O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

τα Μέγαρα χρειάζονται μεγάλες και μικρές παρεμβάσεις...

Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Αλέξανδρος Τομπάζης δήλωσε: ..." ...οι μεγάλες, δραστικές επεμβάσεις είναι απαραίτητες αλλά συνήθως καθυστερούν Οι μικρές μπορεί να γίνουν γρήγορα και να δώσουν ουσιαστικά αποτελέσματα.." και παραθέτει μερικά τέτοια παραδείγματα, όπως η αύξηση των πεζοδρόμων και ενοποίησή τους, φύτευση δένδρων, ελάττωση της ασφάλτου προς όφελος του πρασίνου και του πεζού, φύτευση των ακάλυπτων, φυτά στους εξώστες στα δώματα στις εισόδους και στις πρασιές των κτηρίων.

Σίγουρα τα Μέγαρα χρειάζονται δραστικές μεγάλες και μικρές παρεμβάσεις. Θα ήταν σημαντικό να βλέπαμε όμως γρήγορα κάποιες τέτοιες, έστω μικρές αλλαγές.
Έχουμε μπουχτίσει από το τσιμέντο και τις πλακοστρώσεις τα τελευταία χρόνια.
Ας τόχει κατά νου ο νέος δήμαρχος.

Κινηματογραφική προβολή της ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος»


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάρων, «Ο Θέογνις» διοργανώνει κινηματογραφικές προβολές στην αίθουσα του Συλλόγου.
Την Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου στις 19:30 προβολή της ταινίας της ταινίας «Σινεμά ο Παράδεισος» του Giuseppe Tornatore, που κέρδισε και το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας το 1989.

Λίγα λόγια για την ταινία:
Το Cinema Paradiso (Σινεμά ο Παράδεισος) αφηγείται την ιστορία του Salvatore (το παρατσούκλι του είναι Toto), ενός ορφα...νού αγοριού το οποίο γεννήθηκε και έζησε σε ένα μικρό χωριό της Σικελίας στην δεκαετία του '40 και '50. Τώρα διάσημος σκηνοθέτης πια, επιστρέφει στην Σικελία για την κηδεία του παιδικού του φίλου του Alfredo, ο οποίος εργαζόταν στον μοναδικό κινηματογράφο του χωριού και έκανε τις προβολές.
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, περνάει από μπροστά του όλη του η ζωή. Ο πρώτος του έρωτας με την πανέμορφη Elena, τα χρόνια που έζησε στην κλειστή κοινωνία πριν από τριάντα χρόνια και τα καλά και τα άσχημα που του συνέβησαν στην ζωή του μέχρι τώρα.

Σκηνοθεσία: Giuseppe Tornatore
Πρωταγωνιστούν: Salvatore Cascio, Philippe Noiret, Jacques Perrin, Leopoldo Trieste, Agnese Nano
Διάρκεια: 155'
Κατηγορία: Δράμα, ρομαντική


---
Σας ευχαριστώ.

Χριστουγεννιάτικο παζάρι από τον σύλλογο Προστασίας και Αρωγής Α.Μ.Ε.Α.

Η αναδημοσίευση των σχολίων και της κριτική μας στην "Άποψη"

απο την συνάντηση για την προστασία της Πάρνηθας

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση για την Πάρνηθα στο Πνευματικό Κέντρο στους Θρακομακεδόνες που είχε προγραμματίσει το Δίκτυο Πολιτών για την Προστασία της Πάρνηθας (ΔΠΠΠ).
Παρά το κρύο, τον πάγο στους δρόμους, τη στάση εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία. Οι συντονιστές του ΔΠΠΠ είχαν συμβουλευτεί το Μετεωρολογικό Δελτίο αλλά έχοντας ως αρχή ότι «οι άνθρωποι πρέπει να προσαρμοστούν στη φύση» δεν ακύρωσαν τη συνάντηση.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο πάγος στο δρόμο υποχρέωσε πολλούς οδηγούς να σταθμεύσουν τα Ι.Χ. αρκετά μακρύτερα από το χώρο της συνάντησης και περπατήσουν για να φτάσουν στο Πνευματικό Κέντρο.

Εκτός από τις προγραμματισμένες εισηγήσεις, που αποδείχτηκαν ιδιαίτερα τεκμηριωμένες και πολύτιμες, πήραν το λόγο και άλλοι πολίτες και συνέβαλαν στον εμπλουτισμό των θέσεων και των προτάσεων για την προστασία της Πάρνηθας.

Οι εισηγήσεις των ομιλητών θα αναρτηθούν στο blog proparnitha.
Αμέσως μετά τις γιορτές θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση εργασίας για να α) αξιοποιηθούν οι προτάσεις που κατατέθηκαν και να υποβληθούν στους αρμόδιους φορείς β) καθοριστεί το πρόγραμμα δράσης την επόμενη περίοδο. Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στο ΔΠΠΠ ας στείλουν μήνυμα στο p.parnitha@gmail.com

διαβάστε περισσότερες πληροφορίες στο φικικό μπλόγκ του ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ εδώ

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΙΑ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ

Φιλί ζωής για το κλίμα από το Κανκούν! - ανακοίνωση της wwf




Οι κυβερνήσεις των κρατών που μετείχαν στη διάσκεψη του ΟΗΕ έδωσαν το φιλί της ζωής στις διαπραγματεύσεις για το κλίμα, προχωρώντας σε μια σειρά δεσμεύσεων για την πρόοδο των συζητήσεων.

Πιο συγκεκριμένα οι κυβερνήσεις συμφώνησαν σε μια σειρά αποφάσεων που θα αποτελέσουν το υπόβαθρο για την επίτευξη μιας τελικής συμφωνίας στη διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το 2011, στο Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής.

Μετά την αποτυχία της Κοπεγχάγης, οι διαπραγματεύσεις είχαν υποστεί μεγάλο πλήγμα, εφάμιλλο με το πλήγμα που δέχτηκε η αξιοπιστία των κρατών αναφορικά με την διάθεσή τους να πετύχουν τη λήψη ουσιαστικών αποφάσεων. Μετά από 2 εβδομάδες σκληρών διαπραγματεύσεων και παρά την απαισιοδοξία που ενέπνεαν οι προηγούμενες μέρες, οι κυβερνήσεις σημείωσαν στο παρά πέντε αξιοσημείωτη πρόοδο, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν παραμένουν ανοιχτές μερικές μεγάλες πολιτικές προκλήσεις.

Αν και δεν κατέστη δυνατό να συμφωνηθεί η επέκταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο, μπήκαν οι βάσεις, προκειμένου να συζητηθεί κάτι τέτοιο στο Ντέρμπαν. Η αρνητική στάση της Ιαπωνίας και της Ρωσίας στο θέμα αυτό παραμένει το μεγάλο αγκάθι, αλλά τώρα η πίεση της κοινής γνώμης απέναντι στην αδιαλλαξία των συγκεκριμένων χωρών αναμένεται να αυξηθεί, πράγμα που μπορεί και πρέπει να οδηγήσει σε αναθεώρηση της στάσης τους.

Πάντως, οι συζητήσεις στο Κανκούν (στην ομάδα εργασίας για την επέκταση του Κιότο) κατέληξαν στο θετικό συμπέρασμα πως οι χώρες που μετέχουν στο Κιότο πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 25-40% έως το 2020. Κατέληξαν επίσης σε συμφωνία περί της ανάγκης για μεγαλύτερη προσπάθεια από όλες τις χώρες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας δεν θα ξεπεράσει τους 2οC. Τώρα όλες οι χώρες πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και με καλή διάθεση να επιτύχουν το κλείσιμο των κενών στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Πρόοδος επιτεύχθηκε και σε μια σειρά από άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως για παράδειγμα η δημιουργία κανόνων για τη μέτρηση, επαλήθευση και δημοσιοποίηση των προσπαθειών μείωσης των εκπομπών από όλα τα κράτη.

Επίσης, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν στη δημιουργία μιας επιτροπής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρη η μεθοδολογία για τον ορισμό και μέτρηση της ευπάθειας των κρατών και των απωλειών εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ακόμα, οι κυβερνήσεις υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός νέου παγκόσμιου "πράσινου ταμείου", αλλά τώρα προκύπτει η ανάγκη να εντοπίσουν καινοτόμες πηγές χρηματοδότησής του (πχ επιβολή φόρου στη ναυτιλία και την αεροπορία, τους δυο τομείς δηλαδή για τους οποίους δεν έχει ληφθεί κανένα μέτρο αν και ευθύνονται για το 8% των παγκόσμιων εκπομπών).

Επιπλέον, η απόφαση που ελήφθη για τον περιορισμό της αποδάσωσης, γνωστός ως REDD+, δεν περιλαμβάνει τίποτα από αυτά που προσδοκούσαμε, αλλά τουλάχιστον ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω πρόοδο στη μάχη αντιμετώπισης της αποψίλωσης των δασών.

Ο δρόμος παρέμεινε ανοιχτός αλλά η προσπάθεια που απαιτείται είναι μεγάλη και δύσκολη. Περιμένουμε να δούμε περισσότερες ηγετικές πρωτοβουλίες από την ΕΕ, καθώς και από Κίνα και Ινδία, ειδικά στο θέμα της νομικής μορφής της μελλοντικής συμφωνίας.
Θα πρέπει επίσης η ΕΕ, καθώς και άλλες ανεπτυγμένες χώρες, να δεσμευθούν για μεγαλύτερη μείωση των εκπομπών τους έως το 2020.

Οι ΗΠΑ δεν βοήθησαν όπως θα έπρεπε τις διαπραγματεύσεις και φεύγουν από το Κανκούν με μικρή συνεισφορά στα δρώμενα. Τώρα, οι ΗΠΑ οφείλουν να καταστήσουν σαφή τον δρόμο που θα ακολουθήσουν, ώστε να επιτύχουν τη μείωση των εκπομπών τους και τη δημιουργία ενός διαφανούς πλάνου που θα τις οδηγήσει σε μια οικονομία μηδενικών εκπομπών άνθρακα. Μόνο έτσι, οι ΗΠΑ θα είναι ικανές να συνεισφέρουν ουσιαστικά στις διαπραγματεύσεις του Ντέρμπαν.

Εν κατακλείδι, ο ασθενής κλίμα βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση. Μετά την Κοπεγχάγη ο ασθενής έπεσε σε κώμα, αλλά ευτυχώς από σήμερα αρχίζει να δείχνει κάποια σημάδια ανάκαμψης. Όλα τα κράτη οφείλουν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια επαναφοράς του ασθενούς. Το οφείλουν στους πολίτες των χωρών τους, στους πολίτες της ανθρωπότητας και στις μελλοντικές γενιές.

Για το WWF Ελλάς μια μάχη έφτασε στο τέλος της. Προετοιμαζόμαστε από σήμερα κιόλας για την κρίσιμη μάχη του Ντέρμπαν, που μπορεί να κρίνει τον πόλεμο κατά της κλιματικής αλλαγής! Δεν ζητάμε τίποτα άλλο από μια καλή, φιλόδοξη, δίκαιη και νομικά δεσμευτική συμφωνία, που θα σέβεται τα ευρήματα της επιστημονικής κοινότητας και θα διέπεται από διαφάνεια στο σύνολο των λειτουργιών της.

Μείνετε μαζί μας!