O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2013

Στον Νικόλαο Μάργαρη...

Με βαθύτατη λύπη αλλά και αμέριστη ευγνωμοσύνη προς τον Νικόλαο Μάργαρη που εκτός των άλλων, υπήρξε (ως καθηγητής στον Τομέα Διαχείρισης Οικοσυστημάτων του Τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου) ο επικεφαλής επιστημονικής ομάδας που εκπόνησε το 2004 την μελέτη με τίτλο: "Ο ΥΓΡΟΤΟΠΟΣ ΤΟΥ ΒΟΥΡΚΑΡΙΟΥ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ" η οποία αποτέλεσε την πρώτη επιστημονική βάση τεκμηρίωσης τόσο της οικολογικής αξίας του υγροτόπου των Μεγάρων όσο και της αναγκαιότητας προστασίας του, αναδημοσιεύουμε το κατωτέρω άρθρο:


Απεβίωσε τη Δευτέρα, 26 Αυγούστου, ο καθηγητής Νίκος Σ.Μάργαρης, διευθυντής επί 14 χρόνια του ελληνικού National Geographic και πολλών άλλων εκδόσεων.

Ο Νίκος Σ. Μάργαρης γεννήθηκε στο Βόλο το 1943 και πραγματοποίησε τις προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ενώ ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή υπό την εποπτεία του Καθηγητή Κ. Μητράκου.

Διετέλεσε ακαδημαϊκός δάσκαλος στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου εξελέγη Καθηγητής Α' και Διευθυντής Τομέα Οικολογίας στα 35 του, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου όπου υπήρξε ο εμπνευστής, ιδρυτής και επί σειρά ετών Πρόεδρος του Τμήματος Περιβάλλοντος. Υπήρξε πρωτοπόρος της Μεσογειακής Οικολογίας Φυτών στην οποία μύησε γενεές φοιτητών που σήμερα συνεχίζουν το έργο του. Παράλληλα με την ακαδημαϊκή του καριέρα, ήταν συγγραφέας, δημοσιογράφος και παραγωγός τηλεοπτικών εκπομπών και ντοκιμαντέρ, με σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, που ευαισθητοποίησαν το ευρύ κοινό σε θέματα φυσικού, κοινωνικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος.

Αστείρευτη πηγή ενεργητικότητας, ο Νίκος Σ. Μάργαρης ήταν μέχρι την τελευταία ημέρα δημιουργικός και μαχητικός, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας μοναδικές πρωτοποριακές εκδόσεις που απέσπασαν πολλά διεθνή βραβεία.

Ένας αταλάντευτα ηθικός, διορατικός και εργατικός άνθρωπος, προικισμένος όσο λίγοι με το χάρισμα του λόγου και την αίσθηση της επικοινωνίας, ο Νίκος Σ. Μάργαρης ήταν ταυτόχρονα μοναδικό πρότυπο για τους νεότερους συνεργάτες, τους οποίους ενέπνεε και καθοδηγούσε με πραότητα και συνέπεια. Άτομο «μεγαλύτερο από τη ζωή», ήταν πάντα αγαπητός ακόμη και όταν εξέφραζε σκληρές αντίθετες απόψεις.

Στα τέλη του 2012 διαγνώστηκε με καρκίνο στον οποίο υπέκυψε τελικά. Τα τελευταία του κείμενα για το National Geographic στάλθηκαν στις 25 Αυγούστου.

Ο Νίκος Σ. Μάργαρης ευτύχησε να γίνει πατέρας και να κρατήσει πρόσφατα στα χέρια του τον πρώτο του εγγονό.

Πηγή: www.lesvosnews.net

ΑΙΣΧΥΛΕΙΑ 2013: "ΑΙΣΩΠΟΣ! ΚΑΤΙ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ..." - Παρασκευή 13/09/2013

Φέτος αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε σε όλη την Ελλάδα με τους μύθους του Αισώπου. 584 είναι οι σωζόμενοι μύθοι από τους οποίους διαλέξαμε εκείνους που πιστεύουμε ότι έχουν να πουν τα περισσότερα στα παιδιά.
 
Παρασκευή 13/09/2013 - ΑΙΣΩΠΟΣ - Κάτι θέλει να μας πει ...
Γι αυτό άλλωστε και ο τίτλος «Αίσωπος! Κάτι θέλει να μας πει…». Μια ομάδα ηθοποιών, αφού μιλήσει στα παιδιά για τον Αίσωπο και τη ζωή του, θα ζωντανέψει τους μύθους που διαλέξαμε. Αναφέρουμε κάποιους από αυτούς: Ο τζίτζικας και ο μέρμυγκας, ο λαγός και η χελώνα, η κότα και το χρυσό αυγό, το λιοντάρι και το ποντίκι, η Μαριγώ και το σταμνί της, ο ψεύτης βοσκός, και άλλοι.

Της περιοδείας ηγείται η ίδια η Κάρμεν Ρουγγέρη πάντα με πάθος και ενθουσιασμό, ενώ πίσω της τρέχουν ένας ξυλοκόπος, μια αλεπού, ένας λαγός, ένας γάιδαρος, μια γίδα, ένα λιοντάρι, ένας σκύλος, μία κότα, ένας γάτος, δύο τζιτζίκια, δύο μυρμήγκια, δύο βατράχια κι ένας παπαγάλος. Τελευταία και καταϊδρωμένη μια χελώνα.

Καλούμε λοιπόν παιδιά και γονείς, να ταξιδέψουν μαζί μας στο μαγικό κόσμο των Μύθων του Αισώπου.
 
Παλαιό Ελαιουργείο - Παραλία Ελευσίνας

Ώρα έναρξης: 20:30

Είσοδος ελεύθερη

Πρόσκληση συλλόγου "ΑΛΜΥΡΕΣ" Βουρκάρι


Χωρίς λόγια!

Ο... ΣΑΤΙΡΙΚΟΣ