O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Σάββατο 11 Ιουνίου 2011

Λίμνη Κουμουνδούρου: ο ρυπαντής (ΕΛΠΕ) έγινε «ευεργέτης» και «χορηγός» !


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα ΕΛΠΕ είναι ο κύριος και διαχρονικός ρυπαντής της Λίμνης Κουμουνδούρου. Πλήθος δημοσιευμένων επιστημονικών μελετών και ερευνών ενοχοποιούν το διυλιστήριο για την συνεχή εκροή πετρελαιοειδών προς την Λίμνη. Οι διαρροές των δεξαμενών εισχωρούν στα υπόγεια νερά τα οποία εκρέουν στην Λίμνη.

Το ευαίσθητο οικοσύστημα της Λίμνης Κουμουνδούρου συχνά οδηγείται σε οριακές καταστάσεις (νεκρά ψάρια, ακόμα και ανάφλεξη περιοχής της λίμνης στο παρελθόν).

Τα ΕΛΠΕ ουδέποτε αποδέχτηκαν τη συμμετοχή τους στο ρυπαντικό φορτίο της Λίμνης! Το 2009, μάλιστα, με επίσημη δήλωσή τους, απέκλειαν οποιαδήποτε συμμετοχή τους στην ρύπανση της Λίμνης με πετρελαιοειδή !

Η αδιάκοπη πίεσή μας προς τις αρχές συνεχίζεται (κινητοποιήσεις κάθε έτος την ημέρα των Υγροτόπων, στις 2 Φεβρουαρίου, συνεχής παρακολούθηση της λίμνης από ενεργούς πολίτες και καταγγελία των κάθε λογής αυθαρεσιών και συμβάντων ) η κρατική προστασία απουσιάζει.

Η απουσία οποιασδήποτε σοβαρής πολιτικής προστασίας της Λίμνης θα δικαιολογούσε την εκπόνηση, για λογαριασμό του ΥΠΕΚΑ και του ΥΠΟΤ, από Πανεπιστημικά ή άλλα επιστημονικά ιδρύματα και σε συνεργασία με την Ορνιθολογική Εταιρεία, ολοκληρωμένων προγραμμάτων και δράσεων για την εξάλειψη των αιτιών ρύπανσης της Λίμνης, την ανάταξη του οικοσυστήματος αλλά και την ανάδειξή της με ταυτόχρονη ενεργοποίηση της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» για τον κύριο υπόχρεο, δηλ. τα ΕΛΠΕ.

Αντίθετα, η χρηματοδότηση από τα ΕΛΠΕ - και μάλιστα υπό μορφή αγαθοεργίας - έρευνας του ΕΛΚΕΘΕ για την λίμνη Κουμουνδούρου, αποσκοπεί στην αθώωση του υπόχρεου ρυπαντή, στην ανάδειξή του σε ευγενικό χορηγό, και στην εκχώρηση στην εταιρεία δικαιωμάτων διαχείρισης της λίμνης και άσκησης ελεγχόμενης και προσανατολισμένης ενημέρωσης για την κατάστασή της! Αποτελεί πρόκληση ότι το όλο εγχείρημα τίθεται υπό την αιγίδα του ΥΠΕΚΑ, το οποίο μάλιστα το θεωρεί «επιδεικτικό έργο προπομπό για τη συνεργασία της πολιτείας και των αξιόπιστων Ινστιτούτων της με τον ευαίσθητο περιβαλλοντικά επιχειρηματικό κόσμο»! Τέλος για το εγχείρημα κηρύσσεται μάλλον σε άγνοια το Υπουργείο Πολιτισμού και η Γ΄ ΕΠΚΑ παρότι η Λίμνη εκτός από οικοσύστημα είναι και κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος!

Ήδη, στο σχετικό site του «έργου» www.lake-koumoundourou.gr, αποκρύπτεται η σημερινή κατάσταση της λίμνης με τα πετρελαιοειδή να αναβλύζουν στο βορειοανατολικό της μέρος και να γίνονται αντιληπτά δια γυμνού οφθαλμού. Αποκρύπτονται τα πλωτά φράγματα και οι αντλίες στο σημείο εκροής των πετρελαιοειδών. Δε δημοσιεύεται ούτε η πλέον πρόσφατη (2006) μελέτη που πραγματοποίησε το ίδιο το ΕΛΚΕΘΕ για λογαριασμό του Δήμου Ασπροπύργου με σκοπό να διερευνηθεί ο θάνατος σημαντικού αριθμού ψαριών στη Λίμνη τον Ιούλιο του 2006, ενώ ο χρηματοδότης του έργου κρύβεται επιμελώς μέσα στην «Ομάδα Έργου» και παραπλανητικά καταχωρείται στο πρωτοσέλιδο του site ως …εξωτερικός σύνδεσμος. Τέλος, οι ανυποψίαστοι επισκέπτες της ιστοσελίδας θα παραπληροφορηθούν ότι η δεύτερη Λίμνη του συστήματος των Ρειτών, η αφιερωμένη στην Δήμητρα, που μπαζώθηκε από τα Διυλιστήρια, «αποξηράνθηκε » μάλλον μόνη της…

Τα ΕΛΠΕ έχουν ήδη εγκαταστήσει δικούς τους σταθμούς μέτρησης της ρύπανσης στην Ελευσίνα, στον Ασπρόπυργο και στην Λίμνη Κουμουνδούρου, μέσω των οποίων επιχειρούν να ελέγξουν την πληροφόρηση του κοινού για το είδος και το μέγεθος του ρυπαντικού φορτίου στο οποίο συμμετέχουν με τις ατμοσφαιρικές εκπομπές και τις διαρροές των δύο ρυπογόνων διυλιστηρίων.

Εφιστούμε την προσοχή των κατοίκων στο να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί σε τέτοιες αναξιόπιστες πρακτικές.

Διαρκής Κίνηση Χαϊδαρίου http://xaidari.blogspot.com/ - http://limnik.blogspot.com/

ΘΡΙΑΣΙΟ S.O.S. http://thriasiosos.blogspot.com

ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. Χαϊδαρίου http://xpolis.blogspot.com/

Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Δαφνίου "Δαφναίος Απόλλων" http://dafnaiosapollon.blogspot.com/

Όχι στην μεθοδευμένη απογύμνωση των βασικών δημόσιων υπηρεσιών της περιοχής μας!

Ο Εμπορικός Σύλλογος Μεγάρων για την κατάργηση της ΔΟΥ Μεγάρων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε την Παρασκευή 3 Ιουνίου, με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Μεγάρων, για την μεταφορά της Δ.Ο.Υ. Μεγάρων στην Ελευσίνα στέφθηκε με πλήρη επιτυχία. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Μεγάρων κ. Μαρινάκης Ιωάννης, η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Εμπορικός Σύλλογος Ν. Περάμου καθώς και πολλοί άλλοι φορείς.

Επίσης, ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. Θανάσης Μπούρας με αφορμή τη διαμαρτυρία του Ε.Σ.Μ. κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα την ανάγκη διατήρησης της Δ.Ο.Υ. Μεγάρων.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Η Δ.Ο.Υ. ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ

Ερώτηση του Θ.Μπούρα για την ανάγκη διατήρησης της ΔΟΥ Μεγάρων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής της Ν.Δ. και τ. Υφυπουργός Θανάσης Μπούρας με αφορμή έγγραφο του Εμπορικού Συλλόγου Μεγάρων κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών με θέμα την ανάγκη διατήρησης της ΔΟΥ Μεγάρων, εν μέσω των όποιων συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχεδιάζει η Κυβέρνηση.

Η ερώτηση έχει ως εξής:

«Για μια ακόμη φορά γίνεται προσπάθεια απομάκρυνσης βασικών Δημοσίων υπηρεσιών από τα Μέγαρα, αφού έχουν ήδη απομακρυνθεί η Επιθεώρηση Εργασίας, Αγροφυλακή, ΔΕΗ κ.λ.π.

Συγκεκριμένα, μεθοδεύεται τώρα η κατάργηση της ΔΟΥ Μεγάρων και συγχώνευσή της με τη ΔΟΥ Ελευσίνας, στα πλαίσια σχεδίου της Κυβέρνησης. Φαίνεται κάποιοι τεχνοκράτες μέσα στα κλειστά γραφεία τους παραβλέπουν την πραγματικότητα και δείχνουν να μη γνωρίζουν ότι στη Δυτική Αττική υπάρχει η μεγαλύτερη οικονομική δραστηριότητα και σκέψεις για συγχωνεύσεις δε πρέπει να υπάρξουν. Ούτε η συγχώνευση οδηγεί στη μείωση των δημοσίων δαπανών, απεναντίας δυσκολεύει την είσπραξη των εσόδων και ταλαιπωρεί τους πολίτες.

Επομένως, η παρουσία της ΔΟΥ στα Μέγαρα δεν είναι μόνο αναγκαία, αλλά και συμφέρουσα για το κράτος και κάθε σκέψη για απομάκρυνση θα μας βρει απέναντι με κάθε τρόπο.

Ο διευρυμένος Δήμος Μεγάρων- Νέας Περάμου είναι ο μεγαλύτερος Δήμος της Δυτικής Αττικής με πληθυσμό 37.000 μονίμων κατοίκων (απογραφή 2001), ενώ με τη νέα απογραφή του 2011 η αύξηση του πληθυσμού θα είναι σημαντική.

Επιπλέον, ο Δήμος Μεγάρων- Νέας Περάμου είναι από τους μεγαλύτερους σε έκταση δήμους της χώρας, με οικονομικές δραστηριότητες σε όλους τους τομείς της οικονομίας (εμπόριο, βιομηχανία, βιοτεχνία, γεωργία, κτηνοτροφία, πτηνοτροφία, αλιεία, τουρισμό κ.λ.π.)

Έντονες είναι ήδη οι αντιδράσεις στην περιοχή των Μεγάρων και της Νέας Περάμου, από τη Δημοτική αρχή, τον Εμπορικό Σύλλογο, φορείς της περιοχής και όλους τους κατοίκους.

Ήδη ο Εμπορικός Σύλλογος Μεγάρων αντιδρά με σειρά κινητοποιήσεων.

Κατόπιν των παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Θα εξετάσει το θέμα της διατήρησης της ΔΟΥ Μεγάρων, η λειτουργία της οποίας στα Μέγαρα θα συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής γενικότερα;»

Μπεναρδής Ιερόθεος: "Νεκροθάφτες της ζωής και των ονείρων μας..."

Πρόσκληση Π.Ε.Α.Ε.Α. (Παράρτημα Μεγάρων)

Διαβάστε στην "Αττική"

Διαβάστε στην "Αττική" αυτής της εβδομάδας


Διαβάστε αυτή την εβδομάδα στην "Άποψη"