O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Εκτός σχεδίου παραλογισμός! ...στη βουλή...

Η ενδεχόμενη απόρριψη της διάταξης για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός προστατευόμενων περιοχών, που περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για τη βιοποικιλότητα, θα αποτελέσει ιστορική ντροπή για την κοινοβουλευτική ζωή της χώρας. Αυτό υποστηρίζουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS.

Όπως σταθερά υποστηρίζουν οι οργανώσεις, αλλά και σχεδόν το σύνολο των φορέων του περιβαλλοντικού και τεχνικού κόσμου, το δικαίωμα για δόμηση εκτός σχεδίου αποτελεί ένα αναχρονιστικό ελληνικό εφεύρημα που εξ' ορισμού καταργεί οποιονδήποτε χωροταξικό και περιβαλλοντικό σχεδιασμό.
Το δικαίωμα για διάσπαρτη δόμηση με μόνο κριτήριο την ιδιοκτησία τεσσάρων στρεμμάτων γης, που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις μπορούν να μειωθούν σε 750 τ.μ., έχει υποβαθμίσει το σύνολο της ελληνικής υπαίθρου, κατακερματίσει σημαντικά οικοσυστήματα και δώσει κίνητρο για καταπατήσεις και δασικούς εμπρησμούς. Ακυρώνει επίσης οποιαδήποτε προσπάθεια για σωστό σχεδιασμό που τώρα πλέον καθίσταται επιτακτικός, για την ολοκληρωμένη προστασία της βιοποικιλότητας και την καλύτερη αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Και δημιουργεί την αίσθηση ότι «όπου γης, οικόπεδο!»

Η επίμαχη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής αποτελεί μια αυτονόητη και ελάχιστη ρύθμιση για τις περιοχές Natura 2000 που έχουν ήδη χαρακτηριστεί ως προστατευόμενες, με βάση το κοινοτικό δίκαιο (οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 2009/147/ΕΚ).

Σύμφωνα με τις 10 περιβαλλοντικές οργανώσεις, το γεγονός ότι η Ελλάδα του 2011 ακόμα λειτουργεί με τον παραλογισμό της εκτός σχεδίου δόμησης είναι μια θλιβερή πραγματικότητα που πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Μόνη λύση είναι η ολοκληρωτική κατάργηση της νομοθεσίας που επιτρέπει την εκτός σχεδίου δόμηση και τις παρεκκλίσεις, με παράλληλη μέριμνα για τις οποιεσδήποτε αδικίες και έγκριση του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού (ΓΠΣ και ΣΧΟΟΑΠ) που εκκρεμεί εδώ και δεκαετίες.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν τον Πρωθυπουργό να λάβει σαφή θέση για το θέμα και να κάνει πράξη τη χθεσινή δήλωσή του ότι «η Ελλάδα έχει αλλάξει». Η συνέχιση της χαοτικής κατάστασης που προκαλεί για τον φυσικό χώρο η εκτός σχεδίου δόμηση θα αποτελέσει απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει, χωρίς στιβαρή πολιτική βούληση.

Επικοινωνία:
Θεοδότα Νάντσου, WWF Ελλάς, τηλ. 6982471722
Γιώργος Πολίτης, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, τηλ. 6977607571
Μαλαμώ Κορμπέτη, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τηλ. 6946249450
Νίκος Χαραλαμπίδης, Greenpeace, τηλ. 210 3840774
Δάφνη Μαυρογιώργου, Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, τηλ. 6977205351
Άννυ Μητροπούλου, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, τηλ. 210 8228795
Θεόδωρος Μπένος Πάλμερ, Αρχέλων, τηλ. 210 5231342
Βαγγέλης Παράβας, MOm, τηλ. 210 5222888
Λάζαρος Γεωργιάδης, Αρκτούρος, 6972640062
Σπύρος Ψαρούδας, Καλλιστώ, 6999915200



πρόσκληση από τον ΑΟ ΚΟΥΡΟΣ


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η


Το Δ.Σ. του Αθλητικού Ομίλου ΚΟΥΡΟΣ -

Εθελοντικής Ομάδας Μεγάρων

σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του ομίλου μας, την Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011 και ώρα 18:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων « ΣΑΡΩΝΙΣ »

στην παραλία Βαρέας Μεγάρων.

Ο πρόεδρος Δημήτριος Κατερινίτσας

Κινηματογραφική Προβολή από τον "Θέογνι"

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάρων, «Ο Θέογνις» διοργανώνει κινηματογραφικές προβολές στην αίθουσα του Συλλόγου.
Την Τετάρτη 19 Ιανουαρίου στις 20:00 προβολή της ταινίας της ταινίας «Chinatown» του Ρόμαν Πολάσκι, που κέρδισε και το Όσκαρ Σεναρίου το 1974 και πρωταγωνιστές τους Τζακ Νίκολσον και Φαίη Ντάναγουεη.
Το Event στο Facebook

Η πρώτη ανοικτή συγκέντρωση της Σπίθας Μεγάρων


Η πρώτη ανοικτή συγκέντρωση της Σπίθας Μεγάρων έγινε την Κυριακή 16 Ιανουαρίου. Η συγκέντρωση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του οργανωτικού στόχου που έχει ήδη τεθεί από τον Μίκη Θεοδωράκη και εστιάζεται στην θεσμοθετημένη κατάκτηση της Άμεσης Δημοκρατίας καθώς η λειτουργία αυτή αποτελεί την βάση για την πρόοδο της κοινωνίας μας. Η σημερινή τεχνολογία με τα ιδιαίτερα της χαρακτηριστικά και εργαλεία, καθώς επίσης και η οργάνωση σε μικροκοινωνικό επίπεδο μπορούν να επαναφέρουν πάλι στο προσκήνιο την Άμεση Δημοκρατία.
Έτσι, στην συγκέντρωση που έγινε μετά την σύντομη ενημέρωση από τον Δημήτρη Πλαταρά για την Σπίθα και το Κίνημα Ανεξάρτητων Πολιτών, δόθηκε βήμα και λόγος σε όλους τους παρευρισκόμενους, για να εκφράσουν δημοκρατικά την άποψή τους και να προτείνουν δράσεις. Οι τοποθετήσεις που έγιναν για τα θέματα που ταλαιπωρούν την ελληνική κοινωνία σήμερα, όπως η οικονομική ανέχεια, η ανεργία, η μείωση του κοινωνικού κράτους και κατ’ επέκταση των κοινωνικών παροχών του, η «παράξενη» αδιαφορία για τα εθνικά μας συμφέροντα, έδειξαν όχι μόνο ανησυχία αλλά και μια οργή η οποία διογκώνεται καθημερινώς.
Κατόπιν προτάσεως αποφασίστηκε η συγκρότηση προσωρινής τοπικής επιτροπής η οποία αποτελείται από τους εξής:
Δημήτρης Παπανίκος
Δημήτρης Πλαταράς
Κώστας Σιάπος
Νικολέτα Σταυράκη
Βασιλική Χαλόφτη
Στόχος είναι κατ’ αρχάς η διεύρυνση της συμμετοχής των συμπολιτών μας στην Σπίθα, η ενημέρωση για τις δράσεις αλλά και η συμμετοχή σε δράσεις των τοπικών Σπιθών (η επόμενη συγκέντρωση των Σπιθών Αττικής, θα γίνει την επόμενη Κυριακή 23 Ιανουαρίου 11:00 πμ, στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256).
Ήδη λειτουργεί στο διαδίκτυο ιστολόγιο της Σπίθας Μεγάρων στην διεύθυνση www.megara-spitha.blogspot.com όπου μπορούν όλοι να ενημερώνονται για τις επόμενες κινήσεις του κινήματός μας αλλά και να αποκτούν πληροφόρηση που δεν μπορούν να αποκτήσουν από τα κοινά ΜΜΕ.

Για την Τοπική Επιτροπή της Σπίθας
Δημήτρης Πλαταράς

δελτίο τύπου του ΠΑΜΕ Θριασίου