O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Σάββατο 22 Μαΐου 2010

22 Μαΐου: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ



Η Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας εορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαΐου. Καθιερώθηκε το 1993 από τα Ηνωμένα Έθνη για την καλύτερη κατανόηση και ευαισθητοποίηση σε θέματα βιοποικιλότητας. Η ποικιλία των ζωικών και φυτικών ειδών είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανθρώπινη ύπαρξη και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την εξάλειψη της φτώχειας. Σύμφωνα με εκθέσεις του ΟΗΕ, το 12% του συνόλου των πτηνών του πλανήτη και το 10% των φυτών και των ζώων της Γης απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων και της υποβάθμισης των βιοτόπων. Ο επιστήμονες προειδοποιούν ότι έως το 2050 μπορεί να έχει εξαφανιστεί το ένα τρίτο της πανίδας από τη Γη, εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών.Στη χώρα μας απειλούνται με εξαφάνιση η καστανή αρκούδα, η μεσογειακή φώκια, η χελώνα καρέτα - καρέτα, η αγριόγατα, ο γυπαετός, η πέστροφα, ενώ σε κίνδυνο βρίσκονται ο λύκος, το τσακάλι, ο ασβός, το ζαρκάδι και το ελάφι.



Στην περιοχή μας φυσικά φιλοξενούμε ένα τόπο ιδιαίτερης οικολογικής αξίας : τον υγροβιότοπο 'Βουρκάρι Μεγάρων'. Μέχρι σήμερα χωρίς θεσμοθετημένο πλαίσιο προστασίας! Γι αυτόν τον υγροβιότοπο έχουμε αναπτύξει ποικιλόμορφη δραστηριότητα και παρεμβάσεις: ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ Ο ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ!



Στην γειτονική μας Σαλαμίνα ο εκεί Περιβαλλοντικός Όμιλος διοργανώνει εκδήλωση με αφορμή την ημέρα βιοποικιλότητας. Περισσότερα

Η τοπική εφημερίδα 'Πνοή' αναφέρεται στην ημέρα με δημοσίευμά της:



για τις απειλές στην βιοποικιλότητα απο την σύγχρονη γεωργία αναφέρεται η Ορνιθολογική: περισσότερα