O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Τετάρτη 14 Αυγούστου 2013

Eξασθενές χρώμιο και δήμοι

 
Η υδροδότηση των πόλεων, αλλά και κωμοπόλεων, συνοικισμών κ.λπ. είναι αρμοδιότητα των δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες οφείλουν να προβαίνουν σε συνεχείς αναλύσεις σε ό,τι αφορά την καταλληλότητα του προς πόσιν νερού και να ενημερώνουν τους δημότες. Οι διοικήσεις των επιχειρήσεων αυτών είναι υποχρεωμένες να απαντούν κάθε φορά στα ερωτήματα, είτε των δημοτών, είτε επιστημόνων, είτε δημοσιογράφων, όταν καταγγέλλεται ότι πιθανώς κινδυνεύει η υγεία λόγω μόλυνσης του νερού. Αλγεινή εντύπωση προκαλεί η στάση της διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Άρδευσης Λουτρακίου – Περαχώρας, ο πρόεδρος της οποίας αρνήθηκε να σηκώσει το τηλέφωνο στον συντάκτη της «Εφ.Συν.» μετά τις καταγγελίες πολιτών ότι το νερό στον οικισμό του Σχίνου Κορινθίας περιέχει εξασθενές χρώμιο και ότι ο υδροφόρος ορίζοντας έχει ρυπανθεί με τοξικά βαρέα μέταλλα.

Το εξασθενές χρώμιο, λένε οι ειδικοί, είναι επιβλαβές για την υγεία μέσω επαφής (διαδερματικά), μέσω αναπνοής (εισπνοή σταγονιδίων κατά το ντους) και διά της κατάποσης.

Ειδικά τους θερινούς μήνες, πρέπει να δίδεται μεγάλη προσοχή στην ποιότητα του νερού, κυρίως σε εκείνες τις περιοχές που δέχονται πληθώρα τουριστών και η κατανάλωση αυξάνεται. Να εξετάζονται, δηλαδή από τους υπεύθυνους των δήμων, τυχόν ρίψη βιομηχανικών αποβλήτων στις περιοχές τους, οι επιπτώσεις από τη διείσδυση της θάλασσας στην ενδοχώρα, η ασθενής φύλαξη γεωτρήσεων και οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει ρύπανση στον υδροφόρο ορίζοντα, η οποία «προσβάλλει» το υδρευτικό σύστημα και φτάνει στις βρύσες των καταναλωτών.

Είναι μεγάλες οι ευθύνες των δήμων και οφείλουν να δουν το θέμα στις πραγματικές του διαστάσεις και να δίδουν λύσεις, όπως αρμόζει σε συγκροτημένες, υπεύθυνες διοικήσεις, έχοντας υπόψη ότι μπορεί η ρύπανση να προέρχεται ακόμη και από κακόβουλες ενέργειες.

Αυτό απαιτεί συνεχή φύλαξη των δεξαμενών και των γεωτρήσεων και συνεχή εξέταση του υδρευτικού δικτύου. Η φύλαξη και η εξέταση είναι απαραίτητες στις αστικές περιοχές που υφίστανται τη βία των βιομηχανικών λυμάτων, αλλά και στις αγροτικές, όπου το νερό δηλητηριάζεται ευκολότερα από την αλόγιστη χρήση των φυτοφαρμάκων.

Αυτός είναι ο ρόλος των δημοτικών επιχειρήσεων ύδρευσης-άρδευσης, τα στελέχη των οποίων αμείβονται με καθόλου ευκαταφρόνητους μισθούς.

Στο ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» τονίζεται ότι οι ενώσεις του εξασθενούς χρωμίου όχι μόνο χαρακτηρίζονται επικίνδυνες για το περιβάλλον, αλλά και για τον ίδιο τον άνθρωπο, ως ισχυρά τοξικές, καρκινογόνες, μεταλλαξιογόνες και βλαπτικές ως προς την ανθρώπινη αναπαραγωγή. Δεν χρειάζεται να προστεθεί κάτι άλλο ώστε να σημάνει συναγερμός στους δήμους και στις αρμόδιες υπηρεσίες τους. Και αυτό αφορά όλη την επικράτεια.

 Πηγή: www.efsyn.gr (Η Εφημερίδα των Συντακτών)