O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

ελπιδοφόρα νέα απο την Ελευσίνα...

για το ελεύθερο λογισμικό


Οι φίλοι από την κοινότητα του ελεύθερου λογισμικού Αλέξανδρος Φατσής και του Ιωάννης Ξυγωνάκης ανάρτησαν στο διαδίκτυο https://docs.google.com/Doc?docid=0Ab0Z6vOO38EyZDNrazlxdF8xN2Y3NnRkbmZw&hl=en&pli=1 ένα πολύ ενδιαφέρον κ

είμενο που εξηγεί τι είναι το λειτουργικό σύστημα Ubuntu και γενικότερα το ελεύθερο λογισμικό.
Το κείμενο διανέμεται υπό την άδεια χρήσης Creative Commons Attribution 3.0 Greece.

αναρτήθηκε απο το http://vivliothiki.blogspot.com/

λύκος βρέθηκε νεκρός από τροχαίο...δελτίο τύπου απο τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ


Θεσσαλονίκη, 02/03/2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

    Και λύκος βρέθηκε νεκρός από τροχαίο

    Λυκάκι ηλικίας 9 μηνών βρέθηκε νεκρό στην Εθνική Οδό Αμυνταίου Φλώρινας, στον νέο κόμβο Αμμοχωρίου, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου. Το άτυχο ζώο, γένους θηλυκού και βάρους περίπου 13 κιλών έφερε τραύματα στο κεφάλι από τη σύγκρουση με το αυτοκίνητο.

    Είναι ο δεύτερος λύκος που σκοτώνεται σε τροχαίο ατύχημα στο ίδιο τμήμα του οδικού άξονα που δεν διαθέτει καμία περίφραξη παρόλο που πρόκειται για τμήμα της Εθνικής Οδού. Το πρώτο περιστατικό αφορούσε σε έναν ενήλικο αρσενικό λύκο και συνέβη στις 9 Ιανουαρίου.

    Σύμφωνα με την καταγραφή του πληθυσμού του λύκου το 2006, που διεξήγαγε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, πρόκειται για ζώα της ίδιας αγέλης που κινούνται στην περιοχή. Η ίδια καταγραφή αποδεικνύει ότι ο πληθυσμός του λύκου στην περιοχή της Φλώρινας παραμένει σταθερός τα τελευταία 10 χρόνια και αριθμεί 4 αγέλες.

    Το περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά τα τροχαία ατυχήματα ως νέα σοβαρή απειλή για την επιβίωση σπάνιων ειδών της άγριας πανίδας και οδηγεί εύλογα στο ερώτημα αν τελικά η αύξηση των τροχοφόρων οχημάτων, η συνεχής διάνοιξη δρόμων καθώς και η πλημμελής ή ανύπαρκτη περίφραξη στις οδούς είναι οι αιτίες που οδηγούν την άγρια ζωή και πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές αλλά τελικά και στην εξόντωσή της.

    -----------------------------------------------------------------------

    Η εξόντωση της αγέλης αποτελεί ακόμη το μεγαλύτερο πρόβλημα για το είδος αφού αυτή αποτελεί το κύριο και ζωτικό τμήμα του πληθυσμού του λύκου αλλά και του οικοσυστήματος μιας ευρύτερης περιοχής.

    Ο λύκος προστατεύεται σε όλη την Ευρώπη από τη νομοθεσία, με τη Σύμβαση της Βέρνης και την Οδηγία 92/43 της ΕΕ.

    Στην Ελλάδα, ο λύκος έπαψε να θεωρείται επιζήμιο είδος από το 1991 και χαρακτηρίζεται επίσημα «τρωτό» είδος.

    Οι απειλές για την επιβίωση του είδους στην Ελλάδα είναι κυρίως ανθρωπογενείς. Η συνεχής υποβάθμιση των βιοτόπων, η μείωση διαθεσιμότητας της φυσικής λείας όπως είναι τα οπληφόρα ζώα, η μεταστροφή της κτηνοτροφίας από ελεύθερη (εκτατική) σε σταβλισμένη (εντατική) αλλά και η αρνητική εικόνα του λύκου στη συνείδηση των ανθρώπων αποτελούν συνεχείς απειλές για το είδος.

Με την πεποίθηση ότι η «άγρια ζωή είναι κομμάτι της ζωής μας» ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ συνεχίζει να δραστηριοποιείται για το λύκο που δεν πρέπει να λείψει από την ελληνική φύση, αφού κατόρθωσε να επιβιώσει ως σήμερα.

Το Καταφύγιο του Λύκου, που λειτουργεί στην Αγραπιδιά της Φλώρινας φιλοξενεί 10 πρώην αιχμάλωτους -από ιδιώτες- λύκους που δεν αναπαράγονται και δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψουν στη φύση.

Το Καταφύγιο και το Κέντρο Ενημέρωσης για το Λύκο είναι επισκέψιμα για το κοινό, τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε:

Βάσω Πετρίδου, Επικοινωνία/Ευαισθητοποίηση κοινού, 2310 555920, 6937422537, vpetridou@arcturos.gr