O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Η "Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία" για τους υγροβιότοπους της Αττικής

οριοθέτηση των υγροτόπων της αττικής:
το πρώτο βήμα για την προστασία και ανάδειξη τους

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία κατέθεσε πρόταση οριοθέτησης 72 υγροτόπων και ρεμάτων της Αττικής, με σκοπό την προστασία και αποκατάσταση τους. Στο πλαίσιο του προγράμματος "Προστασία και Ανάδειξη των Υγροτόπων της Αττικής" και σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Εσωτερικών Υδάτων του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο απογραφής των υγροτόπων και προτείνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες όρια, με σκοπό τη θεσμική κατοχύρωση τους.

Οι υγρότοποι της Αττικής αποτελούν τα τελευταία καταφύγια άγριας ζωής στην Αθήνα, για την ορνιθοπανίδα, αλλά και άλλα είδη. Εκτός όμως από την αξία τους για τη βιοποικιλότητα, προσφέρουν στους κατοίκους της πόλης ελεύθερους χώρους αναψυχής, ενώ παράλληλα προσφέρουν τεράστιες φυσικές υπηρεσίες όπως η προστασία των των αστικών περιοχών από πλημμύρες.

Ο υγρότοπος Βραυρώνας

Ο υγρότοπος Λούτσας

Οι περισσότεροι όμως υγρότοποι στην Αττική αυτήν τη στιγμή έχουν εξαφανιστεί ή είναι πλέον εξαιρετικά υποβαθμισμένοι. Μεγάλος αριθμός υγροτόπων έχει μετατραπεί σε χώρο εναπόθεσης μπάζων και απορριμάτων, ενώ άλλοι έχουν επιχωματωθεί πλήρως με αποτέλεσμα τα όρια τους να χάνονται και ακόμη και η ίδια η ύπαρξη τους να ξεχνιέται. Σε παρόμοια κατάσταση βρίσκονται οι ποταμοί και τα ρέματα του λεκανοπεδίου. Η Αττικής αποτελεί παράδειγμα ραγδαίας αστικής ανάπτυξης με σοβαρές ελλείψεις ορθολογικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των φυσικών νερών και των υγροτόπων.

Η Ορνιθολογική ερευνά και προστατεύει τους υγροτόπους της Αττικής από τα μέσα της δεκαετίας του '80. Ανάμεσα στις άλλες δράσεις, έχει συγκεντρώσει μέχρι σήμερα έναν αξιόλογο και επικαιροποιημένο όγκο επιστημονικών πληροφοριών. Η ένταξη των υγροτόπων της Αττικής στο κατάλληλο νομικό πλαίσιο, είναι απαραίτητη ώστε να κατοχυρωθούν ως τόποι σημαντικοί για τη βιοποικιλότητα, αλλά και ως ελεύθεροι χώροι στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον της Αττικής. Η απογραφή και η οριοθέτηση των υγροτόπων της Αττικής αποτελεί το πρώτο βήμα για την αποτελεσματική προστασία τους.

Χάρτης των υγρότοπων Αττικής

"Στο παρελθόν έχει γίνει σειρά προτάσεων για την προστασία των υγροτόπων της Αττικής και έχουν καταβληθεί προσπάθειες για την αποτροπή επεμβάσεων υποβάθμισής τους. Σήμερα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε για πρώτη φορά μια ολοκληρωμένη απογραφή των υγροτόπων και ρεμάτων ως αποθέματα βιοποικιλότητας και να προχωρήσουμε σε μια τεκμηριωμένη πρόταση για την άμεση οριοθέτηση τους", αναφέρει ο Θάνος Καστρίτης, Συντονιστής Τομέα Διατήρησης της Ορνιθολογικής.

Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας

σχετικά δημοσιεύματα στον Αθηναικό τύπο:

Δελτίο Τύπου "Μεταφορά υπηρεσιών Νομαρχίας Δυτικής Αττικής στον Πειραιά"

ημέρα δράσης για το νερό

Blog Action Day 2010: Water from Blog Action Day on Vimeo.

Πανελλαδικό Συντονιστικό κατά των διοδίων




το νέο τεύχος του περιοδικού ΕΥΠΛΟΙΑ

... από το δίκτυο οικολογικών οργανώσεων των νησιών του Αιγαίου...