O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

να προστατέψουμε τα γειτονικά μας δάση! Να σώσουμε τον Κιθαιρώνα!

Καθώς μπαίνει το καλοκαίρι, ο νους μας δεν πρέπει να φύγει μονάχα προς τη θάλασσα και τις ακρογιαλιές! Τα καταπράσινα βουνά της περιοχής μας θα χρειαστούν την προσοχή και την φροντίδα μας!

Μια φροντίδα που όφειλε το κράτος να παράσχει ολοκληρωτικά. Με πρόνοια για τον καθαρισμό των δασών και των δασικών δρόμων. Με την επαρκή στελέχωση των πυροσβεστικών υπηρεσιών και των ομάδων πυροπροστασίας



Αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ μακριά από αυτή την αυτονόητη αλλά στις μέρες μας ονειρεμένη κατάσταση! 600.000 στρέμματα δασικής γης αντιστοιχούν στην περιοχή μας. Τα δάση αυτά καλούνται να καλύψουν 100 περίπου πυροσβέστες, από τους οποίους οι μισοί είναι εποχικοί (συνεπώς λιγότερο έμπειροι). Η οριοθέτηση της αρμοδιότητάς της Πυροσβεστικής Υπηρασίας Μεγάρων, ξεκινά από τα διόδια, περνά από το Πόρτο Γερμενό και φτάνει μέχρι τους Αγίους Θεοδώρους, καταγράφοντας πιθανότατα ένα παγκόσμιο ρεκόρ υπηρεσιακής κάλυψης!

Πέρσι έπεσε θύμα της φωτιάς ένα σημαντικό τμήμα του Κιθαιρώνα, όπως φαίνεται στην φωτογραφία. Αυτό πρέπει να αποτραπεί φέτος.
Το μόνο διαφορετικό για την αντιπυρική αυτή χρονιά, θα είναι η πιλοτική λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος εντοπισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης της πυρκαγιάς που έχει εγκατασταθεί με ευθύνη της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής. Το σύστημα όμως αφορά την παρακολούθηση του 1/3 της δασικής έκτασης που αναφέραμε.



Εμείς θα δραστηριοποιηθούμε και φέτος με στόχο την αποτροπή μιας καταστροφικής πυρκαγιάς. Αναλαμβάνοντας δράσεις με σκοπό την ενημέρωση και την δραστηριοποίηση πολιτών από την ευρύτερη περιοχή στην αντιπυρική εκστρατεία, αλλά και ενέργειες που θα δημιουργούν πίεση προς την κεντρική εξουσία για να λάβει αποτελεσματικά μέτρα προστασίας.

Και κυρίως με την προσωπική, εθελοντική μας συμμετοχή στην αντιπυρική οργάνωση και περιπολίες που οργανώνει ο "ΚΟΥΡΟΣ". Αφανώς και ανώνυμα. Όπως ταιριάζει σε ανθρώπους με οικολογική συνείδηση.

Να θυμίσουμε το τηλέφωνο της "Εθελοντικής Ομάδας Μεγάρων Α.Ο. ΚΟΥΡΟΣ" για όσους θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα των δασικών περιπολιών: 22960-24444

ΓΙΑ ΦΕΤΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΥΛΟ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΕΜΟΡΦΑ ΔΑΣΗ ΜΑΣ!






Οι φωτογραφίες προέρχονται από το εξαιρετικά καλαίσθητο ιστολόγιο της περιοχής http://thriasiofoto.blogspot.com/. Ένα μπλόγκ που μας χαρίζει τακτικά, σημαντικά φωτογραφικά στιγμιότυπα από την ευρύτερη περιοχή. Φωτογραφίες που δεν αποτυπώνουν απλά την πραγματικότητα. Την σχολιάζουν και την αποκαλύπτουν!

σχετική δημοσίευση: δασοπροστασία 2010: σα να μην πέρασε μια μέρα!

για το γειτονικό μας νησί, την Σαλαμίνα!

διαμαρτυρόμαστε για τις δηλητηριάσεις ζώων