O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγαρέων ανέβαλε τη συζήτηση για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Βουρκάρι!



Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μεγαρέων μετά από πολύωρη συνεδρίασή του... ανέβαλε τελικά τη συζήτηση για το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (Π.Δ) που αφορά στην προστασία του υγροβιοτόπου του Βουρκαρίου!

Η απόφαση, που ελήφθη κατά πλειοψηφία, προέκυψε μετά από πρόταση του κ. Δ. Στρατιώτη. Στην απόφαση αυτή ζητείται από τον Οργανισμό Αθήνας (ΟΡΣΑ) να εκπονήσει και να καταθέσει στο Δήμο ειδική περιβαλλοντική μελέτη για το Βουρκάρι, ως προϋπόθεση για τη συζήτηση του θέματος σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο!

Η απόφαση αυτή είναι από όλες τις απόψεις άστοχη, ανεδαφική, αδιέξοδη και καταφανώς λαθεμένη. Συνεπώς υπάρχει ανάγκη, άμεσα, με πρωτοβουλία του Δημάρχου να διορθωθεί! Οι λόγοι απλοί:

Ο Οργανισμός Αθήνας συνέταξε και ψήφισε ομόφωνα στην Εκτελεστική του Επιτροπή το σχέδιο Π.Δ. με τρόπο απόλυτα σύννομο και αδιάτρητο:
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΤΆΞΕΙΣ ΤΟΥ ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΟΎ ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΕΛΈΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΔ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΓΡΟΤΟΠΟΥ ΤΩΝ ΜΕΓΑΡΩΝ. Παρόλα αυτά η αρμόδια επιστημονική επιτροπή έλαβε υπόψιν της και εφάρμοσε κατά τη σύνταξη του συγκεκριμένου σχεδίου και αρκετές ακόμα προϋποθέσεις που επιβάλει ο Ν.1650/86 για την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπρόσθετα στην πολύμηνη έρευνα και μελέτη έλαβε υπόψιν της όλες τις ήδη υπάρχουσες εκπονηθείσες επιστημονικές μελέτες για το Βουρκάρι:
  • "Ο υγρότοπος του Βουρκαρίου στα Μέγαρα" - Πανεπιστήμιο Αιγαίου 2004
  • "Μελέτη για τις ανθρωπογενείς πιέσεις στον υγρότοπο του Βουρκαρίου Μεγάρων" - ΕΛΚΕΘΕ 2006
  • "Ολοκληρωμένη Διαχείριση της παράκτιας περιοχής του Δυτικού Σαρωνικού" - Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας 2003-2004
  • "Η Ορνιθοπανίδα στον υγρότοπο του Βουρκαρίου Μεγάρων" - Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία - 2009

Επιπλέον έλαβε γνώση και του Πόρισματος: "Λήψη μέτρων προστασίας στον υγρότοπο Βουρκάρι" του Συνηγόρου του Πολίτη-2008, και της Γνωμοδότησης: " Υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων: Η συνεχιζόμενη παράλειψη οφειλομένης προστασίας" του Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος & Βιωσιμότητας-2008.

Είναι φανερό λοιπόν ότι το Δημοτικό Συμβούλιο παρασύρθηκε σε λαθεμένη απόφαση μετά από παρεμβάσεις συμβούλων και υπηρεσιακών παραγόντων που προφανώς αγνοούν και τα παραπάνω και το σχετικό νομικό πλαίσιο λειτουργίας του Οργανισμού Αθήνας. Έτσι ο Δήμος κινδυνεύει να εμφανιστεί άσχετος με το όλο θέμα και να χαθεί η ευκαιρία για μια θετική παρέμβασή του στην κατεύθυνση της βελτιστοποίησης του προτεινόμενου νομικού πλαισίου για την προστασία του υγροβιοτόπου των Μεγάρων.

Το Βουρκάρι είναι πια φανερό ότι έχει αναγνωριστεί ως σημαντικότατος οικολογικά τόπος υπερτοπικής σημασίας. Η προστασία και η αναβάθμισή του θεωρείται τόσο από τις πανελλήνιες οικολογικές οργανώσεις και τους φορείς όσο και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος ως περιβαλλοντικό ζήτημα όλης της Αττικής. Αυτός είναι και ο λόγος που το σχέδιο ΠΔ έχει προταχθεί από την Κεντρική Διοίκηση. Έτσι η διαδικασία πιθανότατα θα προχωρήσει, άσχετα με τις όποιες διαδικαστικές ολιγωρίες αναφορικά με την ζητηθείσα γνωμοδότηση που μπορεί να παρουσιαστούν σε τοπικό επίπεδο. Απλά σε αυτή την περίπτωση ο Δήμος θα έχει απολέσει, με απόλυτα δική του ευθύνη, την ευκαιρία να επιτύχει ένα καλύτερο και ευνοϊκότερο αποτέλεσμα για τους πολίτες της Μεγαρίδας!

Χρειάζεται ο Δήμαρχος να αναλάβει άμεσα την πρωτοβουλία για εκ νέου σύγκληση του ΔΣ, σε συντομότατο χρόνο, με το ίδιο θέμα. Όλες οι προαναφερθείσες μελέτες υπάρχουν στο δημαρχιακό κατάστημα και είναι στη διάθεση του καθενός.

Ο "Συντονιστικός Φορέας των Συλλόγων για την Προστασία του Βουρκαρίου" έχει καταθέσει τις βελτιωτικές του προτάσεις για το σχέδιο ΠΔ:
  • Να μην υπάρξει καμία απολύτως περιοχή εξαίρεσης στις ζώνες προστασίας. Να καταργηθεί πλήρως η βιομηχανική ζώνη στην περιοχή του Βουρκαρίου.
  • Να μειωθεί ο χρόνος που προβλέπεται για την παραμονή των βιομηχανικών μονάδων στην περιοχή.

Η πρόταση μας αυτή βρίσκεται στην ίδια κατεύθυνση και με την τοποθέτηση του Δημάρχου κ.Μαρινάκη στο ΔΣ. Διασφαλίζει την προστασία όλης της επίμαχης περιοχής χωρίς να εξυπηρετεί οποιοδήποτε ιδιοτελές ή προσωπικό και κοντόφθαλμο μικροσυμφέρον.

Φυσικά αυτή η πρόταση συνεπάγεται και την ολοκληρωτική απόρριψη της εισήγησης της Πολεοδομίας Μεγάρων που έγινε από δύο υπηρεσιακούς υπαλλήλους. Οι υπάλληλοι αυτοί καταφανώς δεν έχουν λάβει υπόψιν τους τις ογκώδεις και λεπτομερείς περιβαλλοντικές μελέτες και χάρτες που έχουν συνταχθεί μετά από πολύχρονες επιστημονικές έρευνες και μνημονεύονται στην πολυσέλιδη αναλυτική συνοδευτική εισηγητική έκθεση του σχέδιου ΠΔ που κατατέθηκε προς γνωμοδότηση στο Δήμο μας. Η συγκεκριμένη εισήγηση άλλωστε εμφανίζεται με προσωπικές εντυπώσεις και απόψεις (!) που αν, στη χείριστη περίπτωση, γινόνταν δεκτές, θα εξαιρούσαν από την προστασία ολόκληρες περιοχές και θα επέτειναν την καταστροφή και την τσιμεντοποίηση του υγροβιοτόπου.
Η κριτική στο σύνολο αυτής της υπηρεσιακής έκθεσης θα γίνει με λεπτομέρεια, αν χρειαστεί, σε επόμενη αναφορά μας.

Ο "Φορέας Προστασίας Βουρκαρίου" μέσα από τη δράση και τις προτάσεις του τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει ότι η κινητοποίησή του γίνεται για ένα μόνο φανερό και ξεκάθαρο στόχο: την ποιοτική και περιβαλλοντική προστασία και αναβάθμιση της παραλιακής Μεγαρίδας προς όφελος όλων των πολιτών, κατοίκων και επισκεπτών. Κάποια ανόητα και κακόβουλα υπονοούμενα ενάντια σε στελέχη του Φορέα που ακούστηκαν από ελάχιστους στην αίθουσα της συνεδρίασης φυσικά είναι ανάξια σχολιασμού.

Σε αυτή την προσπάθεια για την προστασία του Βουρκαρίου έχουν συσπειρωθεί Σύλλογοι και ενεργοί πολίτες από όλη την Μεγαρίδα και όχι μόνο. Ειδικοί περιβαλλοντικοί επιστήμονες, ορνιθολόγοι, και νομικοί (από οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις πανελλήνιας εμβέλειας) συνεπικουρούν σε απόλυτα εθελοντική βάση τις δραστηριότητές μας.

Ο "Φορέας" δεν είναι υπόθεση μόνο των κατοίκων της περιοχής. Είναι κτήμα και υπόθεση σύσσωμων των τοπικών εφημερίδων και των μπλόγκ της περιοχής. Είναι υπόθεση και κατάκτηση του συνόλου της Μεγαρικής κοινωνίας.

Στον αγώνα αυτό θα συνεχίσουμε σταθερά και αταλάντευτα. Σε όλα τα επίπεδα και με κάθε τρόπο. Η υπόθεση της προστασίας και της περιβαλλοντικής αναβάθμισης της παραλιακής Μεγαρίδας έχει γίνει ποτάμι που δεν γυρίζει πίσω!


πρόσκληση για παρουσίαση βιβλίου από τον Γιάννη Τόλιο

εθελοντική αιμοδοσία από τον ΚΟΥΡΟ

αυτή την εβδομάδα στην “άποψη”...