O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ σχεδιάζει και δεσμεύεται για την προστασία του υγροβιοτόπου Βουρκάρι Μεγάρων!


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ανακοίνωσε μεγαλόπνοο πρόγραμμα με τίτλο "ΑΘΗΝΑ - ΑΤΤΙΚΗ 2014", με στόχο, όπως αναφέρεται "ένα σύνολο δράσεων και παρεμβάσεων για την αναβάθμιση του μητροπολιτικού συγκροτήματος και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων του". Στα πλαίσια αυτού του σύγχρονου προγράμματος περιλαμβάνονται ειδικά μέτρα για την προστασία του υγροβιοτόπου "Βουρκάρι Μεγάρων" αλλά και της "λίμνης Κουμουνδούρου".

Συγκεκριμένα για τα Μέγαρα προβλέπεται:
"...η έκδοση αναστολής οικοδομικών εργασιών, η εκπόνηση ειδικής μελέτης και η έκδοση προεδρικού διατάγματος για την προστασία του υγροβιοτόπου Βουρκάρι Μεγάρων..."

Η απόφαση του Υπουργείου, θεωρείται μια μεγάλη και σημαντική νίκη για την περιοχή μας! Ανοίγει επιτέλους τον δρόμο για την προστασία του εξαιρετικά σημαντικού υγροβιότοπου των Μεγάρων, δίνοντας ελπίδα για την αναστροφή μιας πορείας οικολογικής υποβάθμισης της περιοχής. Δίνοντας ταυτόχρονα ελπίδα για την ανάπτυξη της Μεγαρίδας με γνώμονα την περιβαλλοντική της αναβάθμιση!

Είναι προφανές ότι αισθανόμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από τις τελευταίες εξελίξεις, αφού το Υπουργείο Περιβάλλοντος φαίνεται να υιοθετεί τα σχετικά αιτήματα της Μεγαρικής κοινωνίας, που προβάλλονται τα δύο τελευταία χρόνια έντονα και με επιμονή από τον "ΦΟΡΕΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ".
Όπως είναι γνωστό το ζήτημα της ανάγκης προστασίας του υγροτόπου είχε συζητηθεί εκτενώς και με την ειδική Γραμματέα του Υπουργείου κ.Μαργαρίτα Καραβασίλη, σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε απο κοινού μαζί της ο "Φορέας Προστασίας του Βουρκαρίου" και "Ελληνική Ορνιθολογική
Εταιρεία", στην οποία είχε διαφανεί η θετική πρόθεση απο πλευράς Υπουργείου.
Σημαντική συμβολή βέβαια στις θετικές αυτές εξελίξεις για την περιοχή αποδίδεται και στις σχετικές μελέτες και παρεμβάσεις της "ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ" και της περιβαλλοντικής οργάνωσης "WWF ΕΛΛΑΣ", με τις οποίες ο "Φορέας" έχει αναπτύξει πρότυπες σχέσεις συνεργασίας.

Είναι προφανές ότι ο αγώνας μας τώρα περιέρχεται στην κρισιμότερη φάση του. Υποσχόμαστε ότι θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας προς κάθε κατεύθυνση και με κάθε τρόπο.

ΘΑ ΔΙΑΦΥΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΠΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ! ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ!

ΣΤΟΝ ΔΙΚΑΙΟ ΑΥΤΟ ΑΓΩΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΟΛΗ Η ΜΕΓΑΡΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ! ΚΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΡΙΚΟΥ ΛΑΟΥ!

διαβάστε τα κύρια σημεία του προγράμματος "ΑΘΗΝΑ - ΑΤΤΙΚΗ 2014" εδώ

ο βασικός κορμός του προγράμματος σχηματικά:


ανακοίνωση του "ΦΟΡΕΑ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ".odf

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΣΤΑ ΠΕΥΚΑΚΙΑ

φωτογραφία απο τα σημαντικά έργα που γίνονται απο τον δήμο στα "Πευκάκια" και περιλαμβάνουν και ένα νέο θεατράκι!

για την προστασία των δασών της περιοχής μας!

ανακοίνωση της 'Ενωσης Πολιτών'

MYKALHS - SALAMINOS

Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά: δελτίο τύπου

Οι Πρόεδροι ΒΕΑ-ΒΕΠ συζητούν με τον αναπληρωτή Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ για τους Δημόσιους διαγωνισμούς και την Ελληνική Βιοτεχνία

δελτίο τύπου του ΠΑΜΕ Θριασίου

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 23 ΙΟΥΝΗ

ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΟΜΟΝΟΙΑ, 10 π.μ.