O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Επιβλέπει κανείς τη λειτουργία του βιολογικού;

Όλοι γνωρίζουμε ότι εδώ και μήνες η ΔΕΥΑΜ βρίσκεται σε διαδικασία εκκαθάρισης αλλά ταυτόχρονα παραμένει σαν Υπηρεσία σε λειτουργία. Εκπλαγήκαμε λοιπόν όταν πρόσφατα διαπιστώσαμε ότι όλο το προσωπικό της!! αποχώρησε από τη ΔΕΥΑΜ και μεταφέρθηκε στο Δήμο.
Είδαμε επίσης σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο να καταγγέλλουν την ανυπαρξία υπευθύνων και να εκφράζουν όχι μόνο εύλογα ερωτήματα αλλά και βάσιμους φόβους για τη λειτουργία του όλου έργου και ιδιαίτερα του βιολογικού.
Ευνόητα λοιπόν αναρωτιόμαστε κι εμείς με τη σειρά μας (περιμένοντας καθαρές απαντήσεις από υπεύθυνα χείλη) για τα ακόλουθα :

- Πως λειτουργούν τώρα οι εγκαταστάσεις και πως θα λειτουργήσουν στο μέλλον;
- Υπάρχει τελικά κάποιος υπεύθυνος για τη λειτουργία τους ή παρατήθηκαν όλα στο έλεος του Θεού όπως συμβαίνει συνήθως;
- Εφόσον στο Δήμο δεν υπάρχει Υπηρεσία αποχέτευσης, και αφού έχει ουσιαστικά διαλυθεί η ΔΕΥΑΜ, ποιοί είναι οι υπεύθυνοι που διαχειρίζονται τις εγκαταστάσεις αυτές που κοστίζουν μια περιουσία και χρηματοδοτήθηκαν όπως ελέχθη κατά μεγάλο μέρος και από χρήματα του Μεγαρικού λαού;


Κάποτε πριν ξεκινήσουν τα έργα, εκφράζονταν οι φόβοι αν οι εγκαταστάσεις θα λειτουργήσουν όντως σύγχρονα και σωστά, ώστε να μην καταλήξει η περιοχή μας να γίνει μια νέα χαβούζα. Όλοι τότε μας καθησύχαζαν λέγοντάς μας ότι τα πάντα γίνονταν με βάση τις απαιτούμενες μελέτες αλλά και τις άδειες που ορίζει ο νόμος. Στα λόγια τα ακούσαμε, στην πράξη όμως ουδέποτε είδαμε κάποια μελέτη ή κάποια άδεια για να μάθουμε για τις προδιαγραφές που πρέπει να τηρούνται και να διαπιστώσουμε στη συνέχεια εάν όντως τηρούνται.
Είναι γνωστό εξάλλου, ότι από τους 120 βιολογικούς καθαρισμούς ανά την Ελλάδα μόνο οι 20 περίπου συνεχίζουν απρόσκοπτα τη σωστή λειτουργία τους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι που είχαν αφεθεί στην τύχη τους είτε τελικά σταμάτησαν, είτε υπολειτουργούν, είτε δεν λειτουργούν σωστά παράγοντας τελικά το αντίθετο αποτέλεσμα, καθώς οι εκάστοτε Δημοτικές αρχές που είχαν την ευθύνη τους σταμάτησαν να δίνουν χρήματα για την απαραίτητη συντήρησή τους (π.χ. επισκευές βλαβών, αντικατάσταση φίλτρων κλπ), και αυτό όχι μόνο τώρα με το πρόσχημα της έλλειψης πόρων, αλλά και παλαιότερα λόγω της απουσίας ορθολογικής διαχείρισης των πόρων αλλά και των προτεραιοτήτων τους.
Επιπρόσθετα γνωρίζουμε ότι στην πόλη μας δυστυχώς μόνο ένα μικρό ποσοστό (της τάξεως του 30% των νοικοκυριών των Μεγάρων) έχει συνδεθεί με τον βιολογικό παρόλο που υπάρχουν έτοιμες αναμονές σε κάθε σπίτι. Εξακολουθούν δηλαδή τα νοικοκυριά να είναι παρανόμως συνδεδεμένα με τον αγωγό των όμβριων υδάτων!!, ενώ μάλιστα υπάρχει δίπλα τους η αναμονή του βιολογικού.
Όλοι γνωρίζουμε ότι τα επεξεργασμένα λύματα του βιολογικού απορρέουν στη θαλάσσια περιοχή της Αγίας Τριάδας Μεγάρων και τα όμβρια ύδατα στην παραλία της Βαρέας Μεγάρων. Έχουμε επομένως χρέος να διαφυλάξουμε τη θάλασσά μας και να μεριμνήσουμε σοβαρά ώστε να υποχρεωθούν όλοι να συνδεθούν με τις αναμονές του βιολογικού (παρέχοντας ενδεχομένως ακόμα και κίνητρα για σύνδεση σε περιπτώσεις μεγάλου κόστους), αλλά και τηρώντας αυστηρά το νόμο σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Ο "Φορέας Προστασίας Βουρκαρίου" συνεργάζεται, ως γνωστόν, με τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠ.Ε.Κ.Α. και γνωρίζει ότι μέσα στη δικαιοδοσία τους είναι και ο έλεγχος των βιολογικών που δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Ενημερώνουμε λοιπόν ότι περιμένουμε πειστικές απαντήσεις και άμεσες ενέργειες προς την κατεύθυνση της επίλυσης των προαναφερθέντων προβλημάτων, χωρίς να χρειάζεται φυσικά να τονίσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τη θάλασσα και το περιβάλλον από κάθε τυχόν ανεύθυνο που από δόλο ή αμέλεια τα μολύνει.

Δείτε και ένα σχετικό σχόλιο τοπικής εφημερίδας για το θέμα:

νέα παρέμβαση του "Συνήγορου του Πολίτη" για το Βουρκάρι...

Με νέα διαμεσολάβησή του ο "Συνήγορος του Πολίτη" παρεμβαίνει στις εξελίξεις που δρομολογούνται για τον υδροβιότοπο του Βουρκαρίου, υποδεικνύοντας την ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών ολοκλήρωσης ου νέου χάρτη χρήσεων γης στην περιοχή με γνώμονα την προστασία του ευαίσθητου αυτού οικολογικού συστήματος.


Συνήγορος του Πολίτη Οκτ

Πρόσκληση

για την εξόρμηση του "Φορέα" για τον καθαρισμό του Βουρκαρίου

και μια επιστολή :

Μάκης Βορίδης



Ευχαριστούμε για την ενημέρωση και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία σας.

Παραμένω στην διάθεση σας σε θέματα που αφορούν την περιοχή.

Για το Πολιτικό Γραφείο

Θεόδωρος Δεληγιώργης

2103219540