O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017

O υγροβιότοπος Βουρκάρι Μεγάρων αναγνωρίστηκε και προστατεύεται με νόμο από τις 31/3/2017 - νίκη για τον τόπο και τους κατοίκους της Μεγαρίδας!

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2013

Κοινωνική - συλλογική κουζίνα για όλους στην Κεντρική πλατεία Μεγάρων!


Κείμενο της συνέλευσης της Αντιφασιστικής Δράσης Μεγάρων


ΞΥΠΝΗΣΤΕ! ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΞΕΡΙΖΩΜΟ & ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΔΕΚΑΔΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

Τα μάθατε; μεγάλη καταστροφή!!! ‘’Ανεγκέφαλοι κάτοικοι της περιοχής Λαγκαδά της Ζακύνθου αποφάσισαν να εκδιώξουν τις χελώνες καρέτα-καρέτα από την ακτή διότι γεννούν τα αυγά τους σε «ιδιωτική περιοχή» και, γενικότερα, «ενοχλούν στην ανάπτυξη της περιοχής». Πρότειναν, όμως, να τις  τοποθετήσουν σε πολύ «ωραία και οργανωμένα κέντρα», όπου κι εκεί  θα μπορούν να συνεχίσουν τη «ζωή» τους’’. Αυτή η είδηση σε κάνει να αγανακτείς…  «Αυτοί δεν είναι άνθρωποι για να κάνουν κάτι τέτοιο», λες, «δεν έχουν συνείδηση»!
Στην περίπτωση των Ρομά της περιοχής μας, όμως, τα πράγματα είναι αλλιώς. Δε φαίνεται να κοπτόμαστε ιδιαίτερα, κι ας είναι άνθρωποι κι όχι χελώνες!... Όλες οι «ευαίσθητες» μικροαστές κυρίες και οι «εναλλακτικοί» πιτσιρικάδες θα έκλαιγαν με μαύρο δάκρυ που ‘’οι χελώνες δε θα γεννούσαν τα αυγά τους στο φυσικό τους περιβάλλον’’. Αλλά το ‘’πού στο διάλο θα γεννούν οι Ρομά τα παιδιά τους’’ είναι κάτι αδιάφορο.  Έτσι κι αλλιώς, σου λέει, «οι Ρομά έχουν μάθει να μετακινούνται συνεχώς», αφού «δεν είναι σαν κι εμάς, τους ντόπιους». Αυτοί «δεν έχουν αναμνήσεις, δεν έχουν παιδικά χρόνια, δεν έχουν φιλίες, συναισθήματα». Γιατί αν τα είχαν όλα αυτά, θα τα είχαν σκεφτεί οι κύριοι που αποφάσισαν, γι’ αυτούς χωρίς αυτούς, πού θα συνεχιστεί η ζωή τους… Αντιμετωπίζοντας, για άλλη μια φορά, ανθρώπους σαν πιόνια οι «άρχοντες»-αφεντικά έχουν αρχίσει έναν πόλεμο για το ποιος θα πάρει αυτούς τους «τύπους». Προφανώς είναι περιττή η γνώμη των ανθρώπων αυτών αφού ποιος ξέρει καλύτερα για αυτούς; Οι ίδιοι; Μα φυσικά ο  Μαρινάκης, ο περιφερειάρχης και διάφοροι άλλοι παρατρεχάμενοι τους.

ΟΙ ΠΡΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Μια από τις προφάσεις της Δημοτικής αρχής για το ρατσιστικό ξεριζωμό των Ρομά είναι να αποδώσει τις καταπατημένες εκτάσεις στους ιδιοκτήτες τους. Να κάνει, δηλαδή, τις μεγάλες τους περιουσίες μεγαλύτερες. Ο κ. δήμαρχος ας κοιτάξει να διεκδικήσει τις καταπατημένες από «σογιασμένους» ντόπιους Μεγαρείς δημοτικές εκτάσεις σε διάφορα σημεία της πόλης, που ανήκουν σε όλους μας. Μια άλλη πρόφαση είναι η  γνωστή. «Οι γύφτοι κλέβουν». Να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Οι κλέφτες   κλέβουν. Ανεξαρτήτου εθνικότητας και πολιτισμικής ταυτότητας.

Η ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑ «ΦΙΛΟΞΕΝΑ» ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 
Τη διαφορετικότητα δε την αντέχουμε. Ό,τι είναι έξω από το λουστραρισμένο καλούπι μας δεν είναι καλό. Ό,τι δεν μας κάνει θέλουμε να το εξαφανίσουμε, να το πετάξουμε μακριά (στην κορφή ενός βουνού, ας πούμε). Και φυσικά η λύση από το κράτος βρέθηκε: στρατόπεδα συγκέντρωσης τα λένε, κι εκεί πάνε όσοι δε ¨συμμορφώνονται¨, όσοι ¨περισσεύουν¨, όσοι είναι ¨διαφορετικοί¨ και γενικότερα όσοι ‘’δημιουργούν προβλήματα’’ και δε βοηθούν την ‘’πολυπόθητη ανάπτυξη’’.

«ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ-ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΕΝΩΣΗ & ΕΝΤΑΞΗ»: ΝΑΙ, ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΞΥΠΝΗΣΑΤΕ…
 Αλλά όχι… Τα ανθρωπιστικά προστάγματα της Ε.Ε. μιλάνε για «ένταξη στο κοινωνικό σύνολο». Ένταξη που; Στη νεραϊδένια πραγματικότητα που ζούμε; Ναι… Σε αυτή την «υπέροχη κοινωνία», όπου: α) η πλειοψηφία του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας,  β) η ανεργία, η κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη δουλειά είναι ο κανόνας, γ) εάν δεν έχεις να πληρώσεις σου κόβουν το ρεύμα και σε αφήνουν να πεθάνεις από το κρύο, δ) η τράπεζα σε πετά στο δρόμο γιατί καθυστέρησες τις όφειλες σου και «θα καταρρεύσει η κακομοίρα», ε) εάν διαφωνείς υπάρχει και το γκλοπ και στ) για να «επιβιώσεις» πρέπει να ασπαστείς την ρεμούλα, την λαμογιά και την υποδούλωση. 

Αν καΠΟΙΟΣ πραγματικά ενδιαφέρεται, καλά θα κάνει να μας ακούσει
Αν  πραγματικά θέλουμε να «λύσουμε το πρόβλημα» πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε πιο είναι αυτό. Είναι η παραβατικότητα; Η έλλειψη υγειονομικών προδιαγραφών στον οικισμό τους; Είναι η «κωλοφάρα» τους που μας ξινίζει; Τι;
Το κύριο πρόβλημα είναι ότι δεν αντέχουμε την ελευθερία των άλλων. Ό,τι είναι έξω από τις προδιαγραφές μας, έξω από τις αποστειρωμένες μας συνήθειες δεν μπορούμε να το αντιληφθούμε, άρα το απωθούμε, είτε με  ρατσιστικά κλισέ («όλοι οι γύφτοι είναι κλέφτες»), είτε κυριολεκτικά παίρνοντας σηκωτή μια ολόκληρη κοινωνία, με τους δικούς της κανόνες και αρχές και τη πετάμε όσο πιο μακριά από την γαλήνια και σαπισμένη μικροαστική μας θαλπωρή.
Αν κανείς πραγματικά ενδιαφέρεται να αλλάξει την κατάσταση, καλά θα κάνει να μας ακούσει. Χωρίς τις  παρωπίδες της κομματόσκυλης υπεροψίας του. Μόνο αν μάθουμε για τον πολιτισμό τους μπορούμε να τους καταλάβουμε. Και μη νομίζετε, ούτε αυτοί καταλαβαίνουν πολλά για εμάς. Όπως μας φαίνονται εξωγήινοι, έτσι τους φαινόμαστε κι εμείς. Ας πάρουν τα όργανα του δήμου -που τάχα «γι’ αυτό υπάρχουν» κι όχι για να γραβατώνονται και να τρέχουν από εγκαίνιο σε εγκαίνιο και από γάμο σε κηδεία- την πρωτοβουλία να ενώσουν τους δυο πολιτισμούς. Κοινές πολιτιστικές δράσεις θα μπορέσουν να γεφυρώσουν τα μεγάλα χάσματα στις δύο κοινωνίες. Ας οργανωθεί μια γιορτή στο «άβατο» του καταυλισμού, με καλεσμένους τους Μεγαρίτες και οικοδεσπότες τους Ρομά. Ας προσεγγιστούν μια φορά σαν άνθρωποι.
Αφού είναι συμπολίτες μας πρέπει να έχουν τις υποδομές και τις παροχές των υπολοίπων συνοικιών της πόλης. Ας φτιαχτεί σχολείο στην περιοχή τους, όχι για να κρατηθούν τα «βρομιάρικα γυφτάκια» μακριά από τα μοσχαναθρεμμένα μπουμπούκια μας, αλλά για να μπορέσουν να πάρουν την εκπαίδευση που τους αρμόζει, όχι τη δικιά μας με το ζόρι.  Να μάθουν ελληνικά καλά, γιατί η γλώσσα είναι εργαλείο επικοινωνίας, αλλά να μη μάθουν για τον Κολοκοτρώνη, και το Βυζάντιο. Να μάθουν για τις ρίζες τους, για την πορεία τους στον κόσμο. Να μάθουν μαθηματικά και φυσική. Να μάθουν τέχνες που ταιριάζουν στην ιδιοσυγκρασία τους και όχι άχρηστες παπαγαλίστικες θεωρητικούρες που απλόχερα χαρίζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Αλλά, μας συγχωρείτε, ξεχαστήκαμε. Τέτοια πράγματα δεν πουλάνε στις εκλογές…
ΚΙ ΕΣΥ; ΤΙ;
Και εσύ, χουχουλιασμένο στη ζεστή ρομπίτσα σου ανθρωπάκι, μην βλέπεις τα πράγματα από τόση απόσταση, αυτά που τώρα αφορούν τους «ξένους» και «ενοχλητικούς» Ρομά μπορεί σε λίγο να αφορούν εσένα. Κι έμενα. Κι εσάς. Κι εμάς. Μπορεί η εξουσία σε λίγο να αποφασίσει ότι και οι άνεργοι βαραίνουν την κοινωνία, και οι άστεγοι επίσης, και να τους μαντρώσει κι αυτούς σε «υπέροχους ξενώνες διαμονής».
Γι' αυτό άσε κατά μέρος  τις φυλετικές υπερηφάνειες, άνοιξε τα μάτια και τ' αφτιά σου, δες και άκου τι συμβαίνει γύρω σου, κατάλαβε ότι δεν είσαι τίποτα άλλο εκτός από άνθρωπος. Δες και τους υπόλοιπους σαν αυτό που είναι. Άνθρωποι. Ούτε γύφτοι, ούτε Αλβανοί, ούτε μαύροι ούτε πράσινοι. Άνθρωποι. Δείξε την αλληλεγγύη που περιμένεις να έχεις όταν θα περνάς εσύ τα δύσκολα. 

Επιτέλους πάρε θέση και αποφάσισε τι θα γίνεις, ανθρωπάκι:
ΓΟΥΡΟΥΝΙ ή ΑΝΘΡΩΠΟΣ;

Κείμενο της συνέλευσης της Αντιφασιστικής Δράσης Μεγάρων
Για επικοινωνία: antifa.d.m@gmail.com

Χωρίς λόγια!

Ο... ΣΑΤΙΡΙΚΟΣ