O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2011

ΛΑΪΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ


Η Περιφέρεια Αττικής – Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής διοργανώνει στις 12 – 16 Οκτωβρίου 2011, στις εγκαταστάσεις της Παλαιάς Ελαιουργικής στην Ελευσίνα, την 1η Συνάντηση Πολιτιστικών Φορέων Δυτικής Αττικής.

Πρόκειται για μια διοργάνωση που στόχο έχει την ανάδειξη της τοπικής παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού της περιοχής της Δυτικής Αττικής, καθώς και των περιοχών της χώρας μας, που εκπροσωπούν οι εθνοτοπικοί σύλλογοι που εδρεύουν στην περιοχή, όπως επίσης και την ενδυνάμωση και προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού μέσα από τη συνεργασία των φορέων.

Η 1η Συνάντηση περιλαμβάνει Έκθεση με έμφαση στο λαϊκό πολιτισμό, καθώς και Εκδηλώσεις, όπου οι σύλλογοι και οι δημόσιοι φορείς, που θα συμμετέχουν στην έκθεση, θα παρουσιάσουν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Η έκθεση θα αναπτύσσεται σε τρεις θεματικές ενότητες: (1) Λαϊκός Πολιτισμός: Καθημερινή ζωή και παραδοσιακές φορεσιές, (2) Τέχνες και Γράμματα και (3) Εθελοντισμός – Περιβάλλον.
Οι συμμετέχοντες θα αναδείξουν τα στοιχεία του τοπικού λαϊκού πολιτισμού και της καλλιτεχνικής δημιουργίας και παράλληλα θα προβάλλουν το έργο τους τόσο στη διάσωση και διάδοση του πολιτισμού όσο και του εθελοντισμού και της διάδοσής του στη νέα γενιά.

Παράλληλα με την έκθεση, θα παρουσιάζονται πολιτιστικές εκδηλώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Παραδοσιακούς χορούς, δρώμενα από την ελληνική παράδοση, συναυλίες παραδοσιακών καλλιτεχνών, θέατρο, αναπαραστάσεις εθίμων και παρουσιάσεις τοπικών ενδυμασιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση θα λειτουργεί σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ώστε να διασφαλίζεται η όσο το δυνατόν ανόθευτη παρουσίαση της παράδοσής μας. Για το σκοπό αυτό έχει διανεμηθεί κανονιστικό πλαίσιο – οδηγός προς τους συμμετέχοντες για την άρτια οργανωμένη παρουσία τους.

Την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στις 18:00, όλα τα χορευτικά συγκροτήματα θα παρελάσουν με τις φορεσιές χορεύοντας στους κεντρικούς δρόμους της Ελευσίνας και θα καταλήξουν στο χώρο της έκθεσης, όπου στην κεντρική εξέδρα θα γίνει η τελετή των εγκαινίων και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Η διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης έχει μεγάλη σημασία για την περιοχή. Όχι μόνο θα συμβάλλει στην πρόοδο και στην ανάπτυξη του πολιτισμού, των συνεργασιών και του εθελοντισμού, αλλά οι πέντε αυτές ημέρες θα αποτελέσουν μια σημαντική διέξοδο στα οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής. Να σημειώσουμε ότι κάθε χρόνο θα γίνεται σε διαφορετικό Δήμο της Δυτικής Αττικής δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε όλο και περισσότερους ανθρώπους να την παρακολουθήσουν.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη και σας προσκαλούμε να ζήσουμε μαζί ένα μοναδικό πενθήμερο γεμάτο από τη ζεστασιά των ανθρώπων του λαϊκού μας πολιτισμού.

Καλώς να ορίσετε!!!

Ημέρες και ώρες λειτουργίας
12, 13 & 14 Οκτωβρίου: 17:00 – 22:00,
15 & 16 Οκτωβρίου: 10:00 – 14:30 και 17:00 – 22:00

Πηγή: www.kriekouki.gr/kriekouki-erithrai/topika/447-laikos-politismos-i-synantisi-politistikn-foren-dytikis-attikis.html

Συντηρητικό μέτωπο εκποίησης της χώρας και πολιτικής ερήμωσης

"Αιχμή" 23/9/11, σελ.18

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΩΡΑ