O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Πανελλήνιος συντονισμός ενάντια στην αυθαίρετη χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών!


Σε Πανελλήνιο συντονισμό και δράση ενάντια στην αυθαίρετη χωροθέτηση ιχθυοκαλλιεργειών καλεί η νεοσύστατη επιτροπή πρωτοβουλίας.

Η κίνηση ξεκίνησε με την συμμετοχή 11 δήμων, αλλά και δημοτικών και περιβαλλοντικών οργανώσεων από τις περιοχές που πλήττονται με το σχέδιο ειδικού χωροταξικού για τις υδατοκαλλιέργειες.

Είναι γνωστό ότι και η παραλιακή Μεγαρίδα έχει προταθεί ως υποψήφια περιοχή για εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών. Είναι άλλωστε και η ΜΟΝΑΔΙΚΗ
παραλιακή περιοχή στην Αττική που προτείνεται για τέτοιου είδους δραστηριότητες! Αυτό προτείνεται από το Υπουργείο γιατί οι άλλες περιοχές της παραλιακής Αττικής θεωρούνται χώροι με πιθανότητα ανάπτυξης παραθαλάσσιου τουρισμού! Ενώ η παραλιακή Μεγαρίδα, προφανώς προορίζεται για παραθαλάσσιο "σκουπιδαριό"!

Το vourkari από νωρίς αποκάλυψε και επεσήμανε το όλο ζήτημα των ιχθυοκαλλιεργειών, ως μια σοβαρότατη απειλή για τις παραλίες μας, την παραδοσιακή αλιεία και την όποια προοπτική έχει ο τόπος μας για την ανάπτυξη θαλάσσιου τουρισμού (δες εδώ).

Ο "Φορέας για την Προστασία του Βουρκαρίου" κατέθεσε τις απόψεις του για την ανάπτυξη της παραλιακής Μεγαρίδας με διακήρυξή του, στα πλαίσια της δράσης του για την διάσωση και την ανάπτυξη του υγροβιοτόπου των Μεγάρων.

Η χωροθέτηση της παραλιακής Μεγαρίδας ως περιοχή ανάπτυξης οργανωμένων ιχθυοκαλλιεργειών αποτελεί μια από τις σοβαρότερες περιβαλλοντικές απειλές για τα Μέγαρα. Ο συντονισμός της δράσης μας και με άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα μπορεί να δυναμώσει τη φωνή μας! Σε αυτή την πρωτοβουλία ο "Φορέας" θα δώσει το δικό του παρών.

Είναι τουλάχιστον όμως περίεργο, ότι ο δήμος Μεγαρέων δεν βρίσκεται ακόμα στον κατάλογο των δήμων που συναποτελούν την Συντονιστική Επιτροπή. Αν προκλήθηκε από
άγνοια είναι καιρός να διορθωθεί.

Περιμένουμε
από τη δημοτική αρχή να βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα σε αυτή την προσπάθεια! Για να μην τρέχουμε για μια ακόμα φορά πίσω από τα γεγονότα εμείς εδώ στα Μέγαρα!

Δείτε κατωτέρω και το Δελτίο Τύπου της "Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής":

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 30.9.2011

Στις 9.9.2011 συστάθηκε στην Επίδαυρο η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την Ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας» προκειμένου να εκπροσωπήσει συλλογικά τις περιοχές αυτές σε κάθε θεσμική διαδικασία διαλόγου που αφορά στον χωροταξικό σχεδιασμό του τομέα των Υδατοκαλλιεργειών, στον οποίο και απαιτούν να συμμετέχουν. Οι θεμελιώδεις προϋποθέσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες για την θεσμοθέτηση και την επιτυχή εφαρμογή του αναγκαίου Χωροταξικού Σχεδιασμού για τις Υδατοκαλλιέργειες ενσωματώνονται στα εξής δύο αιτήματα:

1. Να προηγηθεί της θεσμοθέτησής Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο και Νησιωτικό Χώρο συνολικά, ώστε όλες οι χρήσεις – δράσεις που υπάρχουν ή αναπτύσσονται ή πρόκειται να αναπτυχθούν σε αυτόν να λειτουργούν ισόρροπα, ορθολογικά και μη ανταγωνιστικά (τουρισμός, λιμάνια, ναυσιπλοία, αλιεία, αρχαιότητες, προστατευόμενα οικοσυστήματα κ.λ.π.).
2. Για την θεσμοθέτησή του Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου, για την θεσμοθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών και για την έκδοση όλων των διοικητικών πράξεων που αφορούν στην Υδατοκαλλιεργητική δραστηριότητα, να είναι απαραίτητη η δεσμευτική σύμφωνη γνώμη της πρωτοβάθμιας τοπικής αυτοδιοίκησης των περιοχών που με οποιονδήποτε τρόπο αφορούν.

Ο κάτοικοι και οι φορείς, θεσμικοί και μη, που μετέχουν στην Επιτροπή ζητούν από την Κυβέρνηση την άμεση απόσυρση του παράνομου και αντισυνταγματικού «Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Υδατοκαλλιέργειες», το οποίο δεν πληροί τις παραπάνω προϋποθέσεις, και δηλώνουν ότι, αν αυτό θεσμοθετηθεί, είναι έτοιμοι να προσφύγουν στα αρμόδια δικαστήρια κατά της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Καλούμε όλους τους φορείς από τις ίδιες και άλλες περιοχές της Ελλάδας που συμφωνούν με την διακήρυξή μας να συμμετάσχουν στην Επιτροπή. (επικοινωνία: syntonistikiepitropi@yahoo.gr )


ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ
  1. Δήμος Επιδαύρου

  2. Δήμος Ερμιονίδας

  3. Δήμος Ιθάκης

  4. Δήμος Καρυστίας

  5. Δήμος Κεφαλλονιάς

  6. Δήμος Λειψών

  7. Δήμος Λέρου

  8. Δήμος Λευκάδας

  9. Δήμος Μεγανησίου

  10. Δήμος Οινουσσών

  11. Δήμος Πύλου – Νέστορος

  12. Δήμος Τροιζηνίας

  13. Δήμος Χάλκης

  14. Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας Κόρφου Δήμου Κορινθίων

  15. Περιφερειακή Ενότητα Καλύμνου

  16. Περιφερειακή Παράταξη «Αυτοδιοικητικό κίνημα Στερεάς Ελλάδας»

  17. Παράταξη Ελάσσονος Μειοψηφίας Δήμου Σαλαμίνας «Κοντά στο Δημότη»

  18. Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Πόρου «Αλλαγή Πορείας»

  19. Παράταξη Ελάσσονος Μειοψηφίας Δήμου Πόρου «Αγώνας Επιβίωσης - Πόρος»

  20. Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας Δήμου Τροιζηνίας - «Αλλάζουμε τα Μέθανα και την Τροιζηνία»

  21. Παράταξη Μείζονος Μειοψηφίας του Δήμου Σαλαμίνας ( Ι.Δ.Ε.Σ)

  22. Αναπτυξιακό Κέντρο Οινουσσών Αιγαίου

  23. Ομοσπονδία Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου

  24. Σύλλογος Επαγγελματιών Αλιέων Λέρου

  25. Σωματείο Επαγγελματιών Αλιέων Αρχαίας Επιδαύρου «ο Άγιος Νικόλαος»

  26. Σύλλογος Αλιέων Τολού

  27. Σύλλογος Επαγγελματιών Τολού

  28. Σύλλογος Τουριστικών και Συναφών Επαγγελμάτων Επιδαύρου

  29. Ομοσπονδία ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων Αργοσαρωνικού

  30. Σύλλογος ιδιοκτητών ενοικιαζόμενων δωματίων-διαμερισμάτων Πόρου-Γαλατά, Τροιζηνίας

  31. Σύλλογος Ενοικιαζομένων Δωματίων Μεθάνων, Τροιζηνίας

  32. Σύλλογος Συνιδιοκτητών Έκτασης Κρίπεζας Ν. Επιδαύρου «Φύση και Πνεύμα Επιδαύρου»

  33. Εξωραϊστικός Σύλλογος Οικιστών και Οικοπεδούχων Σκορπονερίου, Βοιωτίας

  34. Σύλλογος Οικιστών και Οικοπεδούχων ΟΣΜΑΕΣ Μαλεσίνας «Η Νέα Αλαία»

  35. Οικιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος «Πόρτο Λάφια»

  36. Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σοφικού Κορινθίας, «Αμόνι»

  37. Εξωραϊστικός, Μορφωτικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Τολού

  38. Εξωραϊστικός & Μορφωτικός Σύλλογος Κάντιας

  39. Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κοντογουράτων Κεφαλλονιάς, «ο Άγιος Παντελεήμωνας»

  40. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Λαγκάδας, Χίου

  41. Σύλλογος Προστασίας του Περιβάλλοντος και Προστασίας του Οικοσυστήματος της νήσου Πόρος – «Πρωτοβουλία – Πόρος»

  42. Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Αγ. Ιωάννη Θεολόγου Μαλεσίνας Φθιώτιδας - Κόλπος Αταλάντης-Θεολόγου -Λιβανατών

  43. Περιβαλλοντικός Σύλλογος Διρφύων – Μεσσαπίων Ευβοίας, «η Γαία»

  44. Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Στύρων «Η ΑΙΓΙΛΙΑ»

  45. Περιβαλλοντικός Όμιλος Σαλαμίνας

  46. Σύλλογος Πολιτών και Καταναλωτών Πόρου Τροιζηνίας

  47. Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αμβρακικού

  48. Κίνηση Πολιτών Κόλπος Αργοστολίου – S.O.S.

  49. Συντονιστικός Φορέας Προστασίας Υγροτόπου «Βουρκαρι Μεγάρων»

  50. Κίνηση Δράσης Πολιτών Σαλαμίνας Ν.ΑΥ.ΜΑΧΗ.Α

  51. Ένωση Πολιτών Δημοτικής Περιφέρειας Ασίνης

  52. Σύλλογος Ερασιτεχνών Αλιέων Κόρφου και Φίλων, Κορινθίας

  53. Ναυτικός Όμιλος Αταλάντης

  54. Εξωραϊστικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Σκάλας Αταλάντης

Προσοχή! Κυκλοφορεί επικίνδυνο μέιλ με οδηγίες για το καρδιακό έμφραγμα!


Μας στάλθηκε χθες ένα μήνυμα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με δήθεν χρήσιμες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνει κάποιος που βρίσκεται μόνος του και πιθανολογεί ότι έχει πάθει έμφραγμα. Στο μήνυμα αναφέρεται ότι η πρόκληση συνεχούς βήχα μπορεί να είναι σωτήρια στις πρώτες στιγμές του εμφράγματος!

Επειδή φαίνεται ότι το μήνυμα έχει σταλεί μαζικά σε πολλούς αποδέκτες οφείλουμε να σας ενημερώσουμε:


Η πρακτική αυτή (με την επωνυμία cough CPR) έχει δοκιμαστεί ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ σε ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και δεν προτείνεται από καμία καρδιολογική επιστημονική εταιρεία στον κόσμο σαν κάτι που μπορεί ή πρέπει να κάνει κάποιος μόνος του! Μπορεί να είναι πράξη επικίνδυνη και ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ, αφού μπορεί να μετατρέψει ένα περιορισμένο έμφραγμα σε καρδιακή αρρυθμία με θανατηφόρο κατάληξη!

Οι οδηγίες συνεπώς αυτές που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο ως ηλεκτρονικά μηνύματα ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΨΕΥΔΕΙΣ, όπως ψέματα είναι και ο ισχυρισμός ότι προέρχονται απο το Νοσοκομείο του Rochester! Σχετική διάψευση έχει δημοσιεύσει το Νοσοκομείο (δείτε εδώ)!

Αντιθέτως ό άνθρωπος που πιθανολογεί ότι έχει πάθει έμφραγμα (απότομος πόνος στο στήθος με αντανάκλαση στον τράχηλο ή στο βραχίονα, που πιθανόν να συνοδεύεται από αιφνίδια εφίδρωση και ζάλη) πρέπει άμεσα:

  • να σταματήσει αμέσως οποιαδήποτε σωματική δραστηριότητα
  • να καλέσει ΑΜΕΣΩΣ ασθενοφόρο!
Συμπληρωματικά:

  • εάν λαμβάνει νιτρογλυκερίνη στα πλαίσια θεραπείας για στηθάγχη να πάρει ένα χάπι, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού του (οδηγία της "American Heart Association", δες εδώ)
  • να μασήσει ένα χάπι ασπιρίνης 325mg (οδηγία από το "Harvard Medical School", δες εδώ).
Παρακαλούμε να μεταδώσετε αυτή την πληροφορία σε όσους γνωρίζετε οτι πιθανόν να έχουν γίνει παραλήπτες ενός ανάλογου επικίνδυνου μηνύματος!

Παρέμβαση του WWF Ελλάς για νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ



Τον έντονο προβληματισμό του για συγκεκριμένες διατάξεις που περιέχονται στο σχέδιο νόμου «Νέος Τρόπος Έκδοσης Αδειών Δόμησης, Ελέγχου Κατασκευών και λοιπές Διατάξεις» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καταθέτει στα μέλη του Κοινοβουλίου με σχετική παρέμβαση το WWF Ελλάς. Επίσης αναφέρεται στην επιλεκτική διαδικασία διαβούλευσης που ακολουθεί το Υπουργείο ως προς το περιεχόμενο των προς ψήφιση νομοσχεδίων. Διαβάστε το κείμενο της παρέμβασης
εδώ.

"Καμίνια Καστάνη": Μία περιοχή που χρειάζεται παρεμβάσεις

"Αιχμή" (φωτορεπορτάζ με την Αιχμή) 30/9/2011, σελ.6

με τα σκουπίδια στους δρόμους....


Στον «κήπο» με τα σκουπίδια αναμένεται να «βαδίζουν» για ακόμα δύο εβδομάδες οι πολίτες της χώρας, καθώς οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σκληραίνουν τη στάση τους έναντι της κυβέρνησης, όσον αφορά την εργασιακή εφεδρεία και το νέομισθολόγιο-βαθμολόγιο. Με απόφαση που πήρε αργά χθες βράδυ η ΠΟΕ-ΟΤΑ, όπως είχε γράψει άλλωστε νωρίτερα η aftodioikisi.gr, θα συνεχιστούν οι αποκλεισμοί στους ΧΥΤΑ και στα δημοτικά αμαξοστάσια, ενώ οι εργαζόμενοι στην Αυτοδιοίκηση θα προχωρήσουν και σε νέες καταλήψεις των δημαρχείων της χώρας...
περισσότερα εδώ

ανακοίνωση του ΣΥΝ Μεγάρων