O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Διεθνές δεκαπενθήμερο δράσεων για την Ελευθερία των Σπόρων!

Συνέντευξητης Vandana Shiva στον σκηνοθέτη Alex Ikonomidis.

Έχουμε την χαρά και την ευθύνη να σας ανακοινώσουμε ότι ξεκινάμε στην Ακαδημία Πλάτωνα τράπεζα σπόρων. 
Επιλέξαμε την Κυριακή 14 Οκτωβρίου ως ημερομηνία έναρξης της τράπεζας σπόρων μας έτσι ώστε να είναι μέσα στις ημερομηνίες του διεθνούς δεκαπενθήμερου δράσεων για την απελευθέρωση των Σπόρων που έχει εξαγγείλει η γνωστή ακτιβίστρια Vandana Shiva απο 02 εώς 16 Οκτωβρίου. 

Το πρόγραμμα της γιορτής μας είναι ως εξής:
14:00 - 16:00 Συλλογική κουζίνα
16:30 - 17:30 Μοίρασμα σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών, 'εγκαίνια' της τράπεζας σπόρων του συνεργατικού Καφενείου
17:30 - 17:45 Παρουσίαση του δικτύου ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων 'Δρυάδες'
17:45 - 18:30 Εργαστήριο για την συλλογή και διατήρηση σπόρων.
18:30 - 19:00 Αυτάρκεια - διάσωση των σπόρων - θρεπτική αξία της τροφής υπό το πρίσμα της βιοδυναμικής. Μάριος Δεσσύλας
19:00- 19:40 Καλλιεργούμε τον δρόμο μας έξω από την κρίση. Το μήνυμα τηςΒαντάνα Σίβα για την Ελλάδα μέσω του ντοκυμαντέρ 'a seed for change'.Αλέξανδρος Οικονομίδης
19:40 - 19:50 Διαδικτυακή σύνδεση με Πελίτι
19:50 - 20:20 Προβολή ντοκυμαντέρ ' Εν αρχή ην ο Σπόρος'
20:20 - 20:50 Προβολή ντοκυμαντέρ 'Σπόροι που αντέχουν'
21:00 - 23:00 Παραδοσιακές μουσικές
  •  
  • Διακήρυξη της Ελευθερίας των Σπόρων - από την Dr. Vandana Shiva
1. Ο σπόρος είναι η πηγή της ζωής, είναι ο αυθορμητισμός της ζωής να εκφράζεται, να αυτοανανεώνεται, να πολλαπλασιάζεται, να εξελίσσεται στοδιηνεκές σε καθεστώς ελευθερίας.
 2. O σπόροςείναι η ενσάρκωση της βιο-πολιτιστικής ποικιλομορφίας. Περιέχει εκατομμύρια χρόνια βιολογικής και πολιτιστικής εξέλιξης από το παρελθόν καθώς επίσης και τις δυνατότητες χιλιετιών ενός μέλλοντος που εκτυλίσσεται.
 3. Η Ελευθερία των Σπόρων είναι εκ γενετής δικαίωμα κάθε μορφής ζωής και αποτελεί τη βάση για την προστασία της βιοποικιλότητας.
 4. Η Ελευθερία των Σπόρων είναι εκ γενετής δικαίωμα κάθε γεωργού και παραγωγού τροφίμων. Το δικαίωμα των γεωργών να φυλάνε, να ανταλλάσσουν,να αναπτύσσουν, να διασταυρώνουν και να εμπορεύονται σπόρους είναι ο πυρήνας της Ελευθερίας των Σπόρων. Όταν αυτή η ελευθερία υφαρπάζεται, οι γεωργοί παγιδεύονται στα χρέη και σε ακραίες περιπτώσεις αυτοκτονούν.
 5. Η Ελευθερία των Σπόρων είναι η βάση της Ελευθερίας της Τροφής, εφόσον ο σπόρος αποτελεί τον πρώτο κρίκο στην τροφική αλυσίδα.
 6. Η Ελευθερία των Σπόρων απειλείται από τους σπόρους ευρεσιτεχνίας, οι οποίοι δημιουργούν μονοπώλια σπόρων και καθιστούν παράνομη τη φύλαξη και ανταλλαγή σπόρων από τους γεωργούς. Οι ευρεσιτεχνίες σπόρων είναι ηθικά και οικολογικά αδικαιολόγητες, αφού οι ευρεσιτεχνίες είναι αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης τα οποία χορηγούνται για τις εφευρέσεις. Ο σπόρος δενείναι εφεύρεση. Η Ζωή δεν είναι εφεύρεση.
 7. Η Ελευθερία των Σπόρων διαφόρων πολιτισμών απειλείται από τη Βιοπειρατεία και την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών οι οποίες βασίζονται σε εγχώρια γνώση και βιοποικιλότητα. Η Βιοπειρατεία δεν είναι καινοτομία -είναι κλοπή.
 8. Η Ελευθερία των Σπόρων απειλείται από γενετικά κατασκευασμένους σπόρους οι οποίοι μολύνουν τους αγρούς μας, αποκλείοντας για όλους τη δυνατότητα επιλογής μη γενετικά τροποποιημένης τροφής. Η Ελευθερία των Σπόρων των γεωργών απειλείται όταν (έχοντας ήδη μολύνει τιςκαλλιέργειες μέσω διασταυρώσεων) οι εταιρίες μηνύουν τους γεωργούς για «κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας».
 9. Η Ελευθερία των Σπόρων απειλείται από τη σκόπιμη μετατροπή των σπόρων από ανανεώσιμη αυτοδημιούργητη πηγή σε μη ανανεώσιμο προϊόν ευρεσιτεχνίας. Η πλέον ακραία περίπτωση μη ανανεώσιμων σπόρων είναι η«Τεχνολογία Εξολοθρευτής» η οποία αναπτύχθηκε με σκοπό τη δημιουργία στείρων σπόρων.
 10. Δεσμευόμαστε για την υπεράσπιση της Ελευθερίας των Σπόρων, ως την ελευθερία των ποικιλόμορφων ειδών στην εξέλιξη, ως την ελευθερία των ανθρώπινων κοινοτήτων να επανακτήσουν ένα κοινό αγαθό όπως είναι οι ελεύθεροι σπόροι.
Με αυτό τον σκοπό, θα αποθηκεύουμε σπόρους.
Θα δημιουργήσουμε κοινοτικές τράπεζες σπόρων και βιβλιοθήκες σπόρων.
Δε θα αναγνωρίζουμε κανένα νόμο ο οποίος παράνομα καθιστά τους σπόρους πνευματική ιδιοκτησία των εταιριών.
Θα σταματήσουμε τις ευρεσιτεχνίες σπόρων.

Πρόσκληση σε ομιλία με τον κ. Β.Φίλια

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
O Σύλλογος Επιστημόνων Μεγάρων σας προσκαλεί στην ομιλία
που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Οκτωβρίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα «Ο ΘΕΟΓΝΙΣ» με θέμα:
 «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ»
με ομιλητή τον κ. ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΦΙΛΙΑ, π. Πρύτανης Παντείου Πανεπιστημίου.
  
 ΔΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
    Η πρόεδρος                                  
Κατερίνα Α. Πιπιλή                             
 Η Γεν. Γραμματέας    
  Νόνα Λουκά