O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 9 Αυγούστου 2010

ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΙ ΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΩΣ ΥΓΡΟΤΟΠΟ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ!

Σύμφωνα με τα πρόσφατα συμπεράσματα ειδικής επιστημονικής μελέτης για τον υγρότοπο του Βουρκαρίου που εκπονήθηκε από τον δασολόγο κο Στρατή Μπουρδάκη (και η οποία βασίστηκε εκτός των άλλων και σε επίσημες συστηματικές ορνιθολογικές μετρήσεις από την αρχή του έτους έως τα μέσα Μαρτίου), καταγράφηκε στο Βουρκάρι σημαντικά μεγάλος πληθυσμός από το προστατευόμενο είδος του Μελανοκέφαλου γλάρου (8.600 άτομα), γεγονός που καθιστά τον υγρότοπο των Μεγάρων ως υγρότοπο διεθνούς σημασίας για την ορνιθοπανίδα.
(Στο κατωτέρω βίντεο μάλιστα το οποίο τραβήχτηκε από μέλος του Φορέα Προστασίας Βουρκαρίου στις 25/02/2010 αποδεικνύεται περίτρανα του λόγου το αληθές, καθώς παρατηρούμε μεγάλους πληθυσμούς από γλαρόνια τα οποία έχουν καταλάβει ασφυκτικά όχι μόνο το θαλάσσιο αλλά και πολύ μεγάλο μέρος από το χερσαίο τμήμα του υγροτόπου!)

Γλαρόνια στο Βουρκάρι Μεγάρων (25/02/2010)


Πιο συγκεκριμένα, στο σχετικό άρθρο του στο περιοδικό "ΟΙΩΝΟΣ" ο κος Στρατής Μπουρδάκης παραθέτει τα συμπεράσματα της μελέτης του για το Βουρκάρι Μεγάρων αναφέροντας χαρακτηριστικά τα εξής:
"...Παρά την υποβάθμισή του και την όχληση που δέχεται, το Βουρκάρι επισκέπτεται μεγάλος αριθμός ειδών πουλιών, ειδικά κατά τις μεταναστευτικές περιόδους και τον Χειμώνα. Το Βουρκάρι είναι ελκυστικό ακόμα και για απαιτητικούς παρατηρητές πουλιών, αφού εδώ έχουν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια 127 είδη, κάποια από τα οποία σπάνια για τη νότια Ελλάδα, όπως η Στικτοπουλάδα, η Αγαθοκαλημάνα και ο Γαλαζολαίμης. Λόγω των χαρακτηριστικών του υγροτόπου, της θέσης του στο Σαρωνικό Κόλπο, αλλά και το δίκτυο των υγροτόπων της ΝΑ Ελλάδας, χρησιμοποιείται κατά τη μετανάστευση και το Χειμώνα από σημαντικούς (>1% του εθνικού διαχειμάζοντα πληθυσμού) αριθμούς ειδών, όπως: Κορμοράνοι, Λευκοτσικνιάδες, Βαρβάρες, Λεπτόραμφοι γλάροι, Χειμωνογλάρονα κ.α.
...Το είδος όμως για το οποίο το Βουρκάρι ξεπερνά τα συνηθισμένα δεδομένα των μικρών υγροτόπων της νότιας Ελλάδας (καθένας εκ των οποίων παραμένει μοναδικός και αναντικατάστατος για τις ανάγκες των υδρόβιων ειδών), και αναγνωρίζεται πλέον ως υγρότοπος διεθνούς σημασίας, είναι ο Μαυροκέφαλος γλάρος (Larus Melanocephalus). Είδος ενδημικό της Ευρώπης που προστατεύεται από την Εθνική και Κοινοτική νομοθεσία και έχει χαρακτηριστεί ως κινδυνεύον σύμφωνα με το "Κόκκινο Βιβλίο της Ελλάδας". Το Βουρκάρι, όσο και αν φαίνεται απίστευτο με την υποβάθμιση που έχει υποστεί, είναι ο σημαντικότερος υγρότοπος της Ελλάδας και ένας από τους σημαντικότερους για τη διαχείμαση του είδους παγκοσμίως.
...Τέλος, το Βουρκάρι θα πρέπει να περιληφθεί στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά από την Birdlife International και να χαρακτηριστεί από το ΥΠΕΚΑ ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας βάσει της Οδηγίας 79/409 ως κρίσιμο ενδιαίτημα των Μαυροκέφαλων γλάρων που ξεχειμωνιάζουν και μεταναστεύουν στο Σαρωνικό κόλπο."


Φωτογραφίες Μελανοκέφαλων γλάρων στο Βουρκάρι Μεγάρων (Φεβρ. 2010)

Ο ειδικός επιστήμονας μάλιστα, έπειτα από την παράθεση των αντικειμενικών επιχειρημάτων του για την υπερτοπική σπουδαιότητα και διεθνή σημασία του υγροτόπου των Μεγάρων, παρουσιάζει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο υγρότοπος τα οποία όπως αναφέρει οφείλονται στην έλλειψη νομικής προστασίας του και στην ανοχή και την αμέλεια των αρμοδίων αρχών και είναι:
- Η οικοπεδοποίηση άνω των 700 στρεμμάτων αλμυρόβαλτων, (τονίζοντας παράλληλα ότι η αλλαγή χρήσης με μπάζωμα και δόμηση υγροτόπου είναι παράνομη ακόμα και σε ιδιόκτητες εκτάσεις)
- Ο χαρακτηρισμός των αλιπέδων ως ζώνη εγκατάστασης βιομηχανικών μονάδων μέσης όχλησης, (που εκτίναξε την αξία της γης)
- Η αποξήρανση και το μπαζωμα περίπου 300 στρεμμάτων για την κατασκευή του πρόσθετου τμήματος του αεροδρομίου της Γενικής Αεροπορίας, (που έγινε όπως αναφέρει -σε αντίθεση με την προστατευτική για τους υγρότοπους νομοθεσία- το 2004)
- Η ρύπανση από βιομηχανικά και γεωργικά απόβλητα
- Η απόρριψη σκουπιδιών
- Η όχληση από το αεροδρόμιο κ.α.,
και προτείνει τα ακόλουθα συγκεκριμένα μέτρα διασφάλισης και προστασίας του υγροτόπου:
- Ακύρωση της εγκατάστασης του εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής των ΕΛΠΕ
- Οριοθέτηση του υγροτόπου των Μεγάρων με αντικειμενικά επιστημονικά κριτήρια, (στο άρθρο του υπάρχει σχετική φωτογραφία από το google-earth με την προτεινόμενη οριοθέτηση)
- Εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης και έκδοση Π.Δ.
και κλείνει αναφέροντας χαρακτηριστικά: "Παράλληλα το σύνολο του υγροτόπου θα πρέπει να διασφαλιστεί με την περίληψή του σε κατάλληλες Ζώνες Προστασίας των ΓΠΣ ή ΖΟΕ από τον ΟΡΣΑ, την ίδρυση "Καταφυγίου Άγριας Ζωής" και τον αποχαρακτηρισμό του από βιομηχανική ζώνη."

Έχουμε λοιπόν άλλο ένα αδιάσειστο και εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο να προστίθεται στην φαρέτρα των επιχειρημάτων μας για την αναγκαιότητα προστασίας του Βουρκαρίου μαζί με τις μελέτες του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του ΤΕΙ Μεσσολογγίου, του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών, της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, την γνωμοδοτήση του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, το Πόρισμα του "Συνηγόρου του Πολίτη" και πολλά άλλα.
Το μόνο που μένει είναι η πολιτική βούληση από τις τοπικές αρχές και την Κεντρική διοίκηση.
Εμείς, στον "Φορέα Προστασίας Βουρκαρίου" συνεχίζουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι τον αγώνα σε όλα τα επίπεδα και μέτωπα μέχρι τη νομοθετική κατοχύρωση ειδικών όρων προστασίας του και την οριστική κατάργηση της βιομηχανικής ζώνης στην παράκτια περιοχή του.

ΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ, ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ, Η ΦΥΣΗ, ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

Δείτε παρακάτω όλο το σχετικό άρθρο του Κου Στρατή Μπουρδάκη για τον υγρότοπο του Βουρκαρίου:


Περιοδικό "ΟΙΩΝΟΣ" - Τεύχος 41, Μαρτ.Απρ.Μαϊ. 2010

ανεξάρτητη τοπική αυτοδιοίκηση

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

δελτίο τύπου του κ.Οικονόμου

(11296-09-06-2010) Aστυνομικός σταθμός Κινέτας Μεγάρων

απο το magaramme

Μπράβο ρε παιδιά σε όλους εμάς τους bloggers. Πρέπει να δείξουμε πως όλοι μαζί είμαστε ενωμένοι και ότι πάνω από όλους και κάτω από τον θεό είναι οι νόμοι του κράτους. Δεν μπορεί κανένα μοναστήρι κανένας ιδιώτης να οικειοποιείται το δάσος.
Όλα τα blogs προέβαλαν το θέμα, το οποίο τις επόμενες ημέρες με όλα τα δημοσιεύματα θα σταλεί στον αρμόδιο εισαγγελέα από σύλλογο ευαισθητοποιημένο για το περιβάλλον.
Σήμερα μάλιστα΄τοποθέτησαν και μάρμαρα στα παράθυρα της αυθαίρετης εκκλησίας παρά τα όσα έχουν ακουστεί. Νομίζουν πως είναι υπεράνω του νόμου.
Κάνουν λάθος, είμαστε όλοι ίσοι.
Σκεφτείτε πως αν κάποιος από εμάς έκοβε έστω και ένα κλαδί πεύκου θα πήγαινε αυτόφωρο μέσα...