O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

διαγωνισμός αερόστατου απο τον ΚΟΥΡΟ!....











Για έβδομη συνεχή χρονιά, η εθελοντική ομάδα Μεγάρων ΚΟΥΡΟΣ διοργάνωσε διαγωνισμό αερόστατου με πολύ επιτυχία, στην περιοχή Kουρκούρια, στα Μέγαρα.
Στην ουσία αναβίωσε ένα μεγαρίτικο έθιμο που προέρχεται από πολύ παλιά. Μαρτυρίες γερόντων που παρευρέθησαν στην εκδήλωση, αναφέρουν ότι το παραλάβανε απο τους παππούδες τους. Άρα, είναι τουλάχιστον 150 ετών έθιμο.
Τότε βέβαια, δεν γινόταν με μορφή διαγωνισμού, ούτε απένειμαν πλακέτες και μετάλλια Απλά, οι νέοι της εποχής κατασκεύαζαν με ζυμάρι και κόλλες χαρτί, ένα ή και περισσότερα αερόστατα και τα ΄΄πέταγαν΄΄ κατά την διάρκεια του χειμώνα και κυρίως τις μέρες των Χριστουγέννων
Η εθελοντική ομάδα του ΚΟΥΡΟΥ, καθιέρωσε το ΄΄πέταγμα'' να γίνεται κάθε Κυριακή της Τυρινής.
Ο δήμος Μεγάρων πλαισίωσε τον διαγωνισμό αυτό από τις πρώτες χρονιές και μάλιστα το ενέταξε στις πολιτιστικές αποκριάτικες δραστηριότητές του, χορηγώντας τα έπαθλα, μετάλλια, ηχητικά κτλ.
Στον φετινό διαγωνισμό, οι συμμετέχοντες ήταν 48 και τα περισσότερα αερόστατα έφυγαν μακριά. Σε αυτό βοήθησε και ο καλός καιρός, καθώς επικρατούσε σχετική άπνοια, ενώ ο κόσμος που το παρακολούθησε ήταν περίπου στα 500 άτομα.
Δόθηκαν 4 βραβεία: για το μεγαλύτερο, για το μικρότερο, για αυτό που πήγε πιο μακριά και για αυτό που ήταν πιο πρωτότυπο.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ: Χατζόπουλος Δ. (ιατρός) - Μπράβος. Γ. οι οποίοι βραβεύονται τα τελευταία χρόνια συνεχώς, για το μεγαλύτερου αερόστατο.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΥ: Τουμπανιάρης Παναγής

ΒΡΑΒΕΙΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗΣ ΑΠΟΣΤΑΣΗΣ: Κακαγής Ιωάννης και υιός, οι οποίοι κατασκεύασαν συνολικά 10 αερόστατα.
ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑΣ: Παπαηλία Ιωάννα (εθελόντρια του Κούρου), με θέμα μια ανθισμένη λεμονιά.
Αίσθηση έκανε το αερόστατο του συνδέσμου υδραυλικών Μεγάρων, το οποίο το ΄΄πέταξαν΄΄ 4 φορές, καθώς οι κατασκευαστές του (Σακελάριος - Σωτηρίου) μόλις ΄΄το άφηναν΄΄ έτρεχαν πίσω του, το έπιαναν πριν πέσει και καεί και το ΄΄ξαναπέταγαν΄΄.