O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΥΠΕΚΑ: πρόγραμμα για τη ρύπανση στη Δυτική Αττική! Μήπως μας ενδιαφέρει;


Το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκπονεί πρόγραμμα για την ρύπανση στη Δυτική Αττική με την επωνυμία «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), σύμφωνα με την σχετική ειδησεογραφία που δημοσιεύουμε σήμερα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και δράσεις όπως απομάκρυνση μπάζων και αποκατάσταση τοπίου.

Όπως καταλαβαίνετε το θέμα μας αφορά άμεσα! Ο Μεγαρικός κάμπος και τα ρέματα της περιοχής φιλοξενούν τεράστιες ποσότητες από σχετικές ευγενείς δραστηριότητες Μεγαριτών πατριωτών και άλλων.
Φυσικά και το Βουρκάρι δεν είναι εξαίρεση, όπως φαίνεται και από το ενδεικτικό φωτογραφικό υλικό! Μπάζα και αδρανή υλικά σε πολλά σημεία του υγροβιοτόπου, παρατημένα για χρόνια... αφού ο δήμος και η νομαρχία ποτέ δεν είχαν τα ανάλογα μέσα για να τα απομακρύνουν! Ένας θεός ξέρει αν έχει γίνει μια σοβαρή καταγραφή του προβλήματος, αν έχουν επιβληθεί τα σχετικά πρόστιμα και αν αυτά έχουν ποτέ εισπραχθεί. Με την ευκαιρία μήπως η Πολεοδομία Μεγάρων θα μπορούσε να βγάλει και μια σχετική ανακοίνωση αφού και κατά δήλωση αρμοδίων παραγόντων κάνει ότι μπορεί για την προστασία του υγροτοπικού περιβάλλοντος του Βουρκαρίου;

Αλλά ας πάμε στο θέμα που μας ενδιαφέρει:

Θεωρούμε ότι ο Δήμος με τις σχετικές του υπηρεσίες θα πρέπει να δραστηριοποιηθεί από τώρα και να παρέμβει ώστε έγκαιρα να ενταχθούν και τα Μέγαρα στο ανάλογο πρόγραμμα:

  • Να υπάρξει συγκεκριμένη και λεπτομερής καταγραφή και φωτογράφιση του σχετικού προβλήματος
  • Να κατατεθεί προς το Υπουργείο εμπεριστατωμένη πρόταση. Νομίζουμε ότι υπάρχουν οι κατάλληλοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες του Δήμου (και με περιβαλλοντικές γνώσεις και σπουδές) που θα μπορούσαν να αναλάβουν τις σχετικές μελέτες. Δεν χρειάζεται ο δήμος να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ!
Είναι μια ευκαιρία για να επιδείξει ο Δήμος την περιβαλλοντική του ευαισθησία! Είναι όμως και καθήκον του απέναντι στους δημότες και τον τόπο!

Διαβάστε παρακάτω το σχετικό δελτίο τύπου του Υπουργείου:


Η άμεση εκπόνηση Ειδικού Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη Δυτική Αττική αποφασίστηκε σε σύσκεψη με τη συμμετοχή της Υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη, του Γενικού Γραμματέα ΥΠΕΚΑ, Άρη Αλεξόπουλου, του Ειδικού Γραμματέα Υδάτων, Ανδρέα Ανδρεαδάκη, της Ειδικής Γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτας Καραβασίλη, της Αντιπεριφερειάρχου, Σταυρούλας Δήμου και του Βουλευτή Β’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, Λάμπρου Μίχου.
Το Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Δυτικής Αττικής θα διαμορφωθεί με βάση τις προτάσεις που κατέθεσε κοινή ομάδα εργασίας της Περιφέρειας Αττικής με το ΥΠΕΚΑ και θα εστιάζει στους ακόλουθους άξονες:
Εντοπισμός ρυπασμένων εδαφών κατόπιν εδαφοχημικών και υδροχημικών μελετών.
Εντοπισμός κύριων σημειακών πηγών παραγωγής επικινδύνων αποβλήτων.
Παράνομες αποθέσεις επικινδύνων και τοξικών αποβλήτων, συλλογή και μεταφορά τους σε χώρους ασφαλούς διάθεσης, απομάκρυνση μπαζών και αποκατάσταση τοπίου.


Η απαιτούμενη χρηματοδότηση για τη μελέτη και υλοποίηση των δράσεων θα διασφαλιστεί με την ένταξη του προγράμματος στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ). Το ακριβές ύψος της χρηματοδότησης θα καθοριστεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες. Η υλοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος θα παρακολουθείται από μικτή ομάδα εργασίας αποτελούμενη από στελέχη του ΥΠΕΚΑ και της Περιφέρειας Αττικής.

για την διευκόλυνση των σχετικών υπηρεσιών του δήμου μας καταθέτουμε:
το σχετικό δελτίο τύπου εδώ
το επιχειρησιακό πρόγραμμα "περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη" εδώ



νεκρό δελφίνι στη Ψάθα!


Ένα νεκρό δελφίνι εντοπίστηκε κοντά στην παραλία της Ψάθας, ενώ ακόμα ένα βρίσκεται για περισσότερες από πέντε ημέρες στην παραλία Αλμύρας, στο Σχίνο Κορινθίας.

Υπάρχει κάποια αρμόδια υπηρεσία για να ασχοληθεί με το θέμα;

απο το atticafreepress.gr


και μια καλή είδηση για τα Μέγαρα απο το ... megara press


Το έργο και τις πρότυπες εγκαταστάσεις της κ. Γουίν στην περιοχή μας εκτίμησαν οι αρμόδιοι του δήμου Αθηναίων, ενός δήμου με έντονο το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, μετά από επίσκεψη αντιπροσωπείας του τμήματος αστικής πανίδας του δήμου Αθηναίων στους χώρους του πρότυπου και νόμιμου καταφυγίου, έγινε επίσημη πρόταση στην κ. Γουίν και στο σωματείο με την ονομασία "Κ.Π.Α.Ζ." που η ίδια προεδρεύει για συμμετοχή σε διαγωνισμό για την ανάδειξη αναδόχου για την φιλοξενία αδέσποτων σκύλων.

Διαβάστε τη συνέχεια στο megara press στην παρακάτω διεύθυνση

Αυτό το άρθρο προέρχεται από το megara press Megara Press: ΤΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΤΗΣ κ. ΕΛΕΝ ΓΟΥΙΝ ΣΕ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΣΚΥΛΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ! http://megara-press.blogspot.com/2011/05/blog-post_327.html#ixzz1N6iNGoHH

Άρχισαν οι εγγραφές στην Παιδική Σκηνή του ΔΗ.ΘΕ.ΜΕ!

απο τη Νέα Πέραμο..

δελτίο τύπου του κ.Οικονόμου

Σας αποστέλλουμε δελτίο τύπου που αφορά στη δημιουργία της Νεολαίας του "ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΑΡΜΑΤΟΣ ΠΟΛΙΤΩΝ" με την ονομασίαΑΡΜΑ ΝΕΩΝ και το Βlog που συστήθηκε για την καθημερινή μας επικοινωνία.
Διαβάστε εδώ