O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Οι μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Περάμου "υιοθετούν" νεοφυτεμένα δενδρύλλια στο Βουρκάρι!

Την Τετάρτη 24 Απριλίου επισκέφθηκαν τον αναδασωμένο λόφο του Πέραματος στο Βουρκάρι περίπου 80 μαθητές του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Περάμου συνοδεία των δασκάλων τους και του διευθυντή του σχολείου τους κ. Χρήστου Γκαμπένη πραγματοποιώντας εθελοντικό πότισμα και «υιοθεσία» δενδρυλλίων. Είχε προηγηθεί η συμμετοχή τους στην αναδάσωση στις αρχές Μαρτίου αλλά και η επίσκεψή τους στο Βουρκάρι στα πλαίσια της περιβαλλοντικής τους εκπαίδευσης στις αρχές Απριλίου όπου και είχαν πραγματοποιήσει παρατήρηση πουλιών και ξενάγηση στο Τείχος των Μεγάρων.

Αυτή τη φορά τα παιδιά στερέωσαν πάνω σε ξύλινα στηρίγματα τα νεοφυτεμένα δεντράκια και τοποθέτησαν πάνω σε αυτά πλαστικά ταμπελάκια με τα ονόματά τους θέτοντας υπό την φροντίδα και την προστασία τους από ένα δενδράκι για έναν ολόκληρο χρόνο.

Τους μικρούς μαθητές υποδέχτηκε η γεωπόνος του προγράμματος της Περιφέρειας κ. Γεωργία Πολίτη, η οποία τους εξήγησε τι είδους ήταν το κάθε δενδρύλλιο που έβλεπαν φυτεμένο στην περιοχή. Παράλληλα τα καθοδήγησε δείχνοντάς τους πως να σκαλίζουν και να ποτίζουν τα μικρά δέντρα, ενώ τα βοήθησε και να οριοθετήσουν με πέτρες την περίμετρο των λάκκων.

Μαζί με την γεωπόνο της Περιφέρειας βρίσκονταν εκεί, για δεύτερη συνεχή ημέρα, 50 περίπου εργαζόμενοι της Περιφέρειας Δυτικής Αττικής ολοκληρώνοντας και το πότισμα των δενδρυλλίων που είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη ημέρα. 

Παρόντες και σε αυτή την δράση η Εθελοντική Ομάδα Μεγάρων «Κούρος» διαθέτοντας ένα όχημα για την παροχή νερού αλλά και ο Δήμος Μεγαρέων με την παροχή μίας υδροφόρας.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι πρόκειται για την 3η δράση ποτίσματος στην περιοχή από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Αττικής, ενώ έχει λάβει χώρα ακόμα μία από μέρους της Εθελοντικής Ομάδας «Κούρος» σε συνεργασία με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Μεγάρων και τον Συντονιστικό Φορέα για την προστασία του Βουρκαρίου.

Οι μικροί μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη επίσκεψή τους στην περιοχή την εβδομάδα μετά του Θωμά, με την παράκληση να υπάρχει και πάλι τότε διαθέσιμο νερό και ποτιστήρια για να πραγματοποιήσουν την δράση τους. 

Συγχαίροντας από καρδιάς τα παιδιά και τους δασκάλους του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Περάμου για την πρωτοβουλία και την ευαισθησία τους ελπίζουμε πως το φωτεινό αυτό παράδειγμά τους θα ακολουθηθεί και από άλλα σχολεία της περιοχής μας. 

 
Η γεωπόνος της Περιφέρειας κ. Γεωργία Πολίτη (δεξιά) με την πρόεδρο του Συλλόγου "Αλμύρες" κ. Πλεξίδα Καλή (αριστερά)

Δύο πρόσφατες εικόνες από το Βουρκάρι

"Κουκουβάγια" - Βουρκάρι Μεγάρων (24/04/2013)

"Λευκοτσικνιάδες" - Βουρκάρι Μεγάρων (25/04/2013)

Οι δράσεις του Δήμου Μεγαρέων στο Let’s do it Greece


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΓΑΡΕΩΝ

Μέγαρα, 17/04/2013
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

                                                  Αρ. ΔΤ:  039
E-mail: gt@megara.gr






Θέμα: Οι δράσεις του Δήμου Μεγαρέων στο Lets do it Greece

Στα πλαίσια του προγράμματος “Let’s do it Greece” και με την υποστήριξη και την συμμετοχή συλλόγων, σχολείων ,φορέων  της περιοχής και πολλών δημοτών, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 14 Απριλίου καθαρισμοί σε διάφορα σημεία του Δήμου Μεγαρέων. Επιλέχθηκαν κοινόχρηστοι χώροι όπου η παρέμβαση άλλαξε ριζικά την εικόνα καθώς και περιοχές υψηλής περιβαλλοντικής αξίας όπως ο υγροβιότοπος του Βουρκαρίου.
Η ημερήσια αυτή δράση αποτελεί μέρος της πανελλαδικής εκστρατείας «Let’s do it Greece» που με την σειρά της ανήκει στην καθιερωμένη διεθνή εκστρατεία «Let’s do it».
Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών και ιδιαίτερα της νεολαίας στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος, της ανεξέλεγκτης απόρριψης απορριμμάτων, της ανάγκης για πρόοδο και ποιότητα ζωής και του αισθήματος της ευθύνης του καθενός ως μέλος της κοινωνίας.
Τα σημεία και οι περιοχές όπου έγιναν οι δράσεις καθαρισμού  καθώς και οι φορείς που συμμετείχαν αναλυτικά είναι:
·        Παραλία Βαρέας Μεγάρων (1ο Γυμνάσιο Μεγάρων, 7ο Δημοτικό σχολείο  Μεγάρων, προσωπικό καταστημάτων παραλίας, δύτες εθελοντικής ομάδας Σ.Ε.Δ).
·        Παραλία  Κινέττας (Ομοσπονδία Συλλόγων Κινέττας και κάτοικοι της περιοχής)
·        Παραλία  Νέας Περάμου (πρόσκοποι και παλαιοί πρόσκοποι Νέας Περάμου, δύτες εθελοντικής ομάδας Σ.Ε.Δ., αντιπροσωπεία  σχολείων Νέας Περάμου)
·        Παραλία  Αλεποχωρίου ( αντιπροσωπεία 3ου Γυμνάσιου Μεγάρων)
·        Βλυχάδα Νέας Περάμου (Σύλλογος Αγίου Παντελεήμονα)
·        Αλσύλλιο - Πευκάκια Μεγαρέων (Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, πρόσκοποι Μεγάρων, ΔΗΚΕΔΗΜΕ)
·        Σιδηροδρομικός σταθμός Μεγάρων (αντιπροσωπεία 2ου Δημοτικού Σχολείου  Μεγάρων)
·        Περιβάλλοντας χώρος και προαύλια στο 3ο,5ο και 6ο Δημοτικό σχολείο  Μεγάρων (αντιπροσωπεία μαθητών και γονέων των παραπάνω σχολείων).
·        Υγροβιότοπος Βουρκαρίου (εθελοντική ομάδα ΚΟΥΡΟΣ)

Ο Δήμαρχος Ιωάννης Μαρινάκης και η διοίκηση του Δήμου ευχαριστεί όλους όσους υποστήριξαν και συμμετείχαν στην υλοποίηση του προγράμματος «Let’s do it Greece» και ανανεώνει το ραντεβού για την άνοιξη του 2014 αισιοδοξώντας για ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή σε περισσότερα σημεία.