O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΛΙΜΝΗ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ - ΚΥΡΙΑΚΗ 30/1



ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΙΓΑΛΕΩ – ΠΟΙΚΙΛΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΟΥΜΟΥΝΔΟΥΡΟΥ

- ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ «ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ»

- ΦΟΡΕΑΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Για τη συγκέντρωση και διαδήλωση στη Λίμνη Κουμουνδούρου – Θριάσιο/ Κυριακή 30 Ιανουαρίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Υγροτόπων, 2 Φεβρουαρίου, διοργανώθηκε την Κυριακή 30 Ιανουαρίου για τρίτη συνεχή χρονιά συγκέντρωση - διαμαρτυρία - γνωριμία με τη Λίμνη Κουμουνδούρου.

Στο κάλεσμα των φορέων που διοργάνωσαν τη διαμαρτυρία για τη ρύπανση της ευρύτερης περιοχής και ιδιαίτερα των υγροτόπων της, Λίμνη Κουμουνδούρου – Βουρκάρι Μεγάρων – Ρέματα, ανταποκρίθηκαν ευαισθητοποιημένοι και ενεργοί πολίτες απ’ όλη την Αττική. Στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι των φορέων οι οποίοι υπογράμμισαν:

1. Την ευθύνη όλων όσων ρυπαίνουν τη Λίμνη Κουμουνδούρου και ιδιαίτερα των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου, ΧΥΤΑ (στραγγίσματα χωματερής) και άλλων γειτνιαζόντων εγκαταστάσεων.

2. Ότι η πρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα δεχτεί η περιοχή της Δυτικής Αττικής με την λειτουργία νέων εργοστασίων παραγωγής ενέργειας στη Χαλυβουργική και στην περιοχή των Μεγάρων υπερβαίνει τα όρια ανοχής του συστήματος.

3. Την απαίτησή τους για αποφόρτιση των ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων, Φυλής – Την αντίθεσή τους στη μεταφορά της λυματολάσπης από την Ψυτάλλεια.

4. Ότι παρά τους ρύπους και τις πιέσεις που δέχονται οι υγρότοποι, η φύση αντιστέκεται. Έχουν καταγραφεί στη Λίμνη Κουμουνδούρου, Βουρκάρι Μεγάρων, Ρέματα – Οικότοποι (Αγ. Γεωργίου, Αγ. Ιωάννη, Σαρανταπόταμου, Σούρες) σημαντικοί πληθυσμοί σπάνιων και προστατευόμενων ειδών ορνιθοπανίδας.

5. Την αναγκαιότητα να εγκατασταθεί στο Θριάσιο μόνιμο κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, λόγω της επιβαρυμένης περιβαλλοντικά περιοχής.

6. Την αξίωσή τους να οριοθετηθούν οι υγρότοποι της Δυτικής Αττικής και να τεθούν υπό καθεστώς αυστηρής περιβαλλοντικής προστασίας.

Στη συνέχεια οι διαδηλωτές με πορεία επί της Λ.Αθηνών - Κορίνθου κατευθύνθηκαν προς τα ΕΛΠΕ Ασπροπύργου. Κατά τη διάρκεια της πορείας ακούστηκαν τα συνθήματα:

- «Η Λίμνη είναι των πουλιών και ΟΧΙ των πετρελαιοειδών»

- «Η Λίμνη είναι υγρότοπος και ΟΧΙ σκουπιδότοπος»

- «ΕΛΠΕ, ΧΑΛΥΨ, ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ - ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ»

- «ΡΥΠΑΝΣΗ ΣΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ – ΝΕΦΟΣ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ»

Οι διαδηλωτές αφού έφθασαν στην πύλη των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας με τα αιτήματά τους και τόνισαν την εταιρική ευθύνη των ΕΛΠΕ Ασπροπύργου όχι μόνο για τη μείωση των εκπομπών ρύπων αλλά και για να αναλάβουν το μέρος του κόστους που τους αναλογεί για την απορρύπανση της Λίμνης Κουμουνδούρου, σε συνεργασία με την Ορνιθολογική Εταιρία, το ΕΛΚΕΘΕ και τους φορείς που φροντίζουν και υπερασπίζονται τη Λίμνη, καταγράφουν τους πληθυσμούς της ορνιθοπανίδας και παίρνουν πρωτοβουλίες ώστε να χαρακτηριστεί το οικοσύστημα «περιοχή προστασίας της φύσης».

Στη συνέχεια, με ιδιαίτερη προσοχή οι ευαισθητοποιημένοι πολίτες πεζοπόρησαν περιφερειακά της Λίμνης Κουμουνδούρου περιηγήθηκαν και γνώρισαν το οικοσύστημα και τους «κατοίκους» του, τα πουλιά.

xpolis@gmail.com diakinxaid@gmail.com


limnik.blogspot.com, xpolis.blogspot.com, xaidari.blogspot.com, vourkari.blogspot.com, poikilo2006.blogspot.com, votanikoskipos.blogspot.com

Χρόνια πολλά "Βουρκάρι"! (2 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων)


πρόσκληση σε πάρτυ απο την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία!

Ανάπτυξη με "περιβαλλοντικό βιασμό" ζητούν από την Υπουργό Περιβάλλοντος!


Π.Α.ΜΕ. ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΘΡΙΑΣΙΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Απλήρωτες οι καθαρίστριες στο Θριάσιο νοσοκομείο

Παρέμβαση της επιτροπής Εργαζομένων του ΠΑΜΕ

για άμεση καταβολή των δεδουλευμένων

Απλήρωτες είναι οι καθαρίστριες στο Θριάσιο νοσοκομείο. Η εργοδότρια εταιρεία ΑΝΟΔΙΚΗ τους έχει δώσει 300 ευρώ και καθυστερεί απαράδεκτα να τους πληρώσει τα υπόλοιπα. Έφτασε μάλιστα στο σημεία να απολύσει – να μην ανανεώσει τη σύμβαση - εργαζόμενο καθαριστή, γιατί «τόλμησε» να ρωτήσει πότε θα πληρωθούν.

Η εταιρεία έχει εισπράξει μέχρι τώρα εκατομμύρια ευρώ από το Θριάσιο νοσοκομείο, πολλαπλάσια από τους μισθούς πείνας των 500 ευρώ που δίνει στις καθαρίστριες – παραβιάζοντας τις συλλογικές συμβάσεις και την εργατική νομοθεσία.

Γίνεται φανερό ότι η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων υπηρεσιών των νοσοκομείων που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, και που το επόμενο διάστημα θα ενταθεί, υπηρετεί μόνο τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών. Πρόσθετο αποτέλεσμα είναι η υπερβολική επιβάρυνση των οικονομικών των νοσοκομείων.

Η απλήρωτη εργασία δεν περιορίζεται μόνο στο Θριάσιο νοσοκομείο. Οι μεγαλοεργοδότες – αποθρασυμένοι από την πολιτική της κυβέρνησης και με το πρόσχημα της κρίσης – παραβιάζουν συλλογικές συμβάσεις, αφήνουν απλήρωτους εργαζόμενους, προχωρούν σε συνεχείς απολύσεις.

Απόδειξη της αυθαιρεσίας της εταιρείας – με την κάλυψη όλων των κυβερνήσεων και διοικήσεων – είναι ότι από το 2007, υπάρχει πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης που επιβεβαιώνει ότι η εταιρεία παραβιάζει συστηματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ και η τοπική Επιθεώρηση Εργασίας έχει καταγράψει παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

Ενήμερη για την ασυδοσία της εργολαβικής εταιρείας είναι και η σημερινή διοίκηση του νοσοκομείου, που όμως «αδιαφορεί», επιτρέποντας στην εταιρεία να συνεχίζει να αυθαιρετεί και να παραβιάζει τα εργατικά δικαιώματα.

Ευθύνες όμως έχει η πλειοψηφία του Σωματείου Εργαζομένων στο Θριάσιο νοσοκομείο (παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ) γιατί αρνούνται την εγγραφή των εργαζομένων στα εργολαβικά συνεργεία στο σωματείο και τους αφήνουν ακάλυπτες απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία. Ευθύνες έχει και η πλειοψηφία στη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτικής Αττικής, που, ενώ εδώ και καιρό είναι ενήμερη για την κατάσταση, συνειδητά «αδιαφορεί»

Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις απλήρωτες καθαρίστριες ή μόνο και τους σεκιουριατάδες – τραπεζοκόμες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Αφορά όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου. Γιατί όλοι είμαστε αντιμέτωποι με την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και ΤΡΟΪΚΑΣ, που κόβει μισθούς, επιδόματα. συντάξεις. Με το πολυνομοσχέδιο για την Υγεία, η κυβέρνηση ανοίγει το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση όλων των υπηρεσιών των νοσοκομείων – πλην της ιατρικής και νοσηλευτικής υπηρεσίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

· να πληρωθούν άμεσα όλα τα δεδουλευμένα στις καθαρίστριες

· να ανακληθεί η τρομοκρατική απόλυση

· να σταματήσουν οι απειλές και οι εκβιασμοί στους εργαζόμενους

· να εφαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τη φύλαξη, τη σίτιση και το κυλικείο

Οριστική λύση είναι να φύγουν οι εργολάβοι και να προσληφθούν απευθείας οι εργαζόμενοι από το νοσοκομείο, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας στην διοίκηση του Θριασίου Νοσοκομείου – την Τετάρτη 2 Φλεβάρη, για να απαιτήσουμε να πληρωθούν οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του συνεργείου καθαριότητας.