O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Ο δήμαρχος κατέθεσε τις απόψεις του για το θέμα των ιχθυοκαλλιεργειών στην περιοχή των Μεγάρων!




Κυριολεκτικά στο 'παρα πέντε', ο δήμαρχος Μεγαρέων κατέθεσε τις απόψεις του για το ζήτημα της χωροθέτησης περιοχών ιχθυοκαλλιέργειας στην παραλιακή Μεγαρίδα όπως καθορίζεται στο σχέδιο Προεδρικού διατάγματος (ΠΔ). Η παρέμβαση του δημάρχου έγινε στα πλάισια της ανοιχτής διακυβέρνησης (open gov). Το σχετικό κείμενο δημοσιεύτηκε με ημερομηνία 28/5 στην σχετική σελίδα διαλόγου του Υπουργείου (εδώ) και μπορείτε να το διαβάσετε στην σχετική ιστοσελίδα του vourkari. Ο δημόσιος διάλογος στη συγκεκριμένη σελίδα έληξε χθες.


Όπως έχουμε δημοσιεύσει από καιρό (εδώ), η περιοχή της παραλιακής Μεγαρίδας (από το Ήρεμο Κύμα μέχρι την Κινέτα) προτείνεται στο ΠΔ να χαρακτηριστεί ως "Περιοχή με Περιθώρια Περαιτέρω Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών", ανοίγοντας το δρόμο για την εγκατάσταση ρυπογόνων ιχθυοκαλλιεργειών και καταστρέφοντας την όποια προοπτική για δημιουργία οργανωμένων παραλιών και την ανάπτυξη ήπιου θαλάσσιου τουρισμού.

Για το θέμα αυτό ο δήμαρχος τοποθετείται λέγοντας:
".... Προτείνεται λοιπόν να ληφθεί υπόψη η ύπαρξη ασύμβατων χρήσεων αναφορικά με την έναρξη δραστηριότητας ιχθυοκαλλιέργειας και να επαναπροσδιοριστεί η σχετική ζώνη εξετάζοντας εναλλακτικές λύσεις λαμβανομένης υπόψη της μηδενικής. Εάν λοιπόν βάσει των υφιστάμενων αυτών λόγων κατά τα προαναφερθέντα δεν είναι δυνατός ο σχεδιασμός με άλλο τρόπο της σχετικής περιοχής, προτείνεται η κατάργηση της περιοχής αυτής ως «Περιοχής με Περιθώριο Περαιτέρω Ανάπτυξης»...."

Για το θέμα της χωροθέτησης 'Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών' (ΠΟΑΥ), που πρακτικά σημαίνουν περιοχές που αναπτύσσονται ιχθυοκαλλιέργειες ΑΠΟΚΛΕΙΩΝΤΑΣ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ (θέρετρα, παραλίες, παραδοσιακή αλιεία), ο δήμαρχος λέει:
".... Προτείνεται η χωροθέτηση ΠΟΑΥ στο Δήμο Μεγαρέων, μόνο αφού ληφθούν υπόψη οι προαναφερθείσες πραγματικές συνθήκες, ώστε να καταστεί δυνατός ο σχεδιασμός ιχθυοκαλλιεργειών με γνώμονα την αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης, εάν αυτός είναι δυνατός. Ως προς τις εν δυνάμει, βάσει της επίμαχης ΚΥΑ, ΠΟΑΥ στις περιοχές της Ν. Περάμου (ΥΔΚ5) και τις Κακιάς Σκάλας (ΥΔΚ4) προτείνεται η κατάργησή τους, καθότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 7 της υπό διαβούλευσης ΚΥΑ....".

Το συγκεκριμένο κείμενο, παρότι περιέχει θετικά στοιχεία, αφήνει πολλά δυστυχώς περιθώρια στο Υπουργείο, για να θεωρήσει ότι η περιοχή μας μπορεί να δεχθεί τέτοιου είδους δραστηριότητες

Έχουμε όμως ανάγκη για σαφή και συγκεκριμένο προσανατολισμό:
ΟΧΙ στις οργανωμένες ιχθυοκαλλιέργειες στις παραλίες μας! ΝΑΙ στην ανάπτυξη παραθαλάσσιων θερέτρων και θαλάσσιου τουρισμού με επίκεντρο τον άξονα Πέραμος - Πάχη - Βαρέα - Κινέτα!

Εντύπωση βέβαια προκαλεί και το γεγονός ότι το ζήτημα:

* δεν δημοσιοποιήθηκε από καμία ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του δήμου!
* δεν τέθηκε σε διάλογο στο δημοτικό συμβούλιο παρότι συνεδριάζει την Τρίτη με 11 άλλα θέματα (εδώ)!


Η παρέμβαση - τοποθέτηση του δήμου Μεγαρέων με επιστολή του Δημάρχου και όχι με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, όπως έγινε από άλλους δήμους με ανάλογο πρόβλημα, προφανώς δεν αποτελεί την μέγιστη δυνατή πίεση προς το Υπουργείο για να αποφευχθούν τα χειρότερα.


η επιστολή του δημάρχου κ. Ι.Μαρινάκη
το σχέδιο ΠΔ
ανάρτηση στο vourkari σχετική με το ΠΔ-ιχθυοκαλλιέργιειες
δεύτερη ανάρτηση στο vourkari για το ίδιο θέμα



Αγκυροβόλιο: Παράταση 3 μηνών, και μετά τι;;;

Εξαιρετικά εύστοχος ο τίτλος της εφημερίδας "Μεγαρικός Τύπος" για το θέμα του αγκυροβολίου στην Πάχη! Αλήθεια και "μετά τι;"...

Όλα δείχνουν ότι οι γενικότεροι σχεδιασμοί για την περιοχή μας (αγκυροβόλιο, ιχθυοκαλλιέργειες) εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους περαιτέρω υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος της Μεγαρίδας.

Θα χρειαστούν συντονισμένες ενέργειες και κυρίως κινητοποίηση για την αποτροπή τους. Ο δήμος Μεγαρέων φέρει την κύρια ευθύνη για την ενημέρωση των πολιτών για όλα αυτά τα προβλήματα. Έχει και την ευθύνη για την οργάνωση της αντίδρασης!




"Μεγαρικός Τύπος" 26/05/2011, σελ.22

Πρόσκληση "Σπίθα Μεγάρων"

Ασωπός! ...υπάρχει ελπίδα!


περισσότερες πληροφορίες στο http://asoposelpida.blogspot.com/

δελτίο τύπου του κ.Οικονόμου

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ