O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Πέμπτη 1 Νοεμβρίου 2012

Περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων στο Βουρκάρι!






Χθες, Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012 από τις 9.30 το πρωϊ και για δύο ολόκληρες ώρες περίπου, μαθητές της Τρίτης και της Τετάρτης Δημοτικού του 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάρων επισκέφθηκαν το Βουρκάρι συνοδεία των δασκάλων τους: Ελένης Οικονόμου, Aσημίνας Μπεναρδή και Βασίλη Αντωνόπουλου.

Στα πλαίσια της περιβαλλοντικής τους εκπαίδευσης οι μικροί μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον υγρότοπο των Μεγάρων, να παρατηρήσουν τα πουλιά και να αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις για την αξία των υγροτόπων αλλά και του φυσικού περιβάλλοντος γενικότερα. Παράλληλα, περπάτησαν κατά μήκος του ιστορικού Τείχους των Μεγάρων και θαύμασαν από κοντά το μοναδικό ολοκληρωμένο σωζόμενο τείχος της περιόδου της επανάστασης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο της πατρίδας μας, ενώ ο δάσκαλός τους κος Αντωνόπουλος τους μίλησε για τη σημασία που αυτό διαδραμάτισε κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας.

Το ιδρυτικό μέλος του Συντονιστικού Φορέα Προστασίας Βουρκαρίου Τάσος Δέσκος εξήγησε στα παιδιά πόσο σημαντικό φυσικό στολίδι αποτελεί για τον τόπο μας το Βουρκάρι, ότι φιλοξενεί 127 διαφορετικά είδη πουλιών (ερωδιούς, φλαμίγκο, κύκνους, αγριόπαπιες, γλαρόνια κ.α.) αρκετά εκ των οποίων είναι σπάνια και απειλούμενα τόσο σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο, ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο μεταναστευτικό σταθμό τροφοληψίας και ξεκούρασης για τα πουλιά στη Δυτική Αττική, ότι χρήζει της προσοχής και της δια νόμου προστασίας από την πολιτεία για την αποκατάσταση και ανάδειξή του, ενώ ανέφερε κλείνοντας ότι ο κυριότερος εχθρός του είναι ο ίδιος ο άνθρωπος.

Το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών ήταν έκδηλο καθόλη τη διάρκεια της επίσκεψης στον υγρότοπο. Τα παιδιά παρατηρούσαν συνεχώς το Βουρκάρι, τα πουλιά, το Τείχος και άκουγαν προσεκτικά τους δασκάλους τους να τους μιλούν για την αξία και τη σημασία του, ενώ παράλληλα υπέβαλαν συνεχώς ερωτήσεις στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν αυτά που μάθαιναν αλλά και που παρατηρούσαν στην πράξη. Οι μικροί μαθητές κυριολεκτικά ενθουσιάστηκαν από την παρατήρηση των δεκάδων ερωδιών (σταχτοτσικνιάδων και λευκοτσικνιάδων) αλλά και των μικρότερων παρυδάτιων πουλιών που φιλοξενούνται αυτή την περίοδο στον υγρότοπο των Μεγάρων. Την παράσταση βέβαια έκλεψε το πανέμορφο νεαρό θηλυκό φλαμίγκο που ελευθερώθηκε πρόσφατα στο Βουρκάρι μετά από την ολιγοήμερη φροντίδα και περίθαλψή του στο Κέντρο Περίθαλψης Άγριας Ζωής «ΑΝΙΜΑ» στην Καλλιθέα.

Το παραμελημένο για χρόνια Βουρκάρι αποτελεί πλέον τόπο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για πολλά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Τον υγρότοπο των Μεγάρων έχουν μέχρι στιγμής επισκεφθεί Δημοτικά, Γυμνάσια, αλλά και Λύκεια όχι μόνο των Μεγάρων αλλά και τον γύρω περιοχών. Εμείς ως Συντονιστικός Φορέας για την προστασία του Βουρκαρίου θα βρισκόμαστε με ιδιαίτερη χαρά πάντα δίπλα σε τέτοιες αξιέπαινες πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης από σχολειά της περιοχής μας, γιατί τα παιδιά αποτελούν την ελπίδα αλλά και το μέλλον του τόπου μας και σε αυτά και τις επόμενες γενιές ανήκει το περιβάλλον που ζούμε και έχουμε χρέος να διαφυλάξουμε και να τους παραδώσουμε αλώβητο.

Μαθήματα Φωτογραφίας από τον Θέογνι

Μαθήματα Φωτογραφίας από τον Θέογνι
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεγάρων «Ο Θέογνις» διοργανώνει μαθήματα φωτογραφίας με την φωτογράφο Μόνικα Κρητικού.
Θα πραγματοποιηθεί κύκλος 6 μαθημάτων με θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα στούντιο και εξωτερική φωτογράφιση.
Έναρξη Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012
Στο τέλος θα πραγματοποιηθεί έκθεση!
Έλα με ό,τι μηχανή έχεις!
Πληροφορίες/συμμετοχές στα τηλ: 2296928758 και 6936701384

Πηγή: www.megaratv.gr