O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΤΑΛΥΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΘΕΣΜΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΑ ΤΩΝ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΦΟΡΕΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ

syntonistikiepitropi@yahoo.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – 21.11.2011


Πριν μία βδομάδα αποκαλύφθηκε ότι στις 4.11.2011, την ημέρα της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, οχτώ Υπουργοί βρήκαν τον απαιτούμενο χρόνο να συνεδριάσουν και να αποφασίσουν για το μέλλον όλων των παράκτιων και νησιωτικών περιοχών της χώρας, εγκρίνοντας το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών. Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, για την απόφασή τους αυτή έλαβαν υπόψη τους «την με αριθμό 26/4.11.2011 γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ)», χωρίς την οποία η Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν μπορούσε να υπογραφεί.

Στις 15.11.2011 η «Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή» (έως σήμερα μετέχουν σε αυτή 23 Δήμοι, 1 Συνομοσπονδία, 10 Ομοσπονδίες και 62 Σύλλογοι) κατήγγειλε δημοσίως ότι η διαδικασία αυτή στην πραγματικότητα δεν έλαβε χώρα, ενώ οι Περιβαλλοντικές Οργανώσεις που εκπροσωπούνται στο ΕΣΧΣΑΑ κατήγγειλαν ότι το ΕΣΧΣΑΑ δεν είχε ολοκληρώσει τις διαδικασίες έκφρασης γνώμης. Μετά τα παραπάνω, ο Πρόεδρός του, Λουδοβίκος Βασενχόβεν, υπέβαλε την παραίτησή του, επειδή ακριβώς στην επίμαχη ΚΥΑ γινόταν επίκληση ανύπαρκτης «γνώμης» του ΕΣΧΣΑΑ.


  • Καταγγέλλουμε σε όλους τους τόνους ότι η γνώμη του ΕΣΧΣΑΑ δεν «αγνοήθηκε», «παραγκωνίστηκε», «αλλοιώθηκε», ή οτιδήποτε άλλο μπορεί να αποδοθεί σε διακριτική ευχέρεια ή κακή κρίση των αρμοδίων Υπουργών, αλλά ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ!!!!

  • Καταγγέλλουμε ότι οι κύριοι Παπακωνσταντίνου, Σηφουνάκης, Καστανίδης, Βενιζέλος, Χρυσοχοϊδης, Ραγκούσης, Σκανδαλίδης και Γερουλάνος βεβαίωσαν με την υπογραφή τους ότι «έλαβαν υπόψη» ένα ανύπαρκτο προαπαιτούμενο έγγραφο.

  • Καταγγέλλουμε ότι είμαστε μάρτυρες, όχι διαδικασιών που έτρεξαν με διαστημική ταχύτητα και πολιτική ανηθικότητα, αλλά διαδικασιών που βασίστηκαν στην κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών και στην τέλεση ποινικών αδικημάτων.

Εκτός από τα μέλη της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής και τις Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, μάρτυρες των ίδιων γεγονότων υπήρξαν όλα τα μέλη του ΕΣΧΣΑΑ, ανάμεσα στα οποία, η Κεντρική Ένωση Δήμων, η Ένωση Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, το Τεχνικό, το Γεωτεχνικό, το Οικονομικό και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο, η ΓΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, οι Πανελλήνιοι Σύλλογοι Αρχιτεκτόνων, Πολεοδόμων και Περιφερειολόγων κ.α. Καλούμε όλους τους ανωτέρω φορείς να λάβουν δημόσια θέση για τα γεγονότα, η οποία μπορεί να είναι μόνο μία: η καταγγελία της ΚΥΑ και το αίτημα για άμεση απόσυρσή της! Καλούμε να λάβουν θέση ειδικά η ΚΕΔΕ, η οποία στις 14.11.2011 συγκάλεσε σύσκεψη με θέμα πώς θα αποτρεπόταν η θεσμοθέτηση της ΚΥΑ, καθώς και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, φορείς που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του Ελληνικού Τουρισμού, την πρωτοκαθεδρία του οποίου στις ελληνικές θάλασσες αντικατέστησε πραξικοπηματικά η …Ελληνική Υδατοκαλλιέργεια, με τις ευλογίες – και την υπογραφή - του αρμόδιου Υπουργού κ. Γερουλάνου.


Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, με ανακοίνωσή της, η οποία αποτελεί μνημείο ψεύδους και συγκάλυψης, περιγράφει ως υποδειγματική την διαδικασία που ακολουθήθηκε, ενημερώνοντας ότι ο καθηγητής Βανσεχόβεν παραμένει στη θέση του. Η ανακοίνωση εκδόθηκε στις 17.11.2011, ημέρα μνήμης για την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Το μόνο που μένει να αναρωτηθεί κανείς είναι, τι χειρότερο θα έκανε ένα δικτατορικό καθεστώς από όσα συνέβησαν στη συγκεκριμένη περίπτωση…


Καλούμε όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες, όλους τους βουλευτές, πολιτευτές, περιφερειάρχες και αντιπεριφερειάρχες του παράκτιου και νησιωτικού και χώρου και τους εκπροσώπους του τύπου σε ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΣΥΣΚΕΨΗ την Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου, ώρα 19.00 στο ξενοδοχείο Κάραβελ.

ευχαριστήριο από τον ΚΟΥΡΟ

Attachment