O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

ΟΧΙ στην καταστροφή της παραλιακής Μεγαρίδας! ΟΧΙ στην εντατική ιχθυοκαλλιέργεια! ΝΑΙ στην παραδοσιακή αλιεία! ΝΑΙ στην ήπια τουριστική ανάπτυξη!



Η δημόσια διαβούλευση για το σχέδιο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), με την οποία, ανάμεσα σε άλλα, καθορίζονται περιοχές όπου θα εγκατασταθούν νέες μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί στις 29 Μαΐου.

Ήδη ο σχετικός ιστότοπος (http://www.opengov.gr/minenv/?p=1630) έχει κατακλυσθεί από διαμαρτυρίες και αρνητικές αποφάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, από εκεί όπου δεν επιθυμούν την ανάπτυξη "Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών" (ΠΟΑΥ). Ανάμεσά τους και το Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σαλαμίνας που με πρόσφατη απόφασή του δηλώνει την αντίθεσή του στην παραπέρα ανάπτυξη τέτοιων μονάδων στα νότια του νησιού.

Όσες περιοχές φιλοξενούν ήδη εντατικές ιχθυοκαλλιέργειες έχουν γνωρίσει μόνο την αρνητική όψη αυτής της δραστηριότητας, καθώς αποκλείονται από περιοχές άσκησης της παραδοσιακής αλιείας (διαβάστε και εδώ). Επιπρόσθετα βέβαια η μόλυνση της θάλασσας αποκλείει την ανάπτυξη του τουρισμού καθώς αχρηστεύει τα όποια θέρετρα και τις γειτονικές παραλίες. Η ιστορία μάλιστα δείχνει ότι η τοπική απασχόληση σε καμμία περίπτωση δεν επηρεάζεται θετικά.

Είναι σαφές ότι θα υπάρξουν αλλαγές στους προτεινόμενους χάρτες χωροθέτησης
των ΠΟΑΥ. Οι περιοχές όπου θα σημειωθεί οργανωμένη μαζική και πειστική αντίδραση έχουν σοβαρή πιθανότητα εξαίρεσης. Ιδιαίτερα εκεί όπου οι επίσημοι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης θα ενεργοποιηθούν εγκαίρως και σθεναρά. Ήδη αρκετοί έχουν κινητοποιήσει εκτός από τους πολίτες, τους τοπικούς βουλευτές αλλά και παράγοντες της περιοχής τους. Πρόκειται για εκείνες τις περιοχές που προσβλέπουν σε ένα μέλλον με αναπτυγμένο τουρισμό και παραδοσιακή αλιεία, σε ένα τόπο με καθαρές θάλασσες και παραλίες. Είναι η προοπτική και το όραμα μέσα από το οποίο προσδοκούν επίσης και την ανάπτυξη της τοπικής τους οικονομίας και απασχόλησης.

Αυτά γίνονται όμως αλλού! Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έχει ακουστεί ακόμα τίποτα από τα Μέγαρα! Μια περιοχή που πλήττεται βάναυσα από την προτεινόμενη ΚΥΑ! Να το πούμε καθαρά! Αν ο σχεδιασμός αυτός περάσει θα ισοδυναμεί με την ακύρωση του όποιου σχεδίου για την ήπια τουριστική ανάπτυξη της παραλιακής Μεγαρίδας. Θα είναι ο προάγγελος για την ολοκληρωτική καταστροφή των ακτών μας. Θα ισοδυναμεί με την χειρότερη ίσως εξέλιξη για το περιβάλλον και το μέλλον των Μεγάρων.

Ο δήμος, οι παρατάξεις, οι φορείς της πόλης, οφείλουν άμεσα να πάρουν θέση. Δεν θα υπάρχει καμμία δικαιολογία αν αυτή η υπόθεση χαθεί!


διαβάστε εδώ για τις απόψεις των ψαράδων

Ρεπορτάζ από τη συνεδρίαση του ΔΣ για το Βουρκάρι στον τοπικό τύπο







ευχαριστήριο απο τον ΚΟΥΡΟ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Όπως συνηθίζουμε τα τελευταία 7 χρόνια, έτσι και φέτος, διοργανώσαμε το πενθήμερο αγάπης προς τον συνάνθρωπο από 13 έως 17 Απριλίου 2011, με σκοπό την συλλογή βασικών ειδών διατροφής, προς ανακούφιση απόρων συμπολιτών μας.

Παρ΄ όλες τις δυσκολίες που υπάρχουν στις μέρες μας, αρκετοί ήταν αυτοί που ευαισθητοποιήθηκαν και προσέφεραν τρόφιμα, δείγμα της φιλανθρωπίας και υπερηφάνειας του Μεγαρικού λαού.

Συγκεντρώθηκαν στα γραφεία μας στο Φόρο, περίπου 450 κιλά σε τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία συσκευάστηκαν και διανεμήθηκαν σε 30 οικογένειες των Μεγάρων και σε 10 της Νέας Περάμου, μαζί με τις ευχές μας για Ανάσταση με χαρά και αξιοπρέπεια.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως: τον κο Αθανάσιου Καριλάκη κρεοπώλη επί της 28ης Οκτωβρίου 125 στα Μέγαρα, όπου προσέφερε ικανή ποσότητα σε κοτόπουλα, τον οινοποιό κο Γκόβενη Χρήστο όπου προσέφερε αρκετά μπουκάλια κρασί, τον πτηνοτρόφο κο Παπαθανασίου Δημήτριο που μας δώρισε πολλές καρτέλες με αυγά, όλους τους συμπολίτες μας που προσέφεραν από το υστέρημά τους, όπως επίσης και τους εθελοντές μας για την ενεργή συμμετοχή τους, τονίζοντας ότι η Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων ΄΄Κούρος΄΄ βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή της κοινωνικής προσφοράς και του φιλανθρωπικού έργου.



Για το Δ.Σ.


Ο πρόεδρος Δημ. Κατερινίτσας







Δ/ΣΗ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΔΟΣ ΜΕΓΑΡΩΝ –ΑΛΕΠΟΧΩΡΙΟΥ ΠΕΡΙΟΧΗ ΦΟΡΟΣ -ΕΝΑΝΤΙ ΚΤΕΛ

Τηλ. 22960 – 24444 fax: 22960 – 21045 e-mail: aokoyros@in.gr dimmeg1@hol.gr

Συνάντηση δημάρχου με διεθνούς φήμης Ελληνοαμερικανό εθνομουσικολόγο

Δελτίο τύπου του Δήμου Μεγαρέων

Τον διεθνώς γνωστό καθηγητή εθνομουσικολογίας του πανεπιστημίου Μπινγκχάμπτον της πολιτείας Νέα Υόρκη των ΗΠΑ (Binghampton, State University of New York) υποδέχθηκε στο δημαρχείο ο κ. Ιωάννης Μαρινάκης.

Την πόλη των Μεγάρων επισκέφθηκε για δεύτερη φορά ο Δρ. Τσιάνης με αφορμή το βιβλίο – λεύκωμα για τα Μέγαρα το οποίο εξέδωσε η κοινωφελής δημοτική επιχείρηση Μεγάρων από το αρχείο του κ. Νίκου Νικόλιζα.

Φίλος του μουσικού και λαογράφου Ιακώβου Ηλία έχει επισκεφθεί τα Μέγαρα στο παρελθόν και στο πλαίσιο των ακαδημαϊκών του καθηκόντων παρακολουθεί και την παραδοσιακή μουσική των Μεγάρων.

Οι δύο άνδρες αφού αντάλλαξαν ευχές της πασχαλινής περιόδου, εξέφρασαν την πρόθεσή τους για επόμενη συνάντηση προκειμένου να εξετάσουν τις προοπτικές προώθησης της μεγαρίτικης μουσικής στα ακαδημαϊκά ιδρύματα των ΗΠΑ.


Ο Δρ. Τσιάνης γεννήθηκε το 1926 από μετανάστες γονείς στην πόλη Σάντα Μπάρμπαρα (Santa Barbara) της Καλιφόρνια των ΗΠΑ και έλαβε το διδακτορικό του από το πανεπιστήμιο UCLA. Στο πανεπιστήμιο Μπινγκχαμπτον (Binghampton) της Νέας Υόρκης ίδρυσε μεταπτυχιακό τμήμα εθνομουσικολογίας. Παίζει σαντούρι, έχει κάνει πολλές εμπορικές ηχογραφήσεις και έχει συνεργασθεί με την φιλαρμονική της Νέας Υόρκης.

Στα πονήματα και διάφορες διατριβές του ασχολήθηκε με το τσάμικο της Ρούμελης και της Πελοποννήσου, και την μουσική άλλων περιοχών της Ελλάδας όπως η Σκύρος και η Αρκαδία Έχει επίσης κάνει πολλές ανακοινώσεις για την Ελληνική δημοτική μουσική.


Τα Μέγαρα σε έκθεση αγροτικών προιόντων

Αγαπητοί φίλοι

Σας στέλνω δελτίο τύπου σχετικά με την μίσθωση περιπτέρου από τον δήμο στην ανωτέρω έκθεση προκειμένου να διευκολύνει τους τοπικούς παραγωγούς

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Ιωάννης Αν. Οικονομόπουλος
Γραφείο Τύπου και Επικοινωνίας Δήμου Μεγαρέων

διαβάστε περισσότερα εδώ: