O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

172 περιβαλλοντικές οργανώσεις καταθέτουν ηχηρή πρόταση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Ανάμεσά τους και ο Φορέας για το Βουρκάρι!



Την παρακάτω πρόταση επιστολή συνυπογράφει και ο 'Φορέας των Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου', μαζί με άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις , φορείς και κινήσεις. Την αρχική πρωτοβουλία είχε αναλάβει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

172 περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιστημονικοί φορείς και κινήσεις πολιτών καταθέτουν μια ηχηρή πρόταση στον Πρωθυπουργό και στην Υπουργό Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής». Η καταστροφή της φύσης και η κλιματική αλλαγή είναι δύο τόσο αλληλένδετες παγκόσμιες περιβαλλοντικές κρίσεις, που δεν γίνεται να αντιμετωπιστούν ξεχωριστά. Οι φορείς χαιρετίζουν την πρωτοβουλία του Υπουργείου για τη λήψη μέτρων ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Παρόλα αυτά στο σχέδιο νόμου φαίνεται πώς ο «υπερβολικός ζήλος» για προώθηση των ΑΠΕ έχει ως αποτέλεσμα να μην προβλέπεται καμία σοβαρή δικλείδα ασφαλείας για την προστασία της φύσης, παραβιάζοντας έτσι την κοινοτική νομοθεσία. Η ευρεία προώθηση των αιολικών πάρκων σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας σηματοδοτεί την άνευ όρων πρόσβαση μιας εμπορικής δραστηριότητας στους τελευταίους ανέγγιχτους πυρήνες της ελληνικής φύσης. Η αιολική ενέργεια είναι μια καθαρή μεν δραστηριότητα ως προς τις εκπομπές αερίων ρύπων, βιομηχανική δε ως προς τις σημαντικές επιπτώσεις της στη φύση. Εάν εγκριθεί το σχέδιο νόμου οι πολύτιμες βουνοκορφές και νησίδες της Ελλάδας θα γεμίσουν δρόμους και δίκτυα μεταφοράς ρεύματος με αποτέλεσμα να γίνουν εύκολα προσβάσιμες και άρα ευάλωτες σε περαιτέρω υποβάθμιση. Η «πράσινη ανάπτυξη» δεν είναι πάντα πράσινη λοιπόν. Εκτός εάν γίνει με γνώμονα τον ορθό περιβαλλοντικό σχεδιασμό. Οι φορείς προτείνουν λύσεις για το πώς τα δύο αυτά προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν συγχρόνως. Η χαρτογράφηση των ευαίσθητων στα αιολικά πάρκα φυσικών περιοχών της Ορνιθολογικής δείχνει ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί ο Ευρωπαϊκός στόχος για τις ΑΠΕ, ακόμα και με τον αποκλεισμό του 25% της Ελληνική επικράτειας. Καλούν την Πολιτεία να σταθμίσει με προσοχή τους πραγματικούς παράγοντες που έχουν σημασία για τη χώρα μας, βασισμένη σε πραγματικά στοιχεία και ανάγκες και πέρα από αβάσιμες εκτιμήσεις και εντυπώσεις. Η Ελλάδα αποτελεί σήμερα μια από τις πλουσιότερες σε βιολογική ποικιλότητα χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στον κόσμο. Η προστασία αυτού του πλούτου πρέπει να διαφυλαχτεί και να αντιμετωπιστεί ως μοναδικό πλεονέκτημα της χώρας.

Τα κείμενα που κατατέθηκαν τα βρίσκετε εδώ:
και τα σχόλιά της ΕΟΕ για το σχέδιο νόμου στα πλαίσια της δημόσιας διαβούλευσης στο:

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ Γ. ΓΚΙΟΚΑ