O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

για τη χωματερή και την διαχείριση των απορριμμάτων



Είναι θετικό το γεγονός ότι έχει μπει ένα τέλος στην αθλιότητα της χωματερής. Αυτό βέβαια έγινε με πίεση από την Ευρώπη και κατόπιν απειλών για υπέρογκα πρόστιμα. Έστω κι έτσι όμως, έγινε. Είναι επίσης θετικό το γεγονός ότι θα επιχειρηθεί ο έλεγχος των επιπτώσεων της χωματερής στον Μεγαρικό κάμπο και θα αποκατασταθεί το τοπίο.
Ευτυχώς, ίσως στο παρά πέντε, η χωματερή έκλεισε. Υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν έχει προλάβει να καταστρέψει το υπέδαφος και την αγροτική παραγωγή της περιοχής...

Βέβαια αυτό δεν λύνει και το ζήτημα του τρόπου διάθεσης των απορριμμάτων. Μεγάλα συμφέροντα καραδοκούν για να επιβάλλουν λύσεις περιβαλλοντικά και οικονομικά ασύμφορες.
Οι οικολογικές οργανώσεις έχουν εδώ και καιρό καταθέσει τις προτάσεις τους για την βέλτιστη μέθοδο εκμετάλλευσης και διαχείρισης των απορριμμάτων. Το vourkari έχει κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις (δείτε εδώ).
Δυστυχώς το πρόβλημα είναι μεγάλο και έχει χρονίσει. Πρέπει άμεσα να παρθούν αποφάσεις. Οικολογικά και οικονομικά συμφέρουσες.



Αποκατάσταση χωματερής - δελτίο τύπου

Αποκατάσταση χωματερής

Πιστή στις προεκλογικές της δεσμεύσεις η διοίκηση του Δήμου Μεγαρέων, κατάφερε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να προχωρήσει σε ένα εξαιρετικής σημασίας κοινωνικό και περιβαλλοντικό έργο.

Μετά από συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες ο Δήμος Μεγάρων, δεν σφράγισε απλά την χωματερή, αλλά κατάφερε να γίνει ένας από τους πρώτους Δήμους στη χώρα, στον οποίο δόθηκε άδεια για έναρξη εργασιών αποκατάστασης του ΧΑΔΑ με στόχο την επανένταξή του στο φυσικό περιβάλλον της περιοχής και την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής στήριξε την απόφασή της, στις πειστικές και πιεστικές ενέργειες του Δήμου και με βάση τη μελέτη την οποία κατέθεσε ο Δήμος, ενέκρινε τη διαδικασία αποκατάστασης.

Συνοπτικά η αποκατάσταση περιλαμβάνει:

  1. Τον έλεγχο των διεργασιών που πραγματοποιούνται στον ΧΑΔΑ (καθιζήσεις, παραγωγή στραγγισμάτων και βιοαερίου) και έναρξη διαδικασιών στεγανοποίησης. Σύστημα αποστράγγισης και διαχείρισης στραγγισμάτων
  2. Διαμόρφωση οπτικά αποδεκτού ανάγλυφου.
  3. Δημιουργία περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της βλάστησης
  4. Επανένταξη του χώρου στο φυσικό περιβάλλον, με φυτεύσεις και νέες χρήσεις του χώρου

Σημαντικά περιβαλλοντικά οφέλη

Με την ολοκλήρωση της αποκατάστασης, αντιμετωπίζεται οριστικά το πρόβλημα ρύπανσης των υπόγειων υδάτων. Τελειώνει οριστικά η επιβάρυνση του περιβάλλοντος της περιοχής, κλείνει μία ντροπιαστική σελίδα για την περιβαλλοντική εικόνα της περιοχής και τέλος αξιοποιείται η πιθανότητα οικονομικής εκμετάλλευσης του παραγόμενου βιοαερίου.

Σημαντικά κοινωνικά οφέλη

Η χωματερή του Δήμου, λειτούργησε για 25 χρόνια και εκτός από τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αποτελούσε και μία ανοιχτή πληγή για την πόλη. Η κρίσιμη για την οικονομική λειτουργία της πόλης αγροτική παραγωγή, δεν θα μπορούσε να συνεχίζει να δέχεται πλήγματα από την ανεξέλεγκτη λειτουργία μιας επικίνδυνης χωματερής. Είναι χαρακτηριστικό ότι διαδοχικές εκθέσεις των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος διαπίστωσαν πλήρη αδράνεια και "αδιαφορία" των προηγούμενων διοικήσεων να βάλουν τάξη στο θέμα του ΧΑΔΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι:

  1. Μέχρι να αναλάβει η νέα διοίκηση δεν είχε ΠΟΤΕ υποβληθεί Τεχνική Μελέτη Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης
  2. Παρά τις αποφάσεις (και του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγάρων) για παύση της λειτουργίας του ΧΑΔΑ, οι προηγούμενες διοικήσεις δεν προχωρούσαν ως όφειλαν στη σφράγιση του χώρου. Ενώ είχαν ήδη ενημερωθεί, όπως αναφέρει έκθεση, "για την επικινδυνότητα της κατάστασης όσον αφορά στο Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία καθώς και για την έκκληση διοξινών ιδιαιτέρως τοξικών ουσιών, ισχυρά καρκινογόνων οι οποίες έχουν ένα ευρύ φάσμα βλαπτικών επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό και επιπτώσεις στις μελλοντικές γενιές".
  3. Την 01-07-2009, κλιμάκιο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος σε αυτοψία στο ΧΑΔΑ διαπίστωσαν ότι: "δεν γινόταν μόνο διάθεση αστικών αποβλήτων". Σε νέες αυτοψίες στις 27-11-2009, 17-12-2009 και 06-03-2010 οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος διαπίστωσαν σημαντικές παρατυπίες και στη διαδικασία. Συγκεκριμένα όπως αναφέρουν οι εκθέσεις, Δεν τηρούταν το βιβλίο εισόδου στη χωματερή και ο έλεγχος ήταν μόνο οπτικός. Μάλιστα ήταν τέτοια η "αδιαφορία" της προηγούμενης διοίκησης που έδινε και κλειδιά στους ιδιοκτήτες φορτηγών να ανοίγουν μόνοι τους τη χωματερή και να εναποθέτουν ανεξέλεγκτα το άγνωστο υλικό. όπως αναφέρει η έκθεση: "Κατά την αυτοψία προσέγγισε το ΧΑΔΑ φορτηγό (...) ο οδηγός του οποίου ξεκλείδωσε την πόρτα εισόδου με δικά του κλειδιά, απουσία φύλακα και απέθεσε το φορτίο στην "πλατεία" του χώρου".
  4. Τέλος οι εκθέσεις συμπεραίνουν "εκ προθέσεως "λανθασμένης" καταγραφής στοιχείων προκειμένου να γίνεται χρήση του ΧΑΔΑ για τη διάθεση αποβλήτων τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης διαχείρισης, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία".

Το "πάρτι" τελείωσε

Η νέα διοίκηση, όπως είχε υποσχεθεί, προχώρησε άμεσα σε ένα αγώνα δρόμου και κατάφερε:

· να διακόψει οριστικά τη λειτουργία της παράνομης και επικίνδυνης χωματερής

· να διασφαλίσει τη "στεγανότητά" της με πρόσθετη φύλαξη και περίφραξη

· να βάλει τέλος στο καθεστώς αδιαφάνειας και σοβαρής περιβαλλοντικής υποβάθμισης

· να καταρτίσει μελέτη και να λάβει την έγκριση για την αποκατάσταση του χώρου και

· βάζει τέλος σε οποιαδήποτε επιχείρηση συκοφαντικής δυσφήμισης του αγροτικού προϊόντος του Μεγαρικού Κάμπου. (Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ για τη χωματερή μπορούσε -και δυστυχώς επιχειρήθηκε, ευτυχώς χωρίς αποτέλεσμα- να διαμορφώσει κλίμα αμφισβήτησης της αγροτικής παραγωγής ανάλογο της περίπτωσης Οινοφύτων-Ασωπού).

Ταυτόχρονα με τον αγώνα για την εκπλήρωση των προεκλογικών υποσχέσεων, στην δύσκολη οικονομική συγκυρία η διοίκηση του δήμου εξασφαλίζει χωρίς καμία επιβάρυνση των δημοτών και χωρίς μεταφορά κονδυλίων, το πλήρες κόστος της αποκατάστασης το οποίο έχει εκτιμηθεί στα 4.266.000 ευρώ

Η Διοίκηση του Δήμου διαβεβαιώνει τους πολίτες ότι θα συνεχίσει ασταμάτητα το έργο της, θα ενημερώνει τους πολίτες, θα απαντά στο λαϊκισμό με πράξεις, δεν θα φοβηθεί να τα βάλει με οργανωμένα συμφέροντα και παγιωμένες καταστάσεις, με στόχο να ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη των πολιτών και στις αυξημένες απαιτήσεις τους για διαφάνεια, συνέπεια και αποτελεσματικότητα.

Έντονη Διαμαρτυρία του Δήμου Μεγαρέων για τον καθορισμό αγκυροβολίου στην Πάχη

Ο δήμος Μεγαρέων απέστειλε το παρακάτω έγγραφο προς τους βουλευτές της περιφέρειας Αττικής, τους καλεί να συστρατευτούν στον αγώνα του δήμου και να ζητήσουν από τον υπουργό προστασίας του πολίτη κ. Χρ. Παπουτσή να ανακαλέσει την υπ’ αριθμόν 2121/26/2011 απόφασή του που αφορά την έγκριση του Ειδικού Κανονισμού Λιμένα Πειραιά με αριθμό 190 «Καθορισμός αγκυροβολίας στην θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Μεγάρων- Δυτικά Ν. Σαλαμίνας».

Θέμα: Έντονη Διαμαρτυρία του Δήμου Μεγαρέων για τον καθορισμό αγκυροβολίου στην Πάχη

Ο Δήμος Μεγαρέων διαμαρτύρεται εντονότατα για την υπογραφή και την έγκριση από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή του Ειδικού Κανονισμού Λιμένα Πειραιά με αριθμό 190 «Καθορισμός αγκυροβολίας στη θαλάσσια περιοχή Κόλπου Μεγάρων- Δυτικά Ν. Σαλαμίνας».

Για μία ακόμη φορά στην κεντρική Διοίκηση έκλεισαν τα αυτιά τους, δεν άκουσαν και δεν έδωσαν καμία σημασία στις προτάσεις του Δήμου Μεγαρέων, στην υπ’ αριθμόν 66/2011 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και στις προτάσεις συλλόγων και φορέων της περιοχής μας.

Ο κ. Παπουτσής ενέκρινε τον καθορισμό ενός αγκυροβολίου στη θαλάσσια περιοχή του κόλπου Μεγάρων, μπροστά από τον οικισμό της Πάχης, που δεν πληροί ούτε στο ελάχιστο τους κανονισμούς και τους όρους ασφαλείας, αφού απέχει μόνο ένα (1) μίλι περίπου από την ακτή και όχι την ασφαλή απόσταση των τριών (3) μιλίων τουλάχιστον.

Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα, αφού το αγκυροβόλιο έγινε για να εξυπηρετεί την προβλήτα εκφόρτωσης αργού πετρελαίου και το σταθμό αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη νήσο Ρεβυθούσα, δύο δράσεις που σαφώς υποβαθμίζουν την περιοχή μας, χωρίς όμως να έχουμε τα αντίστοιχα αντισταθμιστικά οφέλη από πετρελαιοειδή και Ρεβυθούσα. Η περιοχή μας δεν έχει ανάγκη από αγκυροβόλια πετρελαιοφόρων και υγραεριοφόρων δεξαμενοπλοίων, αλλά από έργα που θα φέρουν την ανάπτυξη και που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα, γιατί η κεντρική Διοίκηση αποφάσισε για το αγκυροβόλιο χωρίς να ρωτήσει το Δήμο Μεγαρέων και τα αρμόδια όργανά του.

Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά από πρόταση του Δημάρχου Ιωάννη Μαρινάκη, με την υπ’ αριθμόν 411/2011 απόφαση του, αποφάσισε να υποβάλει αίτηση ακύρωσης και αναστολής στα αρμόδια δικαστήρια κατά της υπ’ αριθμόν 2121/26/2011 απόφασης του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη (ΦΕΚ 272/τ.Β’/18.11.2011).

Σας γνωρίζουμε ακόμη ότι στην περίπτωση που δεν ακυρωθεί η συγκεκριμένη απόφαση, ο Δήμος θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις.

Καλούμε τους Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής να συστρατευτούν στον αγώνα μας και να ζητήσουν από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή να ανακαλέσει την υπ’ αριθμόν 2121/26/2011 απόφασή του που αφορά την έγκριση του Ειδικού Κανονισμού Λιμένα Πειραιά με αριθμό 190 «Καθορισμός αγκυροβολίας στην θαλάσσια περιοχή του Κόλπου Μεγάρων- Δυτικά Ν. Σαλαμίνας».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΑΡΙΝΑΚΗΣ

Έγκριση ΟΕΥ Δήμου Μεγάρων - δελτίο τύπου

Έγκριση ΟΕΥ Δήμου Μεγάρων

Εγκρίθηκε και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Μεγάρων.

Με την έγκριση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας ο Δήμος Μεγάρων αποκτά συγκεκριμένη δομή (λεπτομερής διάρθρωση των υπηρεσιών), διαχειριστική επάρκεια (μια σειρά απαραίτητων νέων Γραφείων και Υπηρεσιών) και διαμορφώνεται η δυνατότητα για πολυποίκιλες κοινωνικές δράσεις, απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη λειτουργία και την αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου τα επόμενα χρόνια.

Συγκεκριμένα στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου καθορίζονται με σαφήνεια οι αρμοδιότητες και η λειτουργία μιας σειράς απαραίτητων υπηρεσιών. Μεταξύ άλλων στο ΦΕΚ περιγράφονται με λεπτομέρειες οι αρμοδιότητες του Γενικού Γραμματέα του Δήμου, της Νομικής Υπηρεσίας, Διεύθυνσης Προγραμματισμού Οργάνωσης και Πληροφορικής και καθορίζονται και οι αποκεντρωμένες υπηρεσίες με έδρα τη Νέα Πέραμο.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης του Δήμου με τους Πολίτες, αποκτά η δημιουργία Αυτοτελούς Γραφείου Διαφάνειας, αρμόδιο για το σχεδιασμό, την εφαρμογή συστημάτων και διαδικασιών για τη διασφάλιση της διαφάνειας. Το Γραφείο Διοικητικής Βοήθειας με αρμοδιότητα να παρέχει βοήθεια σε άτομα που έχουν αντικειμενική αδυναμία προσπέλασης στις Δημοτικές Υπηρεσίες.

Εξαιρετικά σημαντική χαρακτηρίζεται η δημιουργία αυτοτελούς Διεύθυνσης Δημοτικής Αστυνομίας και η Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης. Η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάπτυξης συμβάλει στην ανάπτυξη της περιοχής καθώς είναι κυρίως αρμόδια για την προστασία και την ενίσχυση της φυτικής και ζωικής παραγωγής και αλιείας. Ταυτόχρονα υπό την εποπτεία της τίθενται οι εμπορικές δραστηριότητες στο Δήμο και η προστασία των καταναλωτών.

Με λεπτομέρειες επίσης, προσδιορίζονται οι πολύ κρίσιμες αρμοδιότητες, ιδιαίτερα στην νέα εποχή του "Καλλικράτη", των Τεχνικών Υπηρεσιών, Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος και των Υπηρεσιών Καθαριότητας και Ποιότητας Ζωής.

Η δυνατότητα κοινωνικού έργου του Δήμου ενισχύεται από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, με αρμοδιότητες μεταξύ άλλων, τη διενέργεια κοινωνικών ερευνών, ενημέρωση μαθητών για κρίσιμα κοινωνικά θέματα και υλοποιεί δράσεις για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Στον Οργανισμό Λειτουργίας καθορίζονται οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών και με το αυστηρό σύστημα λογιστικής απεικόνισης των οικονομικών πράξεων του Δήμου μηδενίζεται η πιθανότητα επανάληψης φαινομένων "λογιστικής" αυθαιρεσίας. Τέλος στον Οργανισμό Λειτουργίας προβλέπονται με ακρίβεια οι Θέσεις Προσωπικού και παύει ο Δήμαρχος, όπως πολλές φορές έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, να χρησιμοποιεί τη θέση του για να προσλαμβάνει ανεξέλεγκτα προσωπικό για να εξυπηρετήσει -εις βάρος του κοινωνικού συνόλου- τις προσωπικές του προεκλογικές φιλοδοξίες.

Με την Έγκριση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, ο Δήμος Μεγάρων μπαίνει σε μία νέα εποχή οργάνωσης, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας, κλείνει οριστικά τις "σκοτεινές" σελίδες αδιαφάνειας του παρελθόντος, εκσυγχρονίζεται, ενισχύει την ανάπτυξη και διαμορφώνει κανόνες ολοκληρωμένης διαχείρισης και λειτουργίας.

"Τα Σκοτεινά Παραμύθια" στο Πολιτιστικό Νέας Περάμου