περιβάλλοντος του τείχους από κάθε αλλοίωση, εκδόθηκε παλαιότερα Προεδρικό Διάταγμα (Φ.Ε.Κ. 568/δ΄/31-10-1983), στο οποίο θεσμοθετούνταν οι ζώνες προστασίας γύρω από το μνημείο που είχε προτείνει η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού (ζώνη απόλυτης προστασίας δόμησης και άλλες τρεις ζώνες που αφορούν στα μέγιστα ύψη των οικοδομών).

Σε σχετικές ερωτήσεις μας για το θέμα αυτό ενημερωθήκαμε πως η αρμόδια εφορεία έχει εντάξει στο πρόγραμμα δράσης της την επανάκτηση πύργου- τείχους της Αγίας Τριάδας, το πρόγραμμα έχει εγκριθεί, η μελέτη έχει εκπονηθεί και βρίσκεται στη διαδικασία χρηματοδότησης. Μέχρι σήμερα όμως κανένα σημαντικό μέτρο δεν έχει ληφθεί από τους αρμόδιους φορείς για τη συντήρηση – αναστύλωση αυτού του μνημείου με αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα του τείχους στη νότια και στη βόρεια πλευρά να έχουν καταρρεύσει από την εγκατάλειψη και τη φθορά του χρόνου.

Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

• Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαδικασίες στερέωσης-αποκατάστασης του καταρρεύσαντος τμήματος του πύργου-τείχους της Αγίας Τριάδας στα Μέγαρα και ποιοι είναι οι λόγοι καθυστέρησης των εργασιών επανάκτησης του πύργου-τείχους;

• Ποιος ο προϋπολογισμός ολοκλήρωσης του έργου και τι πιστώσεις έχουν εγκριθεί;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ

3.12.2009

http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=17170

ευχές απο την 'Ένωση Πολιτών"

πράξη αγάπης...

'...Δύο παλιοί φίλοι οι οποίοι βοήθησαν όσο κανένας άλλος τις άπορες οικογένειες των Μεγάρων...'

Δελτίο Τύπου
Με απόλυτη επιτυχία επετέυχθη ο στόχος του μέγα ευεργέτη της πόλεως των Μεγάρων, να γεμίσει χαρά και ευτυχία οικογένειες των Μεγάρων οι οποίες κάτω από το βάρος των οικονομικών δυσκολιών αντιμετώπιζαν προβλήματα σύττισης. Η οικογένεια Νικολάου Στρατουδάκη μοίρασε σήμερα περισσότερα από 100 δέματα σε οικογένειες των Μεγάρων που είχαν ανάγκη, με σκοπό να απαλύνει για λίγο το οικογενειακό φορτίο τους. Από νωρίς το πρωί σήμερα {Τετάρτη} στην ολοκαίνουργια "Αίθουσα Πολιτισμού Νικόλαος Στρατουδάκης" στην πλατεία Λυτάρα Μεγάρων μοιράστηκαν δέματα τα οποία περιείχαν από μισό αρνί-κατσίκι, μακαρόνια, ζάχαρη, καφέ, γάλα και άλλα τρόφιμα. Παρόντες στην προσπάθεια αυτή εκτός όλης της οικογένειας Στρατουδάκη ήταν ο επικεφαλής του δημοτικού συνδυασμού "Ένωση Πολιτών" κ. Γρηγόρης Σταμούλης, η εθελοντική ομάδα "Κούρος" με επικεφαλής τον κ. Ηλία, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Θωμάς Κεφαλόπουλος καθώς και ο τέως δήμαρχος Μεγαρέων κ. Χρυσόστομος Σύρκος. Μέσα σε δύο μόλις ώρες τα 100 δέματα έγιναν ανάρπαστα από τους δεκάδες συμπολίτες μας οι οποίοι ευχαρίστησαν από βάθος καρδίας τον μέγα εεργέτη της πόλεως για τις αγαθοεργίες που έχει κάνει στην πόλη μας.
Χρόνια Πολλά
Καλά Χριστούγεννα
Nikolaos Nikolizas