O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

να φύγει το εργοτάξιο πίσσας - να ξαναφυτευτούν 1100 δένδρα!



Οι έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας για την εγκατάσταση του εργοταξίου παρασκευής πίσσας στα Μέγαρα συνεχίζονται. Οι τοπικές εφημερίδες με σχόλια ιδιαίτερα καυστικά επανέρχονται στην απαντητική επιστολή της εταιρείας 'Ολυμπία Οδός'.

Το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει και νέα δημοσίευση στο zougla :



Καθαρές κουβέντες:

  • Να απομακρυνθεί άμεσα το εργοτάξιο σε άλλη περιοχή που μπορεί να υποδεχθεί τέτοιες βιομηχανικές δραστηριότητες χωρίς να προκαλεί περιβαλλοντική καταστροφή και επιβάρυνση
  • Να αποκατασταθεί ο χώρος. Να δενδροφυτευτεί εκ νέου με 1100 πλατάνια με ευθύνη της εταιρείας!

Επιτέλους λίγος σεβασμός προς τους κατοίκους της Μεγαρίδας! Σεβασμός, όπως οφείλουν όλοι, προς το περιβάλλον!


η θέση του κατεστραμένου δασυλλίου όπως φαίνεται στο google:


τα δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων:












η ζωγραφιά απο το http://enadendro.blogspot.com/

απο το πανηγύρι της Αγίας Τριάδας στο Βουρκάρι



...και φυσικά παρόντες και οι φίλοι του "Φορέα των Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου"...

το http://megaramme.blogspot.com έγραψε με αφορμή το πανηγύρι:

Πλήθος κόσμου για μια ακόμα χρονία συνέρρευσε στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας στο ιστορικό Τοίχος της περιοχής. Πολίτες από τα Μέγαρα, την Σαλαμίνα αλλά και τη Νέα Πέραμο βρέθηκαν στην περιοχή και στο πανηγύρι της Αγίας Τριάδας για προσκύνημα και περπάτημα στο πανέμορφο τοπίο. Υπενθυμίζουμε πως η περιοχή χάρη στις ενέργειες και το πείσμα των κατοίκων της περιοχής, έγινε πόλος έλξης για χιλιάδες κόσμου όλο το χρόνο, ενώ μέσω του blog Vourkari η περιοχή διαφημίστηκε όσο καμιά άλλη στην περιοχή μας.
Πρέπει επίσης να τονίσουμε τις σπουδαίες ενέργιες που έκαναν οι σύλλογοι της περιοχής, όπου και προστάτευσαν από τους εγκληματίες του περιβάλλοντος την ευαίσθητη περιοχή με την σπουδαία βιοποικιλότητα.
ΜΠΡΑΒΟ ΠΑΙΔΙΑ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΝΤΑ ΜΑΖΙ ΣΑΣ...


απάντηση απο vourkari.blogspot.com

Ευχαριστούμε θερμά για τα καλά σας λόγια μα ακόμα περισσότερο για την ευαισθησία που δείχνετε και την προβολή που παρέχετε για την ανάδειξη των περιβαλλοντικών ζητημάτων της περιοχής.
Η προστασία του τόπου μας είναι κοινή ευθύνη και υποχρέωση! Είμαστε σίγουροι ότι η αγάπη των Μεγαριτών για τον τόπο θα μας κάνει δυνατούς και επίμονους να τον προστατέψουμε, να τον βελτιώσουμε και να τον αναδείξουμε! Μακριά από μικροσυμφέροντα και ρηχές ατομικές επιδιώξεις!
Θα παραδώσουμε στα παιδιά μας τα Μέγαρα καλύτερα, ομορφότερα, καθαρότερα απ ότι τα παραλάβαμε! Αυτή είναι μια υπόσχεση που πρέπει να μας ενώνει!
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ!

ελεύθεροι δρόμοι χωρίς διόδια! επιστολή συμπαράστασης στα Μέγαρα!


Οι Επιτροπές Αγώνα Κατοίκων , πολιτών και Εργαζομένων ενάντια στα
διόδια χαιρετίζουν τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων ,
που ανάμεσα στα μύρια προβλήματα της καθημερινότητας μας, έχουν να
αντιμετωπίσουν και το παράλογο και έξω από κάθε ηθική χαράτσι των
διοδίων. Ο αγώνας όλων μας είναι κοινός και πρέπει να συστρατευθούμε
όλοι οι πολίτες ανεξάρτητα από πολιτικές προτιμήσεις και ιδεολογίες.
Είμαστε σίγουροι για την νίκη μας γιατί το δίκιο είναι με το μέρος
μας. Από την άλλη να είμαστε προετοιμασμένοι για έναν μακρύ και
επίπονο αγώνα. Η ενότητα και η μαχητικότητα μας είναι απαραίτητες για
να σώσουμε το συνεχώς μειούμενο εισόδημα μας, το περιβάλλον και την
αξιοπρέπεια μας. Οι επιτροπές αγώνα ενάντια στα διόδια θα είναι στο
πλευρό κάθε πολίτη που θέλει να αντιπαλέψει τον Προκρούστη. Όπλο μας η
αλληλεγγύη μας.
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΓΩΝΑ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΔΙΟΔΙΑ
http://epitropesdiodiastop.blogspot.com

η εφημερίδα "Αυγή" για την καταστροφή των δένδρων στα Μέγαρα


Κοπή 1.100 δέντρων στα Μέγαρα από την Ολύμπια Οδός Α.Ε.

Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/05/2010

Πρωτοφανές περιβαλλοντικό έγκλημα στα Μέγαρα με κοπή 1.100 δέντρων απ' την Ολύμπια Οδός Α.Ε. για την κατασκευή εργοταξίου παραγωγής ασφαλτομείγματος. Η κοπή των 1,100 πλατανιών έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από κατοίκους και περιβαλλοντικές οργανώσεις που αναρωτιούνται "πόσο νόμιμη είναι η καταστροφή ενός μικρού δάσους". Η Ολυμπία Οδός Α.Ε. είναι η κοινοπραξία που έχει αναλάβει την κατασκευή της εθνικής οδού Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα.

Περιβαλλοντικοί σύλλογοι της περιοχής έχουν προχωρήσει σε παρέμβαση προς τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος. Ανάμεσα στα ερωτήματα που θέτουν οι σύλλογοι είναι αν υπήρχε περιβαλλοντική μελέτη για την κοπή των δέντρων και γιατί αυτή δεν προσβλήθηκε δικαστικά, ενώ ζητούν από τον δήμο να πάρει πρωτοβουλίες για την οργάνωση μαζικής λαϊκής διαμαρτυρίας. Ταυτόχρονα, ζητούν τα δέντρα να ξαναφυτευτούν κι αναρωτιούνται με ποιον τρόπο δόθηκε η άδεια για την κοπή, αφού μπορούν να τη δώσουν μόνο η Πολεοδομία και το Δασαρχείο.

Ο δήμος υποστηρίζει ότι δεν έχει δώσει άδεια για την κοπή των δέντρων και δεν είχε καμία γνώση περιβαλλοντικής μελέτης που να προβλέπει την κοπή των 1.100 δέντρων, ενώ έχει αποκλείσει με όχημά του την είσοδο στο εργοτάξιο.

Ο Συντονιστικός Φορέας των Συλλόγων για την Προστασία του Υγροβιότοπου του Βουρκαρίου που δραστηριοποιείται στην περιοχή τονίζει ότι "είναι ανάγκη ο εφησυχασμός επειγόντως να μετασχηματιστεί σε ενεργό δράση", καθώς "το περιβάλλον και η ζωή μας είναι ένα πολύ φτηνό προϊόν για να καταναλωθεί από αυτούς που επιδιώκουν το ιδιωτικό τους όφελος".

Η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται στην είσοδο της πόλης, στη στροφή για την Πάχη, και πριν από μερικά χρόνια είχαν φυτευτεί τα 1.100 πλατάνια ώστε με την πάροδο του χρόνου να δημιουργηθεί ένα περιαστικό δάσος.

Κ. Π.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=544022

για την ψηφιακή απελευθέρωση!


αρνητικές εξελίξεις στην Ελευσίνα!...

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

δελτίο τύπου - Οικολόγοι Πράσινοι