O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

για το σιδηροδρομικό σταθμό των Μεγάρων: να μην καταργήσουμε ένα σύγχρονο και οικολογικό μέλλον με άστοχες ενέργειες!

Ο δήμος πρόσφατα ανακοίνωσε την πρόθεση του για μεγάλες παρεμβάσεις στο χώρο που καταλαμβάνει ο παλαιός σιδηροδρομικός σταθμός των Μεγάρων. Ανάμεσα στις εξαγγελίες διαβάσαμε και για σχέδια κατάργησης της γραμμής του τραίνου και για αναμόρφωση του οικήματος του σταθμού για δημιουργία πολυχώρου πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Η πρόθεση του δημάρχου για έργα ανάπλασης του κέντρου της πόλης είναι θετική. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή στη συγκεκριμένη περίπτωση γιατί αυτή η παρέμβαση μπορεί να έχει αντίθετα αποτελέσματα: αντί να μας πάει μπροστά, να μας πάει πίσω!

Ο λόγος απλός και προφανής: οι παρεμβάσεις -αν πραγματοποιηθούν έτσι όπως εξαγγέλθηκαν- θα αχρηστεύουν την όποια προοπτική επαναλειτουργίας ενός μέσου μαζικής μεταφοράς προς την Αθήνα το οποίο μπορεί να είναι σύγχρονο και οικολογικό. Αυτό θα μπορούσε να είναι ένα τραίνο ή ένα τράμ!

Μια τέτοια προοπτική, που προβλέπεται άλλωστε και στο νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αττικής, ασφαλώς συνάδει και με τα όποια σχέδια για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής και προσθέτει αξία σε όλη την περιοχή! Ιδιαίτερα αυτό τον καιρό που η περιοχή μας περιστοιχίζεται από κινδύνους περιβαλλοντικής υποβάθμισης.

Φανταστείτε ένα τραμ που θα συνέδεε το κέντρο της Αθήνας με την Κινέτα περνώντας από την ιδιαιτέρου κάλους περιοχή της Κακιάς Σκάλας! Από μόνο του θα μπορούσε να αποτελέσει ένα δυνατό μέσον τουριστικής ανάπτυξης και ανάδειξης της περιοχής!

Υπάρχει ασφαλώς και πρόσφατη πολύ επιτυχή εμπειρία από τη σύγχρονη και ασφαλή λειτουργία του τραμ στην Ανατολική παραλία της Αττικής, του οποίου η γραμμή έχει πλήρως ενοποιηθεί με την λειτουργία του πιο τουριστικού παραλιακού μετώπου στην Αττική.

Οι παρεμβάσεις στο σταθμό του τραίνου πρέπει να είναι ήπιες και ασφαλώς συμβατές με τη μελλοντική λειτουργία ενός μέσου σταθερής τροχιάς που θα συνδέει τα Μέγαρα με την πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές και πόλεις. Ταυτόχρονα δηλαδή με την ανάπλαση, ο δήμος θα πρέπει να διεκδικήσει την άμεση επαναλειτουργία ενός μέσου σταθερής τροχιάς για την πόλη. Πιθανόν η καλύτερη επιλογή να ήταν η διασύνδεση με το δίκτυο του τραμ!

Η λειτουργία ενός μέσου σταθερής τροχιάς είναι αυτονόητη προϋπόθεση μεταφοράς σε οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή πόλη. Τα πλεονεκτήματα πολλά και βεβαιωμένα παγκοσμίως. Ελπίζουμε λοιπόν να μην πρωτοτυπήσουμε αρνητικά εμείς εδώ στα Μέγαρα!

Πρόσφατες φωτογραφίες από το Βουρκάρι...

Υγρότοπος "Βουρκάρι" Μεγάρων, 4/3/2012

Αργυροτσικνιάδες (ερωδιοί):

Σταχτοτσικνιάδες (ερωδιοί):

Βαρβάρες (αγριόπαπιες):

μια επιστολή για το 'κίνημα της πατάτας'

Ίσως η πιο χρήσιμη και ουσιαστική ενέργεια που γίνεται στο Διαδίκτυο.

Απόξειξη για την κερδοσκοπία που υπάρχει.
Μειώθηκε η τιμή από 0,70 σε 0,34, δηλαδή 50% !!!. Και προφανώς έχουν πάλι κέρδος.

Όλοι κερδισμένοι έτσι. Και οι καταναλωτές αλλά και οι παραγωγοί που εκβιάζονται και τελικά προκειμένου να μη μείνει αδιάθετη η παραγωγή τους και να σαπίσει την δίνουν όσο όσο (...τόσα σου δίνω και αν σου αρέσει).

Βεβαίως είναι μια δουλειά και αυτή (του μεσάζοντα). Ας την κάνουν κάποιοι αλλά υπάρχουν και όρια. Δεν μπορεί, όπως λέει και ένας φίλος, "με τα χέρια στις τσέπες" να βγάζουν τόσα λεφτά και κυρίως να λειτουργεί η αγορά με τέτοιο τρόπο.
Χ.Τ.

για την οδική ασφάλεια




Στην πρώτη επίσημη παρουσίαση του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς για την Οδική Ασφάλεια (NEST), του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» που έλαβε χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (Πειραιώς 254) την Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012, παραβρέθηκε η Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων ΄΄ΚΟΥΡΟΣ΄΄ αλλά και αντιπροσωπεία από το τμήμα Τροχαίας Μεγάρων.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας για το νέο έτος, όπου εκεί, με την πρόεδρο του ΙΟΑΣ Κα Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, συζητήθηκαν οι τελευταίες λεπτομέρειες της συνεργασίας για το Σεμινάριο Οδικής Ασφάλειας που θα γίνει στις 5-7 Απριλίου στα Μέγαρα.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του κλειστού γυμναστηρίου του 1ου Γυμνασίου Μεγάρων και θα λάβουν μέρος μαθητές σχολείων, αλλά και πολίτες της πόλης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο διοικητής του Τμήματος Τροχαίας Μεγάρων Υπαστυνόμος Κος Φανουργιάκης Κων/νος, ο Υπαρχιφύλακας Γιαννόπουλος Σωτήριος και ο Αστυφύλακας Τασιόπουλος Γεώργιος.

Την Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων ‘’Κούρος’’ εκπροσώπησε ο Σμηναγός Κος Σάββας Κοτρίδης.

Για το Δ.Σ.

Ο πρόεδρος Δημ. Κατερινίτσας

Σχόλια και κριτική ...για τις ιχθυοκαλλιέργειες

"Πνοή" 1/3/12 (Πολιτικό παρασκήνιο), σελ.2
"Ενημέρωση" 3/3/12 (Α...ΔΕΣΠΟΤΑ), σελ.40

από τον ΣΥΝ Μεγάρων - Νέας Περάμου


Μια σημαντική πρόταση που απαντά στα συσσωρευμένα προβλήματα της κοινωνίας, αποκαθιστώντας το αίσθημα δικαίου:

«Διαγραφή των χρεών των νοικοκυριών από τις τράπεζες και επανακαθορισμός του ύψους των επιτοκίων των δανείων»

Σε μια περίοδο που στο όνομα του δημοσίου χρέους έχει επιβληθεί από την Τρόικα και την «μαύρη συγκυβέρνηση» μια ιδιότυπη οικονομική κατοχή στη χώρα μας με αλλεπάλληλα «μνημόνια» που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό, σε μια εποχή που το μοναδικό μέλημα της ευρωπαϊκής και εγχώριας ελίτ είναι να μη χάσουν οι τράπεζες ούτε 1 ευρώ, ενώ επανειλημμένα οι ίδιες έχουν «διασωθεί» με εκατοντάδες δις ευρώ δημόσιο χρήμα, χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά που στενάζουν κάτω από το βάρος του ιδιωτικού χρέους.

Οι συνεχείς μειώσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, οι φορολογικές επιβαρύνσεις (τακτικές και «έκτακτες»), οι απολύσεις και η κακοπληρωμένη εργασία, έχουν φέρει σε οικονομικό αδιέξοδο εκατοντάδες οικογένειες που δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν ούτε στις κύριες βασικές τους ανάγκες (τροφή, στέγαση, υγειονομική περίθαλψη κ.α).

Η Τ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Μεγάρων &Νέας Περάμου αναγνωρίζοντας ότι και στην περιοχή μας το πρόβλημα έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, καλεί όλους τους συμπολίτες μας να καταδικάσουν τα κόμματα που μας οδήγησαν με την πολιτική τους σε αυτήν την οικονομική ασφυξία, και που εδώ και δυόμιση χρόνια -μέσω της Τρόικα- εξαφανίζουν βάναυσα κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.

Με τις παρακάτω προτάσεις, που αποτελούν μέρος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ για την ανακούφιση των πληττόμενων νοικοκυριών και την έξοδο από την κρίση, η ριζοσπαστική αριστερά καλεί τον ελληνικό λαό μόλις του δοθεί ο λόγος μέσω της δημοκρατικής διαδικασίας, να διεκδικήσει μια κοινωνία που στο επίκεντρο της θα έχει τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει συγκεκριμένα:

  • Ολική διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες όλων εκείνων των δανειοληπτών των οποίων το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας

  • Μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων ενός δανειολήπτη ή μιας οικογένειας προς τις τράπεζες, έτσι ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων σε όλες τις τράπεζες να μην υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών

  • Για κάθε οικογενειακό εισόδημα που προέρχεται από σχέση μισθωτής εργασίας (πλήρους ή μερικής), συντάξεις, και επιδόματα ανεργίας, και το οποίο μειώθηκε εξαιτίας απόλυσης, απώλειας της οποιασδήποτε μορφής εργασίας ακουσίως (π.χ. κλείσιμο επιχειρήσεων, συγχώνευση, κ.α), άσκησης δημοσιονομικών περιοριστικών πολιτικών, κατάργησης επιδομάτων ανεργίας και μονομερούς νομοθετικής ή εργοδοτικής πρωτοβουλίας μείωσης των ημερών εργασίας, να γίνεται απομείωση των δανειακών του υποχρεώσεων σε ετήσια ή μηνιαία βάση αντίστοιχη της μείωσης του εισοδήματος

  • Κούρεμα του χρέους των δανειοληπτών σε ποσοστό ίσο με τη μείωση του συνολικού δηλωθέντος εισοδήματός τους από το έτος έγκρισης του δανείου μέχρι σήμερα

  • Εκλογίκευση των επιτοκίων προς τα κάτω, κυρίως στα καταναλωτικά προσωπικά δάνεια, στις πιστωτικές κάρτες, και στις υπεραναλήψεις.

Σύντομα θα επανέλθουμε με επεξεργασμένη ρεαλιστική πρόταση και για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ ΑΠΛΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΣΕΛΙΔΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΒΙΒΛΙΟ! ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, ΚΑΙ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ!

Τ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΜΕΓΑΡΩΝ & ΝΕΑΣ ΠΕΡΑΜΟΥ


ΒιοΖώ: για τις βιοκαλλιέργειες



Επίθεση του “Υπουργείου Μεγάλων Εταιριών” στις Αγορές Βιοκαλλιεργητών!

ανακοίνωση οικολογικών οργανώσεων για το απειλούμενο δέλτα του ποταμού Αχέροντα


ερώτηση του κ.Β.Οικονόμου



"Ω Ελλάς, ηρώων χώρα, τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα;!!"

"Ποιος είδε κράτος λιγοστό σ' όλη τη γη μοναδικό,
εκατό να εξοδεύει και πενήντα να μαζεύει;!!

Να τρέφει όλους τους αργούς, να’ χει επτά πρωθυπουργούς,
ταμείο δίχως χρήματα και δόξης τόσα μνήματα;!!

Να' χει κλητήρες για φρουρά και να σε κλέβουν φανερά,
κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε τον ...κλέφτη να γυρεύουνε;!!

Όλα σ' αυτή τη γη μασκαρευτήκαν, ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,
οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν, δεν ξέρομε τι λέγεται ντροπή!!

Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι, κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.
Κι από προσπάππου κι από παππού, συγχρόνως μπούφος και αλεπού!!

Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο- να παριστάνει τον Ευρωπαίο,
στα δυο φορώντας τα πόδια που’ χει, στο' να λουστρίνι στ' άλλο τσαρούχι!!

Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαίο, ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.
Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης, λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.

Και ψωμοτύρι και για καφέ το «δε βαριέσαι» κι «ωχ αδερφέ»!!
Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς, σαν πιάσει πόστο: δερβέναγάς!!

Δυστυχία σου Ελλάς, με τα τεκνά που γεννάς!
'Ω Ελλάς, ηρώων χώρα, τι γαϊδάρους βγάζεις τώρα;!!"

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΡΗΣ (1893)

"Άποψη" 1/3/2012, σελ.8

ανακοίνωση του Ν.Καντερέ για το απόρρητο των πολιτικών