O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 18 Μαρτίου 2011

Σήμερα συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου για την Πάχη...


Έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο συγκαλείται σήμερα στις 8.30 το βράδυ με θέμα την λήψη αποφάσεων για περαιτέρω δράσεις ενάντια στην προοπτική δημιουργίας αγκυροβολίου πλοίων στον κόλπο της Πάχης.
Σε πρόσφατη συνεδρίασή του το Δ.Σ είχε ομόφωνα εκφράσει την αντίθεσή του σε μια τέτοια ενέργεια που πληροφορίες λένε ότι προετοιμάζει το Υπουργείο.

Ελπίζουμε ότι σήμερα το ΔΣ θα πάρει επίσης ομόφωνες αποφάσεις για να κλιμακωθούν οι ενέργειες και η κινητοποίηση Αυτή η απειλή για την Πάχη θα πρέπει να σβήσει εδώ.

η περιβαλλοντική απειλή ενάντια στην Πάχη έφτασε στη Βουλή...


Το ζήτημα του αγκυροβολίου που κάποιοι απεργάζονται να γίνει στην Πάχη έφτασε στη Βουλή με ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή κ.Β.Οικονόμου.


ΟΝΟΜΑ – ΕΠΩΝΥΜΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ : ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ : ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ : ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας

Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής


Θέμα: Καθορισμός αγκυροβολίων στην θαλάσσια περιοχή της Πάχης Μεγάρων


Κύριοι Υπουργοί,

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στους κατοίκους του Δήμου Μεγάρων για την σκοπιμότητα του σχεδίου υπουργικής απόφασης περί καθορισμού αγκυροβολίας στην θαλάσσια περιοχή της Πάχης Μεγάρων. Η περιοχή της Πάχης είναι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του παραλιακού μετώπου του Δήμου Μεγάρων, γνωστή σε όλη την Αττική για την φυσική της ομορφιά και αποτελεί τόπο εξόδου των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής. Όπως φαίνεται και χωρίς να έχει προηγουμένως γίνει κάποιου είδους διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, τον Δήμο και τους φορείς της περιοχής προτίθεστε να δημιουργήσετε στην θαλάσσια περιοχή της Πάχης αγκυροβόλιο μεγάλων πλοίων, γεγονός που δεν μπορεί παρά να υποβαθμίσει την περιοχή, να προκαλέσει θαλάσσια ρύπανση και να βλάψει το κοινωνικό σύνολο εξυπηρετώντας άγνωστα σε εμάς συμφέροντα. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε παρατηρηθεί ο παράνομος ελλιμενισμός πλοίων στον κόλπο της Πάχης που υποβάθμισαν το θαλάσσιο περιβάλλον, ελλιμενισμός που σταμάτησε μετά από προσφυγή των κατοίκων στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να νομιμοποιήσει τον ελλιμενισμό δημιουργώντας αγκυροβόλιο μεγάλων πλοίων λίγες εκατοντάδες μέτρα μακριά από την περιοχή. Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό και με τον προγραμματισμό επέκτασης των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας συνιστούν μια μεγάλη και μόνιμη απειλή για το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής αλλά και για την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Από τα σχέδια αυτά αποδεικνύεται ότι υπάρχει τεράστια απόσταση στην αναπτυξιακή λογική που θέλετε να επιβάλλετε στην περιοχή και από αυτή που θέλουν και επιδιώκουν οι κάτοικοι για την περιοχή τους. Προφανώς θέλετε να αποκόψετε τον Δήμο των Μεγάρων από τις δυνατότητες που έχει να ακολουθήσει μια τουριστική και οικιστική ανάπτυξη στηριζόμενος στο φυσικό περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής και να του επιβάλλεται μια ανάπτυξη μόλυνσης, ρύπανσης και υποβάθμισης της ποιότητας της ζωής στα πρότυπα του Περάματος, του Σκαραμαγκά και του Θριασίου Πεδίου, στερώντας από το σύνολο των κατοίκων του Λεκανοπεδίου μια από τις λίγες δυνατότητες απόδρασης από το ασφυκτικό αστικό περιβάλλον.

Κατόπιν όλων αυτών,

Ερωτάστε:

  1. Πόσα χρήματα του ελληνικού λαού έχουν επενδυθεί στο παρελθόν για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της θαλάσσιας περιοχής του Αργοσαρωνικού που θέλετε σήμερα και πάλι να υποβαθμίσετε;

  2. Σε τι εξυπηρετεί η δημιουργία αγκυροβολίου στην θαλάσσια περιοχή της Πάχης των Μεγάρων και ποια συμφέροντα θα εξυπηρετηθούν από την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων των Μεγάρων;

  3. Πάνω σε ποια λογική εδράζεται η άνευ κοινωνικής συναίνεσης και η άνευ διαλόγου μονομερής απόφασής σας για το πώς θα αναπτυχθεί η περιοχή;

  4. Για ποιο λόγο αποφασίζετε να αποκλείσετε τις δυνατότητες αειφόρου και φιλικής προς το περιβάλλον ήπιας τουριστικής ανάπτυξης που αποτελεί αίτημα των κατοίκων και του Δήμου των Μεγαρέων;

  5. Σε ποια επαγγελματική διέξοδο σκοπεύετε να κατευθύνεται τους επαγγελματίες αλιείς της περιοχής που θα χάσουν την δυνατότητα να βγάζουν τα προς το ζην από την θάλασσα, από την στιγμή που εάν εφαρμοστούν τα σχέδια σας θα υποβαθμίσετε μόνιμα το θαλάσσιο περιβάλλον της περιοχής;

  6. Σκοπεύετε να αναιρέσετε την σχεδιαζόμενη απόφασή σας για δημιουργία αγκυροβολίου στην θαλάσσια περιοχή της Πάχης και να αποδεχτείτε τα αιτήματα των κατοίκων των Μεγάρων;

μερικά ερωτήματα για το θέμα της Πάχης...

απο το megaratoday@yahoo.gr
πήραμε την παρακάτω επιστολή για το θέμα της συνεδρίασης του ΔΣ του δήμου για το θέμα του αγκυροβολίου:

Η megara today φιλοδοξεί να αποτελέσει την συνείδηση της ευρύτερης περιοχής των Μεγάρων και θα τοποθετείται όταν χρειάζεται για να βοηθήσει την έρευνα αλλά και την κοινωνία να προβληματιστεί εντοπίζοντας τα θέματα που μας απασχολούν και τις κρυφές τους παραμέτρους.
Δημοτικό Συμβούλιο 14/3/2011
Με έκπληξη είδαμε όλοι μας να διαδραματίζονται σκηνές απείρου κάλους κατά την διάρκεια του Δημοτικού συμβουλίου της 14/3/2011.
Η στάση διαφόρων αιρετών εκπροσώπων της πόλης μας, προβλημάτισε έντονα τους πολίτες και δημιούργησε τα κάτωθι ερωτήματα που πρέπει να μας προβληματίσουν και να δοθούν απαντήσεις:
1. Γιατί κάποιοι αντιδήμαρχοι και σύμβουλοι ήθελαν να αναβληθεί η συζήτηση ενός τόσο σοβαρού θέματος όπως η υπουργική απόφαση που επαναφέρει τα δεξαμενόπλοια στον κόλπο των Μεγάρων?
2. Γιατί καθυστέρησε 2 εβδομάδες ο κος Κουμπέτσος να ενημερώσει τον Δήμαρχο για το αγκυροβόλιο ενώ είχε ενημερωθεί από πολίτη όπως αποκαλύφθηκε στο χθεσινό ΔΣ
3. Είναι ο κος Κουμπέτσος συγγενής του Γιάννη Διπλάρα, ενός από τους λεμβούχους?
4. Γιατί ο πρόεδρος της ΔΕΜ κος Μακρυγιάννης επιτέθηκε σε πολίτη της περιοχής ο οποίος υποστήριξε την μη έγκριση της αγκυροβολίας στο δημοτικό συμβούλιο? Έχει καμία σχέση με τους λεμβούχους που τον υποστήριζαν βρίζοντας και απειλώντας τον πολίτη έξω από το Δημαρχείο?
5. Έχει κάποια συμφέροντα ο κος Μακρυγιάννης από την επαναφορά των δεξαμενόπλοιων και δεν μπόρεσε να συγκρατηθεί? Με την Ρεβυθούσα?
6. Τι είδους εικόνα είναι αυτή κάποιων Δημοτικών Συμβούλων των Μεγάρων? Ποιόν νομίζουν ότι αντιπροσωπεύουν με τέτοιες υβριστικές συμπεριφορές? Κρύβεται κάτι άλλο πιο βαθύ?
7. Γιατί ο πρώην αντινομάρχης κος Πομώνης συντάχθηκε «καλυμμένα» με την αναβολή της συζήτησης?
8. Ποιοι από τον Δήμο υποστηρίζουν τους 2-3 λεμβούχους όταν όλη η Πάχη και όλα τα Μέγαρα είναι εναντίον του αγκυροβολίου?
9. Τι καθεστώς τρομοκρατίας και απειλών έχουν εγκαθιδρύσει οι λεμβούχοι στην Πάχη?
10. Γιατί έχει ξεσηκωθεί όλη η Πάχη εναντίον των λεμβούχων και οι γυναίκες του τοπικού συλλόγου είναι αυτές που αποτελούν την δυνατή φωνή του οικισμού?
Αυτά τα 10 ερωτήματα για αρχή είναι αρκετά πιστεύουμε, είναι μια καλή αρχή για προβληματισμό και έρευνα που θα βγάλει πολλά στην επιφάνεια και θα σπάσει την «ομερτά» που υπάρχει στην περιοχή.
Υπάρχει πολλή συνέχεια και με άλλα θέματα πολύ ενδιαφέροντα….
megara today

το θέμα του αγκυροβολίου στην Πάχη Μεγάρων κάνει το γύρο στο διαδίκτυο ...










το πρωτοσέλιδο της ΑΠΟΨΗΣ