O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Ένας αργυροτσικνιάς ...εκ Βουρκαρίου!



(Φωτό 20/10/2011)

σήμερα ο ποδηλατικός γύρος των Μεγάρων

"Αυτοκτονίες, η νέα μάστιγα της Ελλάδας του Μνημονίου..."

"...Και πρέπει, νομίζω, να κατανοήσουμε ότι δεν μιλάμε πλέον για τους κινδύνους που απειλούν την ψυχική μας υγεία λόγω της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης -αυτή έχει τρωθεί προ πολλού έτσι κι αλλιώς- αλλά για μία νέα ωμή, σκληρή και βάναυση πραγματικότητα, δηλ. οι αυτοκτονίες και οι απόπειρες σαν αποτέλεσμα αυτής της βάρβαρης και απάνθρωπης πρακτικής που ακολουθεί αντισυνταγματικά μια κυβέρνηση που έχει χάσει τον ελληνικό λαό αλλά έχει τους δανειστές της...
...Επειδή συνήθως αυτοί που αποπειρώνται ή που βάζουν τέλος στη ζωή τους αισθάνονται ότι πνίγονται, ότι δεν υπάρχει βοήθεια, δεν υπάρχει ελπίδα, δεν υπάρχει προοπτική από κάπου να πιαστούν, να αντέξουν, γι΄αυτό είναι απαραίτητη η ενδυνάμωση της κοινωνικής αλληλεγγύης...
...Και τέλος ένα μυστικό είναι ο καθένας να κάνει την προσωπική του αντίσταση. Αν κάποιος δεν μπορεί να πληρώσει, να μην φτάνει σε απόγνωση, να μην λυγίζει μπροστά στην οικονομική χρεωκοπία, αλλά να βρεθεί μαζί με άλλους, όλοι μαζί ενωμένοι και να φωνάξουν. Δεν μπορούμε. Δεν έχουμε. Φτάσαμε στα όρια μας αλλά αρνούμαστε να μας τελειώσετε. Να σκεφτούμε ότι έχουμε το δικαίωμα να απειθήσουμε σε αντισυνταγματικούς νόμους ξεπερνώντας όμως πρώτα τον φόβο των συνεπειών, γιατί αυτός ο φόβος είναι ένα κρίσιμο σημείο σε πολλές περιπτώσεις αυτοκτονιών..."

Ιερόθεος Μπεναρδής
Ψυχολόγος


"Άποψη" 13/10/2011, σελ.14

Απειλείται η Μεγαρίτικη πτηνοτροφία


Απο το σχετικό ρεπορτάζ της προηγούμενης εκδήλωσης του Συλλόγου σε σχέση με το θέμα των αυγοπαραγωγών ορνίθων. Σήμερα διοργανώνεται νέα συνάντηση με το ίδιο θέμα (δείτε εδώ):

Συντονισμένες προσπάθειες και οργάνωση επιχειρούν οι πτηνοτρόφοι


Έντονος ήταν ο προβληματισμός και η ανησυχία για τις εξελίξεις στη συνάντηση που έγινε από τα μέλη του Συλλόγου Αυγοπαραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μεγάρων, την Κυριακή 2 Οκτωβρίου στο “Le Mirage”.

Οι πτηνοτρόφοι βρίσκονται προ της λήξεως της προθεσμίας για αλλαγή των κλωβοστοιχειών, μια αλλαγή, που οι ίδιοι χαρακτηρίζουν, οικονομικά δυσβάσταχτη.

Βολές από διάφορες πλευρές ακόμη ανέφεραν ότι δέχεται η μεγαρίτικη πτηνοτροφία. Χωρίς, ωστόσο, να αντιπαρατίθενται οι ίδιοι συντονισμένα ως συνεταιρισμός ή σύλλογος πτηνοτρόφων Μεγάρων.

Βασικό ζήτημα που τέθηκε είναι ο τεχνικός τρόπος ανακατασκευής των κλωβοστοιχειών, ώστε αποφεύγοντας την αγορά νέων, να αποφύγουν οι αυγοπαραγωγοί την υψηλή δαπάνη. Εκπρόσωποι εταιρείας βρέθηκαν και υπέβαλαν σχετικά προτάσεις.

Όσον αφορά τις νομικές κυρώσεις, ο Σύλλογος Αυγοπαραγωγών Μεγάρων συμβουλεύθηκε τον νομικό Αλ. Μητρόπουλο και ο εκπρόσωπός του τόνισε ότι κάθε επιχείρηση θα πρέπει να είναι συνεπής με τις προθεσμίες που θα της κοινοποιηθούν από τις αρμόδιες αρχές. Οι συνέπειες που μπορεί να επέλθουν σε ένα πτηνοτροφείο που δεν θα συμμορφώνεται με την αλλαγή των κλωβοστοιχειών σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, μπορεί να είναι ο περιορισμός της παραγωγής και περιορισμοί στη διάθεση των αυγών.

«Θα πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να είναι άγρυπνες, είπε χαρακτηριστικά ο νομικός σύμβουλος, σε ό, τι χαρτί τους επιδοθεί».

«Χάθηκε πολύτιμος χρόνος για τις επιδοτήσεις»

Επιδίωξη των αυγοπαραγωγών είναι ενταχθούν τα πτηνοτροφεία σε νέο πρόγραμμα επιδότησης που θα χρηματοδοτεί τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων.

Εντούτοις, για τα προγράμματα επιδοτήσεων των πτηνοτροφείων, όπως είπε η σύμβουλος Ελένη Μανώλη, χάθηκε πολύτιμος χρόνος και η ευκαιρία για επιδοτήσεις στους πτηνοτρόφους, καθώς κατάλληλο για αυτούς πρόγραμμα «έκλεισε» τον Αύγουστο.

Χρειάζονται, όπως επεσήμανε, συντονισμένες κινήσεις και επαφές με πολιτικά στελέχη, ώστε να ενταχθεί σε πρόγραμμα επιδότησης η αλλαγή των κλωβοστοιχειών και αντικατάστασή τους από νέες μη εμπλουτισμένες. Το πρόγραμμα στο οποίο μπορεί να ενταχθεί αυτή η εργασία μπορεί να χρηματοδοτήσει τις κλωβοστοιχείες κατά 40%.

«Αν δεν γίνουμε μια γροθιά, θα χαίρονται οι εχθροί μας»


«Η πτηνοτροφία έχει φτάσει στο μηδέν» είπε ο Χρ. Μαρκάκης. «Αν δεν γίνουμε μια γροθιά, θα χαίρονται οι εχθροί μας, τόνισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αυγοπαραγωγών, μιλώντας για τις έντονες πιέσεις που υφίσταται ο κλάδος της πτηνοτροφίας για αλλαγή κλωβοστοιχειών, η οποία δεν θα βελτιώσει κατά πολύ τις συνθήκες διαβίωσης των πτηνών.

«Τα πράγματα σφίγγουν. Δεν υπάρχουν τα χρήματα για την αλλαγή και δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια» είπε χαρακτηριστικά. Οι κυρώσεις που θα υφίστανται όσοι δεν συμμορφωθούν με την αλλαγή θα είναι άμεσες και ξεκινούν από χρηματικά πρόστιμα. «Θεωρητικά, είπε η κ. Μανώλη, όσοι δεν αλλάξουν κλωβοστοιχείες, θα είναι παράνομοι και δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν».

Σε σφοδρή αντιπαράθεση ήρθαν μεταξύ τους οι πτηνοτρόφοι.

Ο Μανώλης Δρίτσας, Πρόεδρος του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Μεγάρων, είπε ότι η πτηνοτροφία των Μεγάρων βάλλεται από παντού και οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι. Την πιθανότητα ένταξης της αλλαγής των κλωβοστοιχειών στο ΕΣΠΑ ανέφερε ακόμα και τόνισε προς τους συναδέλφους του: «Ήσασταν ενήμεροι και δεν θέλατε να αλλάξετε. Κάποιοι επιβουλεύονται την πτηνοτροφεία των Μεγάρων και τους αποστόμωσα. Όνειρό τους είναι να αποκλείσουν τον κόσμο από τις λαϊκές. Άσκοπες επιθέσεις και λασπολογίες, δεν θα βοηθήσουν την πτηνοτροφία».

πηγή:
http://www.megaraonair.gr

για το θέμα των κλωβών ωοτόκων ορνίθων



Οι περισσότερες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν έχουν συμμορφωθεί με την κοινοτική οδηγία για τη βελτίωση των κλουβιών για τις όρνιθες που παράγουν αβγά, με αποτέλεσμα μετά το τέλος του 2011 να μην μπορούν να κάνουν εξαγωγές, επιβεβαίωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης την είδηση στο σαββατιάτικο φύλλο της «Ε», περί μη συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή οδηγία.
Ο κύριος όγκος αβγών στην Ελλάδα προέρχεται από την περιοχή των Μεγάρων, όπου πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασχολούνται με την παραγωγή τους. Ωστόσο, στην Ελλάδα είναι πολλές οι μονάδες που έχουν κοτόπουλα ελευθέρας βοσκής.

Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν επανειλημμένα συναντήσεις με εκπροσώπους των πτηνοτρόφων, οι οποίοι έχουν ενημερωθεί για το θέμα, οι περισσότερες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις λόγω και του υψηλού κόστους, δεν έχουν αλλάξει τους κλωβούς, δηλαδή να τους μεγαλώσουν ή να τους μετατρέψουν. «Δεν γεννάται ζήτημα τοξινών, ούτε καθαριότητας. Δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος για τον καταναλωτή, αλλά η Ευρώπη θέτει ζήτημα καλύτερης διαβίωσης των ζώων. Προβλέπεται να υπάρχει καθρέφτης, κεκλιμένο δάπεδο, κ.ά. Γι' αυτό το λόγο δόθηκαν αναπτυξιακά κίνητρα και στους πτηνοτρόφους με τα τωρινά σχέδια βελτίωσης (σ.σ. αγροτικά συγχρηματοδοτούμενα επενδυτικά σχέδια), διότι το κόστος της αλλαγής των υπαρχόντων κλωβών είναι μεγάλο», μας ανέφερε η γενική γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεωργία Μπαζώτη .

πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=310908