O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων


Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων
prosynat.blogspot.com
11.12.2011
Δελτίο τύπου

Το Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (σε αμφιθέατρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου) συνάντηση συλλογικοτήτων της Αττικής, μετά από σχετική πρόσκληση της «Πρωτοβουλίας συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων». Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν επιτροπές αγώνα της Αττικής, κινήσεις πολιτών, περιφερειακά και δημοτικά αυτοδιοικητικά σχήματα, εκπρόσωποι δήμων, καθώς και εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Αττικής. Η συνάντηση προκάλεσε το ενδιαφέρον πρωτοβουλιών και συλλογικοτήτων και εκτός Αττικής, ορισμένες από τις οποίες (από τη Θεσσαλονίκη, την Ήπειρο, την Άνδρο και τη Λακωνία) κατάφεραν, παρά τις δυσκολίες, να εκπροσωπηθούν και να πάρουν μέρος στις συζητήσεις, μεταφέροντας και τις δικές τους εμπειρίες.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συνάντησης υπήρξε η προσπάθεια, για πρώτη φορά ίσως με τόσο συγκεκριμένο τρόπο) να αναζητηθεί το κοινό πλαίσιο και τα μέσα για τη συγκρότηση ενός πλατιού παναττικού και πανελλαδικού μετώπου κοινωνικών δυνάμεων, που θα επιδιώξει να ανατρέψει τους εξελισσόμενους σχεδιασμούς στη διαχείριση των απορριμμάτων και να επιβάλλει τη λογική μιας εναλλακτικής διαχείρισης.

Σε αυτή την κατεύθυνση, κατατέθηκε μια συγκεκριμένη πρόταση συναντίληψης, που στα βασικά της σημεία φαίνεται να συναντά μια ευρεία αποδοχή, και η οποία θα προωθηθεί για συνυπογραφή σε όλες τις συλλογικότητες, που, με τον ή τον άλλο τρόπο, έχουν εμπλακεί με τα ζητήματα της διαχείρισης των αποβλήτων. Πρόκειται για την πρόταση της αποκεντρωμένης και μικρής κλίμακας διαχείρισης των απορριμμάτων, με μεθόδους φιλικές στο περιβάλλον και σε όφελος της κοινωνίας. Διατυπώθηκε, επίσης, η πρόταση μιας πανελλαδικής επικοινωνιακής και κινηματικής παρέμβασης, στις αρχές του χρόνου, που θα είναι στοχευμένη σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και που θα συνδυάζει τα κεντρικά κοινά αιτήματα με την προβολή και διεκδίκηση συγκεκριμένων λύσεων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Πέρα από τα παραπάνω, αναπτύχθηκε ένας πλούσιος διάλογος γύρω από ζητήματα όπως: η αποτίμηση των σχεδιασμών κυβέρνησης και εργολάβων, η συνεχής μετατόπιση της ενσωμάτωσης στην εθνική νομοθεσία των ουσιαστικών προβλέψεων της οδηγίας 2008/98/ΕΕ, η ανάγκη διαμόρφωσης ενός ενιαίου νομοθετικού πλαισίου για όλα ρεύματα αποβλήτων, οι τρόποι αντιμετώπισης της εγκληματικής πρακτικής της επιμόλυνσης των αστικών απορριμμάτων με επικίνδυνα βιομηχανικά, οι δυνατότητες και οι δυσκολίες των δήμων για τον απεγκλωβισμό από τη μέγγενη της συγκεντρωτικής διαχείρισης και για την εφαρμογή αποκεντρωμένων λύσεων, οι πρωτοβουλίες πολιτών για την ενίσχυση της λαϊκής συμμετοχής και την αναζήτηση άλλων σχημάτων διαχείρισης, ο συνδυασμός της μάχης για τη διαχείριση των απορριμμάτων με τις άλλες προτεραιότητες που επιβάλλουν οι μνημονιακές επιλογές του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος κ.ά..

Η συνάντηση έκλεισε με τη διαπίστωση ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν είναι παρά η αρχή μιας διαδικασίας συντονισμένων κοινών δράσεων, σε όλα τα μέτωπα και ιδιαίτερα στις τοπικές κοινωνίες, όπου φαίνεται να γίνεται συνείδηση ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείριση των απορριμμάτων είναι ευθύνη όλων μας και όπου ωριμάζει, πλέον, η ιδέα της αποκεντρωμένης διαχείρισης.

Επικοινωνία: prosynat@gmail.com, τηλ. 6942984299
Εισηγήσεις

Στη συνάντηση έγιναν οι παρακάτω εισηγητικές τοποθετήσεις:

• από τη Βαγγελιώ Σωτηροπούλου, με θέμα: «η κρίση του μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική - οι σχεδιασμοί κυβέρνησης και εργολάβων και η υφιστάμενη κατάσταση»
• από το Βαγγέλη Στογιάννη, με θέμα: «αποκεντρωμένη διαχείριση: η μόνη λύση απέναντι στην κρίση του μοντέλου διαχείρισης των απορριμμάτων»
• από το Δημήτρη Δαμάσκο, με θέμα: «ορθολογικά μοντέλα διαχείρισης - τα ψιλά γράμματα»
• από το νομικό Γιώργο Μπάλια, με θέμα: «η νέα οδηγία 2008/98 για τα απόβλητα: μια ευκαιρία για την “Ευρωπαϊκή κοινωνία της ανακύκλωσης”;»
• από τον εκπρόσωπο της ΠΟΕ ΟΤΑ Θωμά Μπιζά, με θέμα: «δημόσιος χαρακτήρας: μοναδικός δρόμος για χαμηλό κόστος και διαχείριση φιλική στο περιβάλλον»
• από τον αντιδήμαρχο Ν. Ιωνίας Αττικής Παναγιώτη Κωστάκη, με θέμα: «Ο ρόλος των δήμων στην εφαρμογή μιας εναλλακτικής διαχείρισης, δυνατότητες και δυσκολίες»
• από εκπροσώπους πολλών συλλογικοτήτων, που πήραν μέρος στη συνάντηση

Συμμετοχές

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι ή μέλη των παρακάτω συλλογικοτήτων ή φορέων:

• των επιτροπών αγώνα της Αττικής (Γραμματικού, Κερατέας, Φυλής)
• της Πρωτοβουλίας για την κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων (Θεσσαλονίκη), που μετέφεραν και χαιρετισμό του Περιβαλλοντικού συλλόγου Ασσήρου «Οι φίλοι της γης»
• των περιφερειακών σχημάτων «Αττική συνεργασία – όχι στο μνημόνιο» και «Ελεύθερη Αττική»
• των αυτοδιοικητικών σχημάτων της Αττικής «Άνω – κάτω στο Καλαμάκι», «Ηλίου-πόλις» Ηλιούπολης, «Κόντρα στον καιρό» Αμαρουσίου, «Άλλος δρόμος» Γαλατσίου, «Ανυπότακτη Πετρούπολη», «Πολίτες Κηφισιάς», «Ενότητα για τη Ν. Ιωνία», «Δημοτική συνεργασία Ελληνικού – Αργυρούπολης»
• του περιφερειακού σχήματος «ΑΥ.ΡΙ.Ο. για την Ήπειρο» (Γιάννης Παπαδημητρίου)
• των συλλογικοτήτων «Δασαμάρι SOS», «Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης», «ΠΑΚΕΠΟ» Ν. Ιωνίας, «Ομάδα συμμετοχικής πολεοδομίας μπλάνκο», «Πρωτοβουλία πολιτών Βύρωνα για τη διάσωση του Υμηττού»
• της «Ομάδας εθελοντών Κορθίου Άνδρου» και της εταιρείας λαϊκής βάσης «Λακωνική Βιοενεργειακή ΑΕ»
• των δήμων Ν. Ιωνίας (ο αντιδήμαρχος κ. Π. Κωστάκης), Αργυρούπολης – Ελληνικού (ο αντιδήμαρχος κ. Ν. Σούγελας) και Φυλής (ο δημ. σύμβουλος κ. Π. Δρόλιας)

Ολιγόλεπτη παρουσία στη συνάντηση είχε και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αν. Ζαννιάς, σαν εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Αττικής κ. Σγουρού.

Οι εξελίξεις για τις ιχθυοκαλλιέργειες ..."απ' τη σκοπιά ενός ΜΕΓΑΡΙΤΗ"

"Πνοή" 8/12/2011, σελ.11

Ρεπορτάζ από την πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ. για τις ιχθυοκαλλιέργειες στον "Μεγαρικό"


πρωτοφανές κίνημα αλληλεγγύης για τους απεργούς της Χαλυβουργικής στον Ασπρόπυργο


Ενα πρωτοφανές κύμα εργατικής αλληλεγγύης που ξεκινά από κάθε γωνιά της Ελλάδας, ένα μοναδικό φαινόμενο έχει γεννηθεί τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας αγκαλιάζοντας τον αγώνα των χαλυβουργών. Εναν ανένδοτο απεργιακό αγώνα που συνεχίζεται αμείωτος εδώ και 34 ημέρες με διακύβευμα την επιβίωσή τους.

Εργατικά σωματεία, άνεργοι, έφηβοι, φτωχοί, εργαζόμενοι, φοιτητικοί σύλλογοι, γυναικείες οργανώσεις, μεμονωμένοι πολίτες βρίσκονται καθημερινά εκεί. Δίνουν χρήματα, τρόφιμα, ψηφίσματα συμπαράστασης.

Στη σιδερένια πύλη του εργοστασίου είναι δεμένα πανό και ζωγραφιές: Στέλνουν μηνύματα αλληλεγγύης μέχρι την τελική νίκη. Οι φτωχογειτονιές των Δυτικών Προαστίων έχουν σηκωθεί στο πόδι.

συνέχεια εδώ


συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ Ελευσίνας

ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΕ ΔΕΗ

Δελτίο Τύπου Ανεξάρτητου Βουλευτή Αττικής Βασίλη Οικονόμου για την διαχείριση των απορριμάτων

Με Κοινωνική Συναίνεση η διαχείριση των απορριμμάτων το μήνυμα των Ελεύθερων Πολιτών στην Κερατέα

Με την συμμετοχή πολλών ενεργών πολιτών από την Κερατέα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των Ελεύθερων Πολιτών στην Κερατέα με την συμμετοχή και του ανεξάρτητου Βουλευτή Αττικής (Ελεύθεροι Πολίτες), Βασίλη Οικονόμου.
Στην τοποθέτησή του ο Βασίλης Οικονόμου τόνισε ότι όταν μια κοινωνία είναι ενωμένη και αποφασισμένη μπορεί να πετύχει πολλά και οι κάτοικοι της Κερατέας που αγωνίστηκαν για ένα δίκαιο σκοπό το απέδειξαν αυτό πολύ καλά. Κατάφεραν να σταματήσουν μια πολιτική παρέμβαση στην περιοχή που δεν είχε καμία στην ουσία θεμελίωση στα επιστημονικά δεδομένα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δεν είχε καμία θεμελίωση στην τοπική κοινωνία, δεν είχε καμία θεμελίωση στα κοινωνικά και περιβαλλοντικά δικαιώματα. Λύσεις δεν θα δοθούν με κλεφτές ματιές χωρίς να γίνεται ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες.
Οι Ελεύθεροι Πολίτες υποστηρίζουμε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν μπορεί να αποφασιστεί σε κλειστά γραφεία προς όφελος κάποιων και ερήμην και εις βάρος κάποιων άλλων. Οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις επιστημονικές υποδείξεις και να επικεντρώσουμε την διαχείριση των απορριμμάτων στην ανακύκλωση. Κάθε άλλη κατεύθυνση είναι οπισθοδρομική και βλαπτική για το κοινωνικό σύνολο. Οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε για την εξασφάλιση της κοινωνικής συναίνεσης σε όλα τα επίπεδα ως το καλύτερο μέσο αντιμετώπισης των προβλημάτων μας. Οφείλουμε να αγωνιστούμε για μια κοινωνία δίκαιη όπου κανείς δεν θα διεκδικεί κάτι σε βάρος του γείτονα και κανείς δεν θα μπορεί να αφαιρέσει δικαιώματα από κανέναν.