O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Για κίνδυνο θαλάσσιας ρύπανσης στην περιοχή μας, προειδοπoιεί η Greenpeace!!!

Η Greenpeace πραγματοποίησε αυτοψία στη Νέα Πέραμο και την Ελευσίνα, μετά από καταγγελίες ψαράδων της περιοχής, και εντόπισε σημαντικές ποσότητες πετρελαίου στη θάλασσα και τις ακτές σε απόσταση τουλάχιστον 14 χιλιομέτρων από το ναυάγιο του πλοίου ‘Άλφα 1’.

Σύμφωνα με όσα μας μετέφεραν οι ντόπιοι ψαράδες και ο δήμαρχος Μεγαρέων, δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα καμία επιχείρηση ανάκτησης του πετρελαίου από το βυθισμένο σκάφος με αποτέλεσμα να ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος μεγάλης ρύπανσης στην ευρύτερη περιοχή. Η Greenpeace εκφράζει την έντονη ανησυχία της για τη διαμορφώμενη κατάσταση και καλεί τις αρμόδιες αρχές να προβούν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προστατευτεί η περιοχή και να ανακτηθεί το πετρέλαιο από τις δεξαμενές του βυθισμένου πλοίου.


Το πλοίο ‘Άλφα 1’, η βύθιση του οποίου την προηγούμενη Δευτέρα στοίχισε τη ζωή του καπετάνιου του πληρώματος, μετέφερε 1.800 τόνους μαζούτ και 235 τόνους πετρέλαιο κίνησης, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ιδιοκτήτρια εταιρία. Αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα, οι αρχές διαβεβαίωσαν ότι είχαν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί η πιθανότητα θαλάσσιας ρύπανσης. Ωστόσο, το πρωί της Παρασκευής (9 Μαρτίου) η Greenpeace δέχθηκε καταγγελίες ότι ποσότητες πετρελαίου έχουν διαρρεύσει στον κόλπο της Ελευσίνας. Αν το πετρέλαιο που βρίσκεται τις δεξαμενές του πλοίου διαρρεύσει στο θαλάσσιο περιβάλλον, θα υπάρξουν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, σε μία περιοχή που ήδη υφίσταται σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση εδώ και δεκαετίες.
Καθώς αυτό το περιστατικό ρύπανσης εξελίσσεται στην Αττική, μια ανάσα μακριά από τα συναρμόδια υπουργεία και τις μεγαλύτερες λιμενικές εγκαταστάσεις της χώρας, δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε για την ικανότητα των αρμόδιων φορέων και της πολιτείας. Θα μπορέσει η πολιτική ηγεσία της χώρας να αντιμετωπίσει ένα σοβαρότερο περιστατικό θαλάσσια ρύπανσης, δεδομένης της πρόθεσης της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει σε γεωτρήσεις για έρευνα πετρελαίου σε μεγάλα βάθη στις ελληνικές θάλασσες;
Η πιθανότητα ενός ατυχήματος σε μεγάλα βάθη είναι ιδιαίτερα υψηλή αφού οι γεωτρήσεις αυτές πραγματοποιούνται σε οριακά – τεχνικές – συνθήκες, όπως άλλωστε μαρτυρά και η πικρή εμπειρία από το ατύχημα στον Κόλπο του Μεξικό. Σε μία τέτοια περίπτωση οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις για μία χώρα που στηρίζεται στον τουρισμό θα ήταν τραγικές.
Η Greenpeace καλεί τις αρμόδιες αρχές να δώσουν στη δημοσιότητα πληροφορίες για το μέγεθος της διαρροής, να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα που θα σταματήσουν άμεσα τη διαρροή, να προχωρήσουν στην απάντληση του πετρελαίου που απομένει στο βυθισμένο πλοίο και να φροντίσουν για να εξασφαλισθεί η ανέλκυσή του.

Πηγή: www.greenpeace.org/greece/el/news/2012/3/diarroi_petrelaiou_elefsina/

Περί ...ελέγχου του "πόθεν έσχες"!

"Άποψη" (παρα...πολιτικές πενιές) 8/3/12, σελ.12

Δελτίο τύπου Δήμου Μεγαρέων

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
E-mail: gt@megara.gr

Αρ. ΔΤ: 0064- 08/03/2012

Θέμα: Γεωργοπεριβαλλοντικές ενισχύσεις, δράση 1.2 Βιολογική Κτηνοτροφία.

Από το Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Μεγαρέων ανακοινώνεται στους Κτηνοτρόφους οι οποίοι επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Βιολογικής Κτηνοτροφίας και πληρούν τις προϋποθέσεις να υποβάλλουν αίτηση ενίσχυσης έως 30/03/2012 στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής (Περσεφόνης & Χατζηδάκη, Ελευσίνα τηλ. 2105548853)


Γραφείο Τύπου & Επικοινωνίας Δήμου Μεγαρέων

Ανακοίνωση Λαϊκής Επιτροπής Ελευσίνας

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΗΣ ΔΕΗ
ΝΑ ΜΗΝ ΚΟΠΕΙ ΤΟ ΡΕΥΜΑ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΛΑΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΣΤΙΣ 8:30 π.μ.


ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ. ΤΑ ΑΝΤΙΛΑΪΚΑ ΜΕΤΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΜΟ
ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
ΟΔΗΓΟΥΝ ΤΙΣ ΛΑΪΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΣΤΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ

ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΟΥΣ

ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΟ ΡΕΥΜΑ
ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΛΑΪΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ

Πληρώνουμε το λογαριασμό της ΔΕΗ, αφαιρώντας το ποσό που αντιστοιχεί στο χαράτσι.
Επικοινωνούμε με την Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας κάθε Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή, από 9 π.μ. μέχρι 11 π.μ. στο Ισόγειο του Δημαρχείου Ελευσίνας
και καθημερινά στα τηλέφωνα: 6932734890 και 6979446301