O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Μεγάλη η συμμετοχή των Μεγαριτών πολιτών στον καθαρισμό του Βουρκαρίου με την πρωτοβουλία του "Φορέα"



Έτσι καθαρή αφήσαμε την περιοχή της παρόχθιας ζώνης του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου μετά από το τέλος της εξόρμησης για τον καθαρισμό του υγροβιοτόπου, που έγινε με πρωτοβουλία του "Συντονιστικού Φορέα των Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου". Μια πρωτοβουλία στην οποία ανταποκρίθηκαν δεκάδες ευαισθητοποιημένοι πολίτες από τα Μέγαρα και την Νέα Πέραμο.

Η εξόρμηση αφορούσε μια αρκετά μεγάλη περιοχή που ξεκίναγε από την Αγία Τριάδα συνέχιζε στο πέταλο του όρμου του Βουρκαρίου και κατέληγε στο Πέραμα Μεγάρων. Διασκορπισμένοι σε ομάδες, πολίτες κάθε ηλικίας μάζεψαν τόνους υλικών που είχαν πεταχτεί στην όχθη αλλά και μέσα στην θάλασσα.

Σημαντική βοήθεια προσέφερε ο δήμος Μεγαρέων, διαθέτοντας φορτηγό αποκομιδής και ειδική μηχανική αρπάγη για μεγάλα αντικείμενα. Παρόντες οι υποψήφιοι δήμαρχοι κ. Σταμούλης και ο κ. Δέσκος (ο οποίος συμμετείχε έμπρακτα στον καθαρισμό από νωρίς το πρωί).





μικρή ομάδα εθελοντών 'υπό το έργον'.... τα 'λάφυρα' συγκεντρωμένα δίπλα στο δρόμο περιμένουν το φορτηγό αποκομιδής...


..μεγάλα και βαριά ενίοτε τα αντικείμενα που βρίσκονται διάσπαρτα πεταμένα στην περιοχή, απαιτούν συνεργασία ομάδας για την απομάκρυνσή τους...



... η αποκομιδή θα γίνει με τα χέρια...


...αλλά και με την ειδική μηχανική αρπάγη του δήμου...


...έκπληξη αρνητική μας περίμενε πολλές φορές για το τι αντικείμενα έχουν πεταχτεί απο ασυνείδητους σε όλη την περιοχή...



...μπορεί να είναι η εικόνα θαμπή αλλά ασφαλώς θα διακρίνετε στο βάθος τον κ. Τάσσο Δέσκο...


και οι εθελοντές της ΕΟ Μεγάρων ΚΟΥΡΟΣ, φυσικά παρόντες με τις χαρακτηριστικά πορτοκαλί μπλουζάκια τους, παντού σε κάθε γωνιά της περιοχής



..κάτοικοι διέθεσαν και τα φορτηγά αυτοκίνητά τους για να τραβήξουμε ογκώδη και βαριά αντικείμενα από την θάλασσα...




... και η αρπάγη στην προσπάθεια αποκομιδής...



... η προσπάθεια συχνά απαιτούσε να βρεθούν κάποιοι μέχρι το γόνατο στον βούρκο...



...αλλά η χαρά που δίνει το αίσθημα της αλληλεγγύης και της κοινωνικής προσφοράς είναι φανερό! Με κόπο αρκετό, τα καταφέραμε!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ "ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ & ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ"

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣH ΘΕΟΓΝΙΣ

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ - δελτίο τύπου

Ρεπορτάζ από τον 3ο Ποδηλατικό γύρο του "Κούρου" στον τοπικό τύπο