O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

το megara press σχολιάζει τη συζήτηση στο ΔΣ για το σχέδιο ΠΔ για το Βουρκάρι






Σε ατμόσφαιρα που μύριζε μπαρούτι συνεδρίασε το δημοτικό συμβούλιο την Τετάρτη του Πάσχα 27 Απριλίου. Το θέμα που συζητήθηκε αφορούσε το Βουρκάρι και την γνωμοδότηση του δήμου μας προς τον Οργανισμό της Αθήνας για το σχέδιο Προεδρικού Διαταγμάτος που λυτρώνει τον υγροβιότοπο από τις βιοτεχνίες και επαναφέρει την περιοχή στην φυσική της μορφή.
Η εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας, που να σημειωθεί ότι είχε μοιραστεί σε όλους τους συμβούλους, φέρει μεγάλη ευθύνη για το κλίμα που είχε δημιουργηθεί. Ο κ. Μαρινάκης κρατούσε στα χέρια του δική του εισήγηση η οποία ήταν κατά πολύ σύμφωνη με το προεδρικό διάταγμα και μέσα στο πνεύμα αυτών που το σχεδίασαν. Δηλαδή υπέρ της προστασίας της περιοχής. Θα έπρεπε όμως αυτό να το ήξεραν από πριν οι υπόλοιποι σύμβουλοι κυρίως της αντιπολίτευσης όχι για να είναι περισσότερο προετοιμασμένοι, αφού η εισήγηση της τεχνικής υπηρεσίας προφανώς τους ανάγκασε να προσχεδιάσουν κάποια από τα λεγόμενα τους σε συμπιεσμένο χρόνο, αλλά για να εισέλθουν στην αίθουσα με λιγότερη ορμή...
Λίγο πιο κάτω αναρτήσαμε κείμενο του "Φορέα" που σχολιάζει το τι έγινε στην αίθουσα καταθέτωντας παράλληλα και προτάσεις πάνω στο σχέδιο του Π.Δ. Καλό είναι να διαβαστεί από όλους τους ενδιαφερόμενους για να έχουν άποψη.
Εμείς παρατηρήσαμε ότι υπάρχουν 2 στρατόπεδα. Από την μία είναι όσοι στηρίζουν το σχέδιο Προεδρικού Διαταγμάτος, συμπεριλαμβανομένων αυτών που αγωνίστηκαν για να φτάσουμε σε αυτό, και από την άλλη αυτοί που θέλουν η περιοχή να παραμείνει βιομηχανική με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό. Ο κ. Μαρινάκης βρίσκεται στους πρώτους και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα.
Ειπώθηκε ότι δεν μπορεί η εισήγηση της υπηρεσίας να είναι διαφορετική από του Δημάρχου. Δηλαδή ο δήμος πρέπει να παρουσιάσει κοινή εισήγηση. Αυτό αναφέρθηκε αρχικά από τον κ. Σταμούλη που στον λόγο του ζήτησε πρώτα να ακούσει φορείς και πολίτες πριν καταθέσει την πρόταση του.
Υπάρχει κάποιος ειδικός που να γνωρίζει ποιό είναι το σωστό; Για να λυθεί η απορία του γράφοντος αλλά και όλων όσων την έχουν. Το αν είναι πρέπον ή όχι αυτό θα το κρίνει ο λαός όπως ο λαός κρίνει όλους τους συμβούλους και φυσικά και τον κ. Σταμούλη.
Πάντως προς ψήφιση θα έμπαινε η εισήγηση του Δημάρχου, και αυτό είναι που μετράει.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ
Η απόφαση κατά την εκτίμησή μας προσβάλλει τον δήμο Μεγαρέων. Ο ίδιος ο κ. Μαρινάκης είπε ότι η οποιαδήποτε γνωμοδότηση στο σχέδιο νόμου μπορεί να μην ληφθεί υπόψη από τον Οργανισμό της Αθήνας, κάτι που βρίσκει πολλούς να διαφωνούν με αυτό. Όταν όμως αντί γνωμοδότησης στέλνετε μία απόφαση που ζητά περιβαλλοντική μελέτη (προφανώς εννοείται συγκροτημένη γιατί από μέλετες έχουμε πολλές να είμαστε καλα!) σε έναν οργανισμό που είναι αδιανόητο να μην έχει λάβει υπόψη του τις υπάρχουσες μελέτες, τότε κινδυνεύουμε να γίνουμε περίγελος.

ΤΟ ΒΟΥΡΚΑΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ...
Από τους λόγους όσων μίλησαν, συμβούλων και μή, αντιλαμβάνεται ο ακροατής την κατάσταση που επικρατεί και τις προθέσεις του κάθε ομιλητή. Ένας από τους ομιλητές ήταν και ο κ. Κλεάνθης Βαρελάς που στήριξε ανοικτά τον δήμαρχο. Η θέση του ήταν σημαντική και αναμενόμενη σε σχέση με τις προεκλογικές υποσχέσεις και εξαγγελίες του ίδιου και του συνδυασμού. Γι' αυτούς που η στάση τους ήταν περισσότερο ή λιγότερο υπερ του η περιοχή να παραμείνει βιομηχανική θα τους κρίνει η ιστορία. Σε πιο σύντομο χρόνο όμως μπορούν να τους κρίνουν οι πολίτες - ψηφοφόροι μέσα από βίντεο που ελπίζουμε να προβάλλει τοmegaratv.gr.
Συμπερασματικά, αυτό που πρέπει να ευχαριστεί όσους αγωνίζονται όλα αυτά τα χρόνια για το Βουρκάρι και το ιστορικό τείχος είναι ότι σε αυτό το κομβικό σημείο για την υπόθεση η δημοτική διοίκηση ξεκάθαρα τάσσεται υπερ της προστασίας της περιοχής. Αυτή είναι η ουσία. Τα υπόλοιπα είναι πολιτική, δηλαδή ανούσια

το megarida.blogspot.com σχολιάζει για την συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο για το Βουρκάρι

ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΑΔΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΚΤΕΟ ΣΤΗΝ ΒΙ.ΠΕ. ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ

Ο τίτλος μπήκε για να σας τραβήξει το ενδιαφέρον!!! Σας ξεγελάσαμε; Το κάναμε μόνο και μόνο για να πάρουμε με το μέρος μας (το οποίο μέρος μας είναι μαζί με τον Φορέα και τον υγροβιότοπο φυσικά) τον αγαπητό Ανδριανό Μιχάλαρο, που όπως μαθαίνουμε ξέσπασε μέσα στο δημοτικό συμβούλιο υπερασπιζόμενος τις βιοτεχνίες. Στο άκουσμα ότι μπορεί ένα ιδιωτικό ΚΤΕΟ να γίνει στο Βουρκάρι μπορεί να σκεφτεί την πελατεία που θα χάσει και να αλλάξει στρατόπεδο.Όταν οι συμπαθείς και ταλαίπωροι βιοτέχνες έχτιζαν και έβρισκαν στο 1 και 1,5 μέτρο νερό δεν ήξεραν τι είναι εκεί;Πριν αγοράσουν αφού έχουν δικηγόρους, νομικούς συμβούλους, γραμματείς και τεχνοκράτες στο πλευρό τους γιατί δεν έμαθαν ότι εκεί εκτός από ΒΙΠΕ είναι και περιοχή μεγάλης οικολογικής και ιστορικής σημασίας;Αν γίνει ΒΙΠΕ η Ομόνοια ή η Ακρόπολη θα πάει κανένας να χτίσει βιοτεχνία ή θα είναι σκεπτικοί...;Τα καλά και συμφέροντα...Ακούστε, οι βιομήχανοι μπορούν να πάνε στην ΒΙΠΕ στις Άκρες και να ξεκουμπιστούν από το Βουρκάρι ΜΑΣ. Να αποζημιωθούν και να μάς αφήσουν στην ησυχία μας να καμαρώνουμε την περιοχή μας όπως εμείς γουστάρουμε και αγαπάμε.Οι Μεγαρίτες είναι ξεροκέφαλοι, τοπικιστές και ότι άλλο θέλετε. Αλλά αυτός ο τόπος είναι δικός μας και θα αγωνιστούμε για τα συμφέροντά του. Χωρίς απειλές και χωρίς τραμπουκισμούς.Και να πάψουν οι επιχειρηματίες να πλησιάζουν πολιτικό κόσμο και εμπλεκόμενους στην υπόθεση. Τους πήρανε χαμπάρι! (τους πήραΝΕ, όχι τους πήραΜΕ!).

Νατάσσα Μελετίου: "ΑΔΕΣΠΟΤΟΣ ΤΥΠΟΣ"!

"...Δυσκολεύομαι να καταλάβω γιατί πρέπει να χαρακτηριστώ ή όχι φιλόζωος όταν εξ'ορισμού το επίθετο αυτό δηλώνει το αυτονόητο. Γεννήθηκα Άνθρωπος και η πνευματική μου ανωτερότητα, με την οποία με προίκισε η Φύση έναντι των άλλων ζωντανών οργανισμών, μου δίνει την συναίσθηση της ευθύνης για την βιωσιμότητα και την ευημερία τους.
Αρνούμαι να δεχτώ τον χαρακτηρισμό φιλόζωος μόνο και μόνο για να διαφοροποιηθώ από κάποιους που δεν διστάζουν να δολοφονούν ζώα με φόλες, να κακοποιούν ζώα γιατί είναι άσχημη η διάθεσή τους ή ακόμα να σφαγιάζουν μαζικά ζώα με συνοπτικές διαδικασίες που θέτουν υπό αμβισβήτηση τον περίφημο Ανθρώπινο Πολιτισμό μας. Είναι αυτή η κατηγορία ανθρώπων που θα έπρεπε να χαρακτηριστεί με κάποιο επίθετο και όχι το αντίθετο...
Το αν όμως δραστηριοποιούμαστε ή όχι για να μην υπάρχουν αδέσποτα στους δρόμους είναι ένα άλλο ζήτημα. Είναι η ίδια ακριβώς φιλοσοφία και στάση ζωής που ακολουθούμε προκειμένου να μην υπάρχουν άνθρωποι πεινασμένοι, άστεγοι ή κοινωνικά απόβλητοι λόγω της οικονομικής τους κατάστασης. Είναι η ίδια αντιμετώπιση που έχουμε απέναντι στους συλλόγους όπως το Χαμόγελο του Παιδιού, τα Α.Μ.Ε.Α. και πολλούς άλλους που αναγκάζονται να ζητούν ελεημοσύνη για να σταθούν όρθιοι και να υψώσουν το ανάστημά τους σε κοινωνικά ζητήματα που αφορούν όλους μας.
...καμία οπισθοδρομική νοοτροπία δεν είναι δύσκολο να εξαλειφθεί όταν έρθει αντιμέτωπη με τους ενεργούς πολίτες μιας έστω και μικρής τοπικής κοινωνίας όπως η δική μας. Χρειάζεται μόνο υπομονή μέχρι να συναντηθούν και να υπερέχουν αριθμητικά"

Νατάσσα Μελετίου (Άποψη, 21/4/2011)


απο τον κ. Ν.Νικόλιζα

Αγαπητοί αναγνώστες, αγαπητά blogs
Τα βιβλία είναι στην δικαιοδοσία της ΔΗΚΕΔΗΜΕ, του δήμου Μεγαρέων και μπορείτε να τα προμηθευτείτε στο τηλέφωνο
2296089150 αρμόδιος ο πρόεδρος της ΔΗKΕΔΗΜΕ κ. Δρένης
Σας ευχαριστώ Νικόλαος Ε. Νικόλιζας

ο κ.Γ.Βαρελάς μας ενημερώνει για την εκδήλωση του Αη Γιώργη στην Ελευσίνα...

Τα Μέγαρα τίμησαν την εκδήλωση του Αη Γιώργη στην Ελευσίνα.



Τα μέλη του Ομίλου Λαϊκής Παράδοσης Μεγάρων «Αλκάθους & Καρία» και του Λαογραφικού Συλλόγου Μεγάρων «Ο Χορός της Τράτας», από κοινού συμμετείχαν στις εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Ελευσίνας προς τιμή του πολιούχου της πόλης του Αη Γιώργη στην ομώνυμη πλατεία.
Παρουσίασαν χορούς και τραγούδια των Μεγάρων συνοδευόμενοι από λαϊκή ορχήστρα.
Επικεφαλής της ομάδας ήταν οι υπεύθυνοι των φορέων Γ. Βαρελάς και Α. Πέγκος.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν χορευτικά από Μάνδρα, Μαγούλα, Ασπρόπυργο και φυσικά από την Ελευσίνα.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του και ο Δήμαρχος Μεγαρέων κ. Γιάννης Μαρινάκης, όπως και Δήμαρχοι άλλων Δήμων της Δυτ. Αττικής και βουλευτές της περιφέρειας μας.







τεταμένη η κατάσταση με το θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην Αττική...

ΔΗΜΟΣ ΦΥΛΗΣ: ΜΟΛΟΤΟΦ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΚΕΡΑΤΕΑ…

Έτοιμοι για δυναμικές κινητοποιήσεις που θα φτάσουν μέχρι το επ' αόριστον κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής, του μοναδικού χώρου που εδώ και σχεδόν μισό αιώνα (λειτουργεί από το 1963) δέχεται τα απορρίμματα του λεκανοπεδίου, δηλώνουν οι κάτοικοι του ομώνυμου δήμου σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνίαστη σημερινή συνάντηση* της υπουργού Περιβάλλοντος Τίνας Μπιρμπίλη με το δήμαρχο Λαυρεωτικής Κώστα Λεβαντή και με φορείς της περιοχής.

διαβάστε όλο το κείμενο στο:


επίσης στο ίδιο ιστολόγιο διαβάστε:

ΧΥΤΑ ΚΕΡΑΤΕΑΣ: ΠΡΟΣ ΑΛΛΑΓΗ ΧΩΡΟΥ, ΟΧΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟΤΗΤΑΣ


Ραντεβού για την άλλη Τετάρτη 4 Μαίου το απόγευμα έδωσαν και πάλι η υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη και οι γενικοί γραμματείς Περιβάλλοντος και Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Άρης Αλεξόπουλος και Ηλίας Λιακόπουλος με τους φορείς της Λαυρεωτικής αναφορικά με το ΧΥΤΑ Κερατέας. Πάντως μετά τη σημερινή 2,5 ωρών συνάντηση για την οποία η κ. Μπιρμπίλη ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, η εκτίμηση όλων των πλευρών μετά τη συνάντηση είναι ότι «όλοι έχουν κουραστεί» από την πολύμηνη αντιπαράθεση και επιχειρούν με αμοιβαίες υποχωρήσεις να βρεθεί λύση.

συνέχεια στο :


Ο "Φορέας" για το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στα Μέγαρα

Η περιβαλλοντική συνείδηδη είναι υπόθεση όλων μας

Αιχμή, 29/4/2011

Άνοιξαν οριστικά τα Δημοτικά σφαγεία!

Άποψη, 28/4/2011

Θεατρική παράσταση: " ΕΧΘΡΟΙ ΕΞ ΑΙΜΑΤΟΣ"!