O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Χωρίς πυρασφάλεια η αεροπορική βάση στην Πάχη Μεγάρων !


αναδημοσίευση απο την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ

To πάθημα στη ναυτική βάση της Λεμεσού εξακολουθεί να μη γίνεται μάθημα στην αεροπορική βάση της Πάχης, καθώς παραμένουν χωρίς στοιχειώδη συστήματα πυρασφάλειας και πυρόσβεσης οι αποθήκες καυσίμων, με αποτέλεσμα να τίθενται σε άμεσο κίνδυνο το προσωπικό και το πανάκριβο υλικό της βάσης, ο σταθμός φυσικού αερίου της Ρεβιθούσας καθώς και ο γειτονικός οικισμός!

Στη βάση ελικοπτέρων της Πάχης Μεγάρων εδρεύουν τα πανάκριβα επιθετικά ελικόπτερα Apache Detla/AH-64HDA και τα μεταφορικά ελικόπτερα Chinook/CH-47D καθώς και τα ολοκαίνουργια NH-90.

Και ενώ προμηθευτές και υπηρεσιακοί παράγοντες επιδεικνύουν υπερβάλλοντα ζήλο για την προώθηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού δεκαεννέα αμερικανικών ελικοπτέρων Apache παλιότερου τύπου που θα κοστίσουν ο "κούκος - αηδόνι", κανένα προϊστάμενο κλιμάκιο του Στρατού Ξηράς δεν ασχολείται με το φλέγον θέμα της εγκατάστασης συστήματος πυρόσβεσης στις αποθήκες καυσίμων του αεροδρομίου της Πάχης που το κόστος δεν ξεπερνάει τις 300.000 ευρώ και θα παρέχει ασφάλεια σε υλικά δισεκατομμυρίων!

Το "έγκλημα" αδιαφορίας που συντελείται στη βάση της Πάχης έχει αρκετές ομοιότητες με την ολιγωρία που οδήγησε στην πρόσφατη τραγωδία στην Κύπρο...

Οπως και στην Κύπρο, έτσι και στην Πάχη η μονάδα (2ο ΤΥΑΔ) έχει σχεδόν από συστάσεώς της (Αύγουστος 2006) κάνει κατ' επανάληψη ενέργειες για την αναγκαιότητα ύπαρξης συστήματος πυρόσβεσης. Καμία όμως απάντηση δεν έχει υπάρξει από τα προϊστάμενα κλιμάκια?

Σύμπτωση 2η με την Κύπρο! Το αεροδρόμιο της Πάχης και ειδικότερα οι αποθήκες καυσίμων βρίσκονται ακριβώς στο αντιπρανές του λόφου που χωρίζει αυτές από τον οικισμό της Πάχης και μόλις 2 μίλια από τον σταθμό επεξεργασίας και αποθήκευσης Φυσικού Αερίου της Ρεβιθούσας! Είναι προφανές πως πιθανό ατύχημα θα έχει πολύ μεγαλύτερα και δυσμενέστερα αποτελέσματα, τόσο στην εγχώρια όσο και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, απ' αυτό που προκάλεσε το συμβάν της Κύπρου. Και το κυριότερο: Σε απόσταση μόλις 500 ? 1.000 μέτρων από τις αποθήκες καυσίμων βρίσκεται η πλειονότητα των νέων αεροπορικών υλικών αξίας αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ!

Η μονάδα στην Πάχη έχει πραγματοποιήσει αρκετές έρευνες αγοράς αλλά και διαγωνισμούς, για να υπολογισθεί το κόστος εγκατάστασης ενός μόνιμου συστήματος πυρόσβεσης και των αναγκαιούντων πυροσβεστήρων, καθώς και του όρχου στάθμευσης των βυτιοφόρων οχημάτων.

Η τελευταία ενέργεια έγινε τον Δεκέμβριο του 2010 και το κόστος εκτιμήθηκε στις 300.000 ευρώ. Ομως από τότε καμία θέση δεν έχει λάβει η ιεραρχία, παρά τη σοβαρότητα του θέματος.

ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ

δημοσιεύτηκε και εδώ

15 Αυγούστου: Η γιορτή της Παναγίας!

Συνάντηση με Δασάρχη Μεγάρων, δελτίο τύπου της Περιφέρειας Αττικής

δελτίο τύπου της ΔΗΣΥ

δελτίο τύπου του Δήμου μεγαρέων