O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν.ΠΕΡΑΜΟΥ: "ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ"!!!


To reuse 4 energy αποτελεί μια ομάδα που στόχο έχει να ενημερώσει και να αφυπνίσει τον κόσμο για την εξοικονόμηση ενέργειας και τους διάφορους τρόπους προστασίας του πλανήτη. Είμαστε μια ομάδα παιδιών από το Γυμνάσιο Νέας Περάμου που δουλεύουμε καθημερινά ο καθένας με το δικό του τρόπο για το σκοπό αυτό. Το μήνυμά μας θέλουμε να διαδοθεί σε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο. Χρειαζόμαστε συμμάχους στον αγώνα που κάνουμε για ένα καλύτερο αύριο. Οι προτάσεις μας είναι απλές , καθημερινές και χωρίς κόστος. Μέσα από την καμπάνια μας θα συνειδητοποιήσετε τι κάνετε εσείς για τον πλανήτη , αν είναι αρκετό , θα δείτε τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας και θα καταλάβετε τη σοβαρότητα του προβλήματος. Ποτέ όμως δεν είναι αργά. Τα πάντα είναι στο χέρι μας.Το εύκολο δεν είναι πάντα και το καλύτερο. Ίσως αυτό που βλέπουμε να έρχεται και φοβόμαστε τελικά να διορθώνεται. Γι' αυτό εμείς προσπαθούμε. Ευχόμαστε η δράση μας να επηρεάσει θετικά πολύ κόσμο και να ακολουθήσει νέες τακτικές. Τα αποτελέσματα θα ανταμείψουν τόσο εμάς όσο και τις επόμενες γενιές.
Το κείμενο επιμελήθηκε η Νίκη Γκόλια και τα μέλη του reUse 4 ENERGY...


ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ!!!
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ!!!
Το πλαστικό έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, πλαστικά μπουκάλια, πλαστικά παιχνίδια, πλαστικά ποτήρια, πλαστικές σακούλες. Πλαστικά που για να αποσυντεθούν απαιτούνται πάνω από 400 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι καμιά πλαστική σακούλα μέχρι σήμερα δεν έχει αποσυντεθεί.

Ας δούμε όμως τις πλαστικές σακούλες με αριθμούς:
-100 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού ρυπαίνουν τις θάλασσες και αποτελούν το 90% της θαλάσσιας ρύπανσης. Tο 1/3 απὀ τις πλαστικές σακούλες που χρησιμοποιοὐμε καταλήγουν στην θάλασσα εξαιτίας του μικρού τους βάρους.
-Ένα εκατομμύριο θαλασσοπούλια πεθαίνουν κάθε χρόνο από το πλαστικό. Στην Ευρώπη, το 98% από αυτά έχουν τουλάχιστον 35 κομμάτια πλαστικού στο στομάχι τους.
-Την ίδια στιγμή, υπολογίζεται ότι περίπου 2.000 πλαστικές σακούλες και μπουκάλια υπάρχουν ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο στη Μεσόγειο, ενώ χιλιάδες θαλασσοπούλια μπλέκονται σε πλαστικές σακούλες και πνίγονται από αυτές. Περίπου 267 θαλάσσια είδη,όπως φάλαινες, δελφίνια, φώκιες και χελώνες, πεθαίνουν κάθε χρόνο, γιατί καταπίνουν πλαστικές σακούλες.
-Καθημερινά καταναλώνονται στην Ελλάδα , περίπου 11 εκατομμύρια πλαστικές σακούλες. Οι περισσότερες από αυτές καίγονται στις χωματερές μας και εκλύουν διοξίνες, οι οποίες δηλητηριάζουν τις τροφές που τρώμε, το νερό που πίνουμε και τον αέρα που αναπνέουμε.
-Κάθε χρόνο, ο μέσος πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καταναλώνει περίπου 500 πλαστικές σακούλες, τις περισσότερες από τις οποίες χρησιμοποιεί μόνο μία φορά. Το 2008 η συνολική παραγωγή σε πλαστικές σακούλες στην Ευρώπη έφθασε τους 3,4 εκατομμύρια τόνους, ποσότητα ίση με το βάρος πάνω από 2 εκατομμυρίων επιβατικών αυτοκινήτων.
-88.5 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες καταναλώνονται ετησίως στις Η.Π.Α., για την κατασκευή των οποίων απαιτούνται 12 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου.
-Κάθε ενήλικας χρησιμοποιεί κατά μέσο όρο 300 σακούλες το χρόνο, δηλαδή περίπου μια σακούλα κάθε μέρα.
-Υπολογίζεται ότι πάνω από 1,2 τρισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες καταναλώνονται ετησίως στον κόσμο [κατά μέσο όρο 300 σακούλες ανά ενήλικα].

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ....Ο βασικός στόχος της ανακύκλωσης είναι η προστασία του περιβάλλοντος από τη ρύπανση που προκαλούν η εξόρυξη νέων πρώτων υλών και η μείωση της ρίψης των απορριμμάτων στη φύση. Τα πλεονεκτήματα της είναι η μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων και η εξοικονόμηση φυσικών πόρων.‘Ομως κοστίζει περισσότερο να ανακυκλωθεί μια πλαστική σακούλα, παρά να δημιουργηθεί καινούργια.
ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ...Οι χάρτινες σακούλες είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον από τις πλαστικές. Όμως, για να παρασκευάσουμε 1 τόνο χαρτιού, απαιτούνται 15 δέντρα, 440.000 λίτρα νερό και 7.700 KW ηλεκτρικής ενέργειας.
ΒΙΟΔΙΑΣΠΩΜΕΝΕΣ ΣΑΚΟΥΛΕΣ...Οι διασπώμενες πλαστικές σακούλες ανακυκλώνονται όπως όλα τα πλαστικά, έχουν όμως περιορισμένη διάρκεια ζωής, καθώς διασπώνται μέσω του φωτός, της θερμότητας, του νερού, του οξυγόνου και γίνονται τροφή για τους μικροοργανισμούς όπως όλα τα φυσικά απόβλητα φύλα, ξύλα κ.α. Μια ενδιαφέρουσα πρόταση είναι οι βιοδιασπώμενες σακούλες από μη γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι, αφού η αποθήκευση λαχανικών σε αυτές τα διατηρεί φρέσκα για περισσότερες ημέρες από ό,τι μια συμβατική πλαστική σακούλα. Μέσα σε 90 μέρες από την τοποθέτησή τους στη χωματερή ή στον κήπο μας μετατρέπονται σε θρεπτικό λίπασμα.
ΕΠΑΝΑΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΗ - ΣΑΚΟΥΛΕΣ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ...Οι καλύτερες με διαφορά είναι οι τσάντες πολλαπλών χρήσεων ή το παλιό καλό δίχτυ, γιατί η ενέργεια που καταναλώνεται για την παρασκευή τους - και λόγω του οτι χρησιμοποιείται πολλές φορές - είναι πολύ μικρότερη. Με την επιστροφή στο σπίτι διπλώνονται, μπαίνουν στη θέση τους και περιμένουν τα…επόμενα ψώνια !

<< Mε την ανακύκλωση κερδίζεις το 1/3 της ενέργειας, ενώ με την επαναχρησιμοποίηση ΟΛΗ την ενέργεια>>

Τι κάνουν όμως οι άλλες χώρες:
Σε κάποιες χώρες, όπως Αγγλία, Δανία, Βέλγιο, Γερμανία, Ιρλανδία, Σκωτία και Κίνα, χρεώνουν τις πλαστικές σακούλες, ενώ σε κάποιες άλλες, όπως Γαλλία, Ελβετία, Πολιτεία του Σαν Φρανσίσκο, Ζανζιβάρη, Μπαγκλαντές, Ινδία, Ταιβάν και Ουγκάντα, έχουν απαγορεύσει μερικώς ή ολικώς τη χρήση της πλαστικής σακούλας.Μήπως θα έπρεπε να κάνουμε και εμείς κάτι για να μειώσουμε το πλαστικό στην ζωή μας;

Στον χρόνο που χρειἀστηκε να διαβάσετε αυτό το άρθρο, κατασκευάστηκαν πάνω από 1,5 εκατ. πλαστικές σακούλες.

Εμείς, τα παιδιά σας, ζητάμε να σεβαστείτε εμάς και το περιβάλλον. Ζητάμε να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε πλαστικές σακούλες.

ΠΗΓΕΣ: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_oiko1_1_06/07/2010_1292098 , http://www.solon.org.gr/index.php/2008-07-15-19-30-19/65-2008-07-15-14-46-31/2753-plastic-bags-eu.html ,Οικολογικές Διασπώμενες Πλαστικές Σακούλες, http://kykladessyros.blogspot.com/2009/04/blog-post.html

Tο άρθρο επιμελήθηκε: Δήμητρα Παναγοπούλου
Βοήθησαν: Τα μέλη της reUse4ENERGY

...για την αναδάσωση στο Πέραμα Μεγάρων

"Άποψη" 29/3/2012, σελ.13

"Αιχμή" 30/3/2012, σελ.9
"Μεγαρικός τύπος" 29/3/2012, σελ.25

Πρόσκληση στην επίσημη παρουσίαση του σεμιναρίου οδικής ασφάλειας


Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η

Το τμήμα Τροχαίας Μεγάρων και η Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων "ΚΟΥΡΟΣ" σας προσκαλούν, στην πρώτη επίσημη παρουσίαση στην πόλη μας του Εθνικού Κέντρου Οδικής Ασφάλειας (NEST), που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Απριλίου 2012 και ώρα 7:00μμ στο κλειστό γυμναστήριο του 1ου Γυμνασίου Μεγάρων (Μουσείου 17).

Ο Διοικητής του τμήματος Τροχαίας Μεγάρων
Ο Πρόεδρος της Εθελοντικής Ομάδας Μεγάρων "ΚΟΥΡΟΣ"


Δελτίο τύπου Δήμου Μεγαρέων: "'Ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης"

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Αρ. ΔΤ: 0079 / 2-4-2012


Θέμα: Ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης καταθέτει ο δήμαρχος Μεγαρέων Ιωάννης Μαρινάκης. Η πρόταση για την ίδρυση του Ταμείου έχει στόχο την ενίσχυση των άπορων οικογενειών των Μεγάρων και της Νέας Περάμου.

Οι πόροι του ταμείου θα προέρχονται από την παρακράτηση ενός ποσού από τους μισθούς των αιρετών που κατέχουν έμμισθες θέσεις, αλλά και από τις αποζημιώσεις των υπολοίπων εφόσον αυτοί το επιθυμούν. Στην ενίσχυση του Ταμείου αυτού θα συμμετέχουν και όλα τα υπόλοιπα μέλη της Διοίκησης που κατέχουν έμμισθες θέσεις (ειδικοί συνεργάτες του Δημάρχου, Γενικός Γραμματέας του Δήμου, Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης) καθώς επίσης και φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες, ιδιωτικά ιδρύματα, βιοτεχνίες, βιομηχανίες και φυσικά η πολιτεία με πόρους του κράτους και ειδικά υποστηρικτικά προγράμματα).

Διαχειριστής του ταμείου θα οριστεί ο κ. Νικόλαος Στρατουδάκης.


Η Διοίκηση του Δήμου μετά την ψήφιση της πρότασης από το Δημοτικό Συμβούλιο θα ενημερώσει λεπτομερώς τους πολίτες για το συγκεκριμένο γραφείο του Δήμου στο οποίο θα μπορούν να προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα στήριξης από το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου.

Αν και είναι ξεκάθαρο, τονίζεται προς αποφυγή παρεξηγήσεων, ότι η παρακράτηση αφορά ΜΟΝΟ στους εκλεγμένους του Δήμου οι οποίοι κατέχουν έμμισθη θέση και σε καμία περίπτωση στους υπαλλήλους του Δήμου.

Ανακοίνωση: "Συγκέντρωση τροφίμων"

Πρόσκληση σε ομιλία με θέμα:"Πρόληψη γυναικολογικού καρκίνου"

Χωρίς λόγια!